Вдигат ценза за шофьорски книжки, искат поне 10-и клас

Хубаво е да се вдигат критериите, коментират депутати
27 юли 2017 08:29,
59
Вдигат ценза за шофьорски книжки, искат поне 10-и клас
Снимка: архив, Reuters

10-и клас ще е минималният образователен ценз, необходим за кандидатите да вземат шофьорска книжка. Това решиха вчера народните представители от транспортната парламентарна комисия при разглеждане между първо и второ четене на промени в Закона за движение по пътищата, внесени от Светослав Иванов от ГЕРБ и други депутати.

В момента според изискванията желаещите да получат документ за правоуправление на автомобил трябва да имат най-малко основно образование. Допреди 2 години това беше завършен 8-и клас, но според сега действащата рамка е 7-и клас. Подобни промени бяха въведени още преди 2 години в Закона за предучилищно и училищно образование, според който те трябваше да влязат в сила чак през 2022 година. С новите изменения на Закона за движение по пътищата правилата обаче ще влязат в сила още с неговото гласуване и обнародването му в Държавен вестник. Това на практика означава, че завършващите основно образование по образователния закон вече няма да могат да вземат шофьорска книжка.

"Идеята не е лоша и е хубаво да се вдигнат критериите", коментира Георги Свиленски от БСП, който е зам.-председател на комисията.

Според вносителите на предложението, начело с Милена Дамянова от ГЕРБ това ще накара децата да останат повече време в училище.

Народните представители коментираха още, че при създаването на новия закон трябва да се потърсят данни и за това колко младежи завършват 7-и клас и колко 10-и клас с цел да се види дали ще има ощетени от тази поправка, пише "Монитор".

Депутатите се спряха и на купуването на фалшиви книжки. Иванов изрази мнение, че посредством създаването на т.нар. бели стаи, в които се провеждат теоретичните изпити, вече не могат да се вземат толкова лесно незаконни документи. Иванов посочи още, че след като са започнали работа, няма данни за манипулация на системата. Допълнително контролът ще бъде засилен и след въвеждането на т. нар. бели автомобили, в които ще бъдат провеждани практическите изпити.

Въвеждане на служебно прекратяване на регистрация на МПС, ако 2 месеца след прехвърлянето не е пререгистрирано от новия собственик, гласуваха още депутатите. На по-различен режим ще подлежат само колите, внасяни от търговци на леки автомобили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даже средно образование да имат е най-добре!То сегашното средно е на по ниско ниво от основното преди 89 година!
13
1
 
28
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Ще има ефект от новия закон.Масово ще се повиши бройката на ромите...среднисти.Те понеже са...вундеркинди,ще вземат по 2-3 класа на месец,като в...босфорските сапунки,където дошлите...сричащи от Анадола в Истамбук,за броени месеци(чрез курсове)стават кандидат...студенти.
12
3
 
23
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Имитация на дейност! Не образованието е решаващо. Достатъчно е човек свободно да чете и пише и да разсъждава, разбира се, за да стане добър шофьор. Може да не е чел Шекспир. Основните причини за тежкото положение с безопасността по пътищата е чувството за безнаказаност и липса на респект пред служебни лица и закон. Купени книжки, корумпирани служители, лоши пътища, амортизирани автомобили, формални технически прегледи. Вчера минах през половин България. Знаците за радари така си стояха. А нали
11
2
 
15
 
! Отговори
Знам преди 6 години
че има закон против пушенето на обществени мета, пък гледам навсякъде пушат. И докторат да пискате, за да вземат книжка, все тая, никой не го интересува подобно изискване! Ще си карат таратайките и ще избиват хора, щот просто няма кой да ги вкара в затвора, далеч от нормалните хора.
10
1
 
11
 
! Отговори
Законът е ялов! преди 6 години
ще продължат да си карат без книжки...
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закони е имало и ще има, но контрол и изпълнение куца. И в Германия има закони, но го мислят 20 пъти и един път режат. Толкова ли е сложно да почерпят опит от развити държави и да го приложат тук, питам се... Законът в сегашния му вид е като пробита бъчва, която само се опитват да затворят една дупка, а през това време са се отворили нови три. Само със обществен натиск над тези cepceми или с кръв ще има промени. Другото е залъгалки и отбиване на номер.
8
3
 
21
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Прекрасно! Най- накрая нещо смислено от този ялов парламент пълен с изнудвачи, бандити и трафиканти. Стига да се реализира и да има контрол за изпълнението. Незнам защо си мисля, че под натиска на БХК това няма да мине, или пък рязко ще се увеличи материалното състояние на повечето учители и останалите работещи в сферата на образованието.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до сега *** за нищо не плащаха - само шоф. изпити. а сега ще плащат малко повече- за дипломата от 10-ти клас.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се направят два изпита по езикова култура и математика един-два пъти в процеса на образование от 1 до 10 клас и тези, които изкарат 2-ка, да ги връщат в нулева година за научаване. Не може да се водиш изкласил, а да не можеш да си напишеш името и адреса.
5
2
 
34
 
! Отговори
zzz преди 6 години
А трябва да се иска поне средно образование ... Човек с осми клас зад волана - как звучи само... Обикновено и там е спряло и умственото им развитие ( ако въобще има такова ). Че той името не може да си напише, камо ли Правилника за движение ...
4
0
 
35
 
! Отговори
Да преди 6 години
И освен тези мерки, трябва да могат да четат и пишат!
3
10
 
16
 
! Отговори
Св преди 6 години
Абе и с виШо да го направят - *** си е ид\иот - няма гаранция, че има някакъв умствен багаж и преценка, интелигентност и предвидимост-"Ръгай се с рогите напред и не му мисли много". А и пак ще си купуват книжките. Рязко ще се повиши образователния ценз при боядисаното малцинство. Само малко по - скъпо ще им стане...
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Звучи добре, а на практика още не сме го видели. Нещо в частта за санкциите и наказанията? Нищо. Значи просто се покачва цената на купената книжка, разбирай корупцията и рушвета...
1
2
 
38
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
Все тая. така или иначе *** в учебна кола няма да видите