След 1000 години – служба в крепостта Мисионис

Средновековният град ще бъде превърнат в туристическа дестинация
7 авг 2017 13:23,
3

След близо 1000 години Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети раннохристиянската епископска катедрала "Базилика 1" на древната крепост Мисионис близо до Търговище. Ръководител на разкопките бе археологът проф. Николай Овчаров, който гостува в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Крепостта бе разкрита преди няколко години, а по-късно реставрирана и консервирана. През годините в нея са откривани множество предмети и накити.

"Предполага се, че в кръста от Мисионис се съдържат част от мощите на Свети Андрей Първозвани", съобщи археологът, който показва в ефира на Bulgaria ON AIR ценни предмети от базиликата.

Проф. Овчаров се върна назад в историята и разказа как когато учениците на Исус Христос се събират след неговата смърт, за да започнат своите мисии, хвърлят жребий и на всеки от тях се пада различно място за мисионерстване.

"Апостол Андрей, който пръв разбира за Христос, покръства Черноморието. Именно тогава той назначава първия епископ на Варна, тогавашен Одесос", разказа гостът на телевизията.

Средновековният град предстои да бъде превърнат в туристическа дестинация, като цел на археолозите е също и да стане част от историческата пътна карта на България, за да може повече хора да го посещават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е сега вече знам, че лично Овчаров е открил топлата вода. Аман вече от мараджии!
2
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно горкият му баща се обръща в гроба като му чува глупостите... Археолог... друг път...циркаджия!
1
5
 
2
 
! Отговори
Пипи преди 6 години
Научни измишльотини.