Вдигат ценза за шофьорски книжки, искат поне 10-и клас

Хубаво е да се вдигат критериите, коментират депутати
27 юли 2017 08:29,
59
Вдигат ценза за шофьорски книжки, искат поне 10-и клас
Снимка: архив, Reuters

10-и клас ще е минималният образователен ценз, необходим за кандидатите да вземат шофьорска книжка. Това решиха вчера народните представители от транспортната парламентарна комисия при разглеждане между първо и второ четене на промени в Закона за движение по пътищата, внесени от Светослав Иванов от ГЕРБ и други депутати.

В момента според изискванията желаещите да получат документ за правоуправление на автомобил трябва да имат най-малко основно образование. Допреди 2 години това беше завършен 8-и клас, но според сега действащата рамка е 7-и клас. Подобни промени бяха въведени още преди 2 години в Закона за предучилищно и училищно образование, според който те трябваше да влязат в сила чак през 2022 година. С новите изменения на Закона за движение по пътищата правилата обаче ще влязат в сила още с неговото гласуване и обнародването му в Държавен вестник. Това на практика означава, че завършващите основно образование по образователния закон вече няма да могат да вземат шофьорска книжка.

"Идеята не е лоша и е хубаво да се вдигнат критериите", коментира Георги Свиленски от БСП, който е зам.-председател на комисията.

Според вносителите на предложението, начело с Милена Дамянова от ГЕРБ това ще накара децата да останат повече време в училище.

Народните представители коментираха още, че при създаването на новия закон трябва да се потърсят данни и за това колко младежи завършват 7-и клас и колко 10-и клас с цел да се види дали ще има ощетени от тази поправка, пише "Монитор".

Депутатите се спряха и на купуването на фалшиви книжки. Иванов изрази мнение, че посредством създаването на т.нар. бели стаи, в които се провеждат теоретичните изпити, вече не могат да се вземат толкова лесно незаконни документи. Иванов посочи още, че след като са започнали работа, няма данни за манипулация на системата. Допълнително контролът ще бъде засилен и след въвеждането на т. нар. бели автомобили, в които ще бъдат провеждани практическите изпити.

Въвеждане на служебно прекратяване на регистрация на МПС, ако 2 месеца след прехвърлянето не е пререгистрирано от новия собственик, гласуваха още депутатите. На по-различен режим ще подлежат само колите, внасяни от търговци на леки автомобили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
3
 
! Отговори
Стефан преди 6 години
Кога ще го гласуват?
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега к'во? т.н. "роми" ще трябва да си купуват и дипломи ли?!
52
0
 
13
 
! Отговори
111 преди 6 години
45 % от първокласниците не са с Български майчин език. Отдавна ни продадоха нашите управници и връщане назад няма. Успаха ни, излъгаха ни и продадоха държава на 1300 години история. А някога хората са я бранили с кръвта си.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Случая в Триград, момче на 16 години блъсна туристи с кола. Имаме лице на 16 години, за това дали има книжка не стана въпрос. Как и чий автомобил е взело и как собственика му го е дал също не се повдигна като проблем. Повдигна се като проблем, че селото нямало тротоари и че лицето не е утрепало туристите.
50
1
 
12
 
! Отговори
От 51 преди 6 години
За шофьор се иска човека да е грамотен, а това за съжаление сега се доказва с диплома, а човекът всъщност може да е неграмотен и не става дума само за фалшива или купена диплома. Това, че няма повтаряне на класа, води до получаването на диплома и от неграмотни младежи. Изискването за 10 клас явно е направено с някаква съвсем друга цел, а не просто човека да може да прочете и разбере правилата. Може би просто искат да намалят броя на шофьорите българи, защото онези от гетата карат и без книжка.
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който си мисли, че с един шофьорски курс се става шофьор е много наивен или просто не знае за какво става дума. В случая има базисни неща, за да може някой евентуално да стане шофьор. Първото е да може да прочете и научи правилата за шофиране, т.е. Законът за движение по пътищата и Правилникът за прилагането му. Вярно е, че много хора учат само по листовки, но после слушаш от тях какви ли не дивотии за правилата. Трябва и човекът да е в състояние да прочете и разбере какво пише по знаците на път
48
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам друга идея. Защото просто не изчистите корупцията, не направите тестовете с два пъти повече въпроси, не вдигнете часовете за курмуване на поне 100 и нека шофьорският изпит, да е малко по-труден и обективен. Не, не ни трябва, да е в 12 клас, защото образованието от 8 до 12 клас, реално погледнато е нужно, само на хора, които желаят да следват в университети, поне когато говорим за общообразователните училища.
47
0
 
10
 
! Отговори
До Шаранчо преди 6 години
Става дума за необходимо, но недостатъчно условие - да може да чете и пише, за да може да прочете правилата за движение и какво пише по пътните знаци. А дали става или не става за шофьор е след това, т.е. това което ти пишеш и всеки ги знае е след това. Неграмотността сред шофиращите в монета е страшна и става все по-зле. Като видиш някой неграмотен на магистралата, да кара срещу теб в насрещното, какво правиш, а подобни случаи зачестяват - отнемат предимство, карат в насрещното, минават на ч
46
5
 
9
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Шофирането не е кой знае каква философия,7-ми клас е напълно достатъчен,ама да е истински,а не купен.По-важно е шофьорите да бъдат научени на респект или поне страх от закона.Ама как да стане като проблемния етнос извършва убийство без да се замисли,та какво остава за шофиране без книжка и прочее????
45
1
 
14
 
! Отговори
Една добра идея преди 6 години
Ако искаме да образоваме "шведите",трябва да ги ударим в най-болното място-гласуването!Най-голямата ценност на един р*м е неговия глас!Ако го загуби става безинтересен за отговорните фактори.Как да стане ЗАКОННО това?Ами премахват се номерата в бюлетината и се въвежда напълно машинно гласуване,при което подредбата на партиите/кандидатите ще е в произволен ред И ЩЕ СЕ РАЗМЕСТВА СЛЕД ВСЯКО ГЛАСУВАНЕ!Който не може да чете на български-ГОРИ!Тогава да видите как ще се юрнат да се ограмотяват!
44
4
 
4
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Може прекрасно да чете и да пише, а за водач на МПС пак да не е годен. Когато карах курса за шофьор, имахме "колега" инженер-химик с дипломи от две средни и висше -химия. Теорията знаеше чудесно и бе много приятен и добър човек. Казваха, че и в завода , където работел, много го уважавали и обичали.Беше по-възрастен от нас с около 10 години. Седнеше ли зад волана на практика, водеше автомобила от левия до десния бордюр и обратно. Така и не хвана правата линия на пътя - не на Партията !
43
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
колко години си пишем по този вьпрос навьршени 18 години и завьршено среднообразование а вие ми слагате минуси но моята теория се доказва всеки божиден и нощ аз на пешеходната пьтека се чувствам наи застрашена
42
1
 
21
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
По-добре е просто да се прави проверка дали този, който иска книжка, може да чете и пише, без значение каква диплома ще представи - за 7-ми клас, за 10 клас, за висше образование и т.н. Дипломата е едно, а това дали може да чете и пише е нещо съвсем друго.
41
1
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Скоро шофьорската книжка ще е недостъпна и за депутати.
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общо взето, въпросът е да се направи така, че да не можеш да си хем мangaл, хем шофер. За твое собствено добро е, хората драйфат като видят и едното, и другото.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Toва няма как да не занижи стойността на образованието, защото гадните шоферски амеби винаги намират начин да се размножават.
38
0
 
14
 
! Отговори
прагматик преди 6 години
Диплома лесно се взима. Обаче, изпит по грамотност в кат ще е по-лесен за контролиране.
37
0
 
15
 
! Отговори
W преди 6 години
"Народните представители коментираха още, че при създаването на новия закон трябва да се потърсят данни и за това колко младежи завършват 7-и клас и колко 10-и клас с цел да се види дали ще има ощетени"АМИ ВИЖТЕ КОЛКО НЕ ЗАВЪРШВАТ 3-ТИ КЛАС ДА НЕ БИ ДА ОЩЕТИТЕ И ТЯХ И НАПРАВО ИМ РАЗДАВАЙТЕ КНИЖКИТЕ.......
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям праз!Сега и дипломи раздават, дори за висше образование, на всякакви неграмотници, че шофьорските книжки ли ще са проблем на същите?
35
0
 
27
 
! Отговори
Валериан преди 6 години
Ем, като им се спрат соц."помощи"(законно), майчински(само за второ дете), инвалидните... Като им се вземат фалшивите книжки и дипломи... Да им съборят незаконните постройки и бай ***.гау бързо бързо сам ще се изнесе къмту по--"толерантния" "запад" да бие, кради и изнасилва други страни и народи.