Недостъпният 112: Спешна помощ, но не и за хората без слух

Системата на спешния телефон не е пригодена за глухите у нас
Обновена: 8 авг 2017 14:22 | 8 авг 2017 14:15,
13

Няма точна статистика колко точно са хората с нарушен слух в България. Регистрираните в Съюза на глухите у нас през 2014 г. са над 6 500 души. Истината днес е, че те са поне два пъти повече.

В последните седмици отново на дневен ред е един изключително сериозен проблем за тези хора - невъзможността да потърсят помощ на телефона за спешна помощ 112. Причината – системата не е пригодена за тях.

"Това е голям проблем, който срещаме ние, глухите хора", споделя Александър Иванов, който преди време е имал случка, в която се е опитал да помогне на припаднала жена на улицата. След огромни усилия и ненужно много време успява, но проблемът с достъпа до спешна помощ остава.

В много държави по света като Холандия, Франция, Германия проблемът е решен чрез приложения и бърза SMS система. У нас едва миналата година парламентът гласува центровете на спешен телефон 112 да осигурят необходимите условия за достъп на хора със слухови или говорни увреждания.

Законопроект предвиждаше в срок от една година този проблем да бъде със специално приложение за смартфони, чрез което мобилните оператори да осигурят и безплатен достъп до интернет.

Хората с увреден слух у нас са категорични - искат проблемът 112 да бъде решен възможно най-скоро.

Нека видим какво разказаха те пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напук на всички работата на регистраторите от 112 е по високо оценена от работата на спешните медицински екипи които на практика оказват спешна помощ .Те са първа категория труд защото са към МВР.Е сега ако на служителите в МВР им увеличат заплатите ще увеличат и техните.Кажете ми в коя друга страна е така? И не се чудете,че няма желаещи за работа в спешна помощ!Няма и да има!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работя в спешна помощ повече от 25 години.И честно ви казвам,че 112 са част от проблемите ни.Докато имаше само 150 беше по лесно.Създадоха една служба в която служителите регистрират обаждания и ги препредават на спешна помощ в 80 % от случаите и в останалите 20% на пожарната и полицията.И така само ни губят времето.
9
0
 
1
 
! Отговори
Бож. преди 6 години
Здравеопазването също е достъпно само за живите- не и за мъртвите. Не е ли това голяма дискриминация- що не се вдигне Хензелския комитет да протестира?
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли статистика на коя минута се вдига телефона?че всеки се оплаква че за спешното му обаждане отнема повече от 5-10 мин, то в много случаи след това няма да има и смисъл да се свързва....
7
0
 
8
 
! Отговори
4 преди 6 години
Абе тия нормални ли са бе - преди 10-тина дни бях на гости и домакина получи инфаркт пред очите ми. Познайте - звъняхме на 112 - но никой не пожела да вдигне скапания телефон. Ако не бяхме закарали веднага човека в Бърза помощ - щеше да си умре, докато чакаме някоя фльорца да вдигне слушалката. Това е поредния геноцид над българите.
6
0
 
2
 
! Отговори
реалист преди 6 години
До Учен от БАНСлепите спешно ли се нуждаят от велосипед?
5
0
 
8
 
! Отговори
Унуфри преди 6 години
И не става въпрос само за хората с увреден слух и говор. Представете си ситуация - заложническа криза. Изправяте се и провеждате 15 минутен разговор на висок глас със служителка с интелект на амеба ! Ама казват - изпълнