Българинът все по-апатичен и разочарован, но не иска избори

40% са убедени, че кабинетът "Борисов 3" ще изкара пълния си мандат
Обновена: 30 юли 2017 16:23 | 30 юли 2017 13:30, Камелия Цветанова
116
Българинът все по-апатичен и разочарован, но не иска избори
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След изтощителната поредица от избори през последните четири години – три пъти извънредни парламентарни, местни, европейски и президентски, апатията и разочарованието от дейността на институциите и партиите вземат връх.

Изводът се потвърждава от продължаващата ерозия на доверието в основните институции, както и от отлива на избиратели от политическите партии.

Независимо от всичко това едва 12% е делът на хората, които желаят нови парламентарни избори, а близо 40 на сто смятат, че в една или друга форма правителството ще се задържи на власт до края на конституционния си мандат. Това сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Афис“, проведено в периода 21-25 Юли 2017 г.

Според анализа на Агенция "Афис“ кабинетът се крепи най-вече на баналността.

Бойко Борисов за трети път е министър-председател, поведението на управляващата партия, макар и неодобрявано, е добре познато, опозицията не е достатъчно мощна и безусловно приемлива, за да наложи обществен натиск за промяна, мотивират извода си социолозите.

Според тях дори и корупционните и другите скандали около властта не правят това впечатление, които биха направили в близкото минало.

На фона на общата нестабилност и спадащо доверие в политиката Европейският съюз е върнал позитивния си рейтинг и доверието в него, след продължително прекъсване, отново превишава недоверието.

Въпреки Brexit, бежанския проблем и всичко случващо се в държавите от контитента, Европа за пореден път се превръща в извор на надежда и символизира антитезата на разочарованието от националната политика.

Стабилна изглежда и президентската институция, която е лидер в доверието на гражданите.

Дори и след публичната кампания на управляващите срещу президента по всички основни събития и драми, съпровождащи този конфликт – геополитически ориентация, превъоръжаването на армията, позитивните оценки на гражданите гравитират към страната на президента - почти 60% от българите се доверят на Румен Радев.

На дъното в класацията е съдебната власт, но и парламентът я следва по петите.

Мандатът на Народното събрание е още в началото си, а рейтингът на върховната институция на властта е в стойности, характерни за края на дейността на парламента, и близки до типичната за навечерието на нови избори атмосфера.

Евентуални нови избори обаче няма да доведат до никакви съществени размествания.

Въпреки, че първа политическа сила е групата на потенциалните негласуващи, съотношенията между основните партии се запазват в предишните граници.

Преизчислените данни спрямо дела на потенциалните гласуващи показват, че при евентуални нови избори в парламента ще бъдат представени същите партии и коалиции, които и сега участват в работата на законодателния орган на властта. Най-малко щети от положението понася главната опозиционна сила – БСП, заради което дистанцията между нея и водещата политическа формация ГЕРБ се е скъсила до стойности, които са били регистрирани непосредствено преди проведените предсрочни парламентарни избори през пролетта.

Най-големият губещ е групата на извънпарламентарните партии, но и двете формации от управляващото мнозинство инкасират съществен отлив на подкрепа в сравнение с вота, който са получили на парламентарните избори. БСП запазва предишното си влияние, но кризата при останалите политически сили я е предвижила по-напред в общата класация.

Няма нито една тема или актуален проблем, по които намеренията или действията на управляващите да срещат разбиране или одобрение от страна на гражданите – от икономиката и социалната политика до международните отношения.

Мнозинството от гражданите преценяват, че живеят по-зле в сравнение с миналата година и нямат позитивни очаквания за близкото бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До бъкс блуАз. Аз ще застана на негово място. А сега, върви и съобщи на ДАНС. Няма нужда от партии. Те ще бъдат забранени начаса.
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За управлението на комунистите трябва отново за кой ли пореден път да благодарите на онези отвъд океана и западно-европейските им политически наместници!!Почти 28 години те ги допускат до властта да управляват,с тяхно благоволение се провежда управлението на България!!Или наивно искате да ме убедите,че 28 години нямат сили да се справят с една шепа български,посткомунистичски тарикати,че и в европейският парламент по партии си ги вкараха!!Защо и поради каква причина??Вие си отговорете!!
50
14
 
5
 
! Отговори
Не забравяйте преди 6 години
Не забравяйте, че младите социалисти са деца и внуци на старите комунисти, които ридаят за изгубените си привилегии. Борбата им е да вземат властта и отново да продадат страната на руснаците, за да си осигурят още 30-40 години безгрижен живот като колониална администрация на Задунайская губерния.
49
7
 
12
 
! Отговори
ист преди 6 години
След като няма лустрация, не очаквайте нищо добро. Социалистите пак са крадливи комунисти, мандражии. Сега се наричат работодатели.
48
7
 
10
 
! Отговори
бъкс блу преди 6 години
Като чета какви ги пишете нещо от сорта"взимаме оръжията и ходим да сваляме Бойко" а на улицата хора няма бре.Той Бойко сам няма да падне.Тук всички са големи куражлии всеки може да напише всичко а действия никакви.Да приемем че го свалите кой ще възкачите след като масово не се гласува за малките партии а те са единствената алтернатива в момента.
47
5
 
5
 
! Отговори
до 47 преди 6 години
Съгласен съм с 47. Защото по време на социализма партийните велови праща ха децата си в СССР да следват а не на запад. А тук разни *** сега пускат фалшиви и питат "защо не отивате в Северна корея руски *** и т.н.". Навремето ходехме. Сега там не сме добре дошли защото се извърна г.ъ.за ни на запад
46
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
че има ли още българи?че и да гласуват?не изчезнаха ли?
45
16
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Виновно е 45 годишното съвецко-комунистическо робство! Да живее Демокрацията!
44
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, Тиквата се опитва трети път за "една нощ" да дакара до край един полов актТова дори и магистралан жрица няма да го понесеD
43
4
 
15
 
! Отговори
упс... преди 6 години
"П---рост народ - слаба държава!!!"Умните, интелигентните, ерудираните го разбраха и... избягяха!
42
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виновни са комунистите които след като падна комунизма вместо да отстъпят властта на демократите, те си я запазиха за себе си, ако ги бяхме изгонили тогава и бяхме докарали от Запада демократи да ни управляват и да ни приватизират икономиката сега щяхме да взимаме по 5 хил евро заплати като в Германия.
41
5
 
12
 
! Отговори
шашко преди 6 години
Ако трябва да перефразирам турското робство сега живеем в Бойковистко присъствие,отърване няма от тоя и ако тогава е имало кой да ни освободи сега няма съдбата е в наши ръце.Лошото е че народа нищо не прави за да се промени нещо все така и му е все едно кой ще управлява защото така или иначе промяна няма да има.И ако нещата в столицата за добре то какво остава за страната където безпаричието е пръв приятел на почти всеки човек.Скоро ще заличаваме и градове от картата не само села това време идва
40
5
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До АнонименДай ми оръжие, тогава, като не става с избори. Ако съм снаряжен, ша въстана начаса.
39
5
 
6
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Проблемът на България сега е съдебната система. България трябва да реформира съдебната система. Една модерна съдебна система е основата на всяко демократично общество. Съдебната система в България е неефективна. Ето защо трябва да реформираме съдебната система. Трябва да се започне първо с реформата на съдебната система - това ще бъде едно добро начало.
38
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виновни са византийците които 200 години ни държаха в робство!
37
3
 
24
 
! Отговори
500г преди 6 години
Те 500г робство си знаят работата. Българина е навел главица и блее. Всичко е наред, днес имам 2лв за кебабче.Докато Европа се развива с бясна скорост, България гние на дъното и е съсипвана ежедневно.Робството продължава.
36
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А комунистите що не я огарбиха България преди 89та година, когато имаха цялата власт ами тогава караха и те руски коли и дори взимаха по ниски заплати от някои професии работници, ами започнаха да грабят при демокрацията.
35
2
 
8
 
! Отговори
PD преди 6 години
....Бъди велик ти гений на земята,свят кат Христа, прав кат Сократа;но да умреш не нужно е у насни яд, нито разпятията:по-зло от оръжье стои в нашта власт:апатията!Иван Вазов,Апатията
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България при демокрацията и евроатлантизЪма - просякинята не Европа, с разрушена икономика, обрано население, чудовищна социална поляризация и разгул на престъпността.
33
13
 
8
 
! Отговори
Червените милионери преди 6 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на Пловдивското БСП; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на Варненското БСП; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;Вес.Лечева-милионер и още много червени милионери откраднали милионите си от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.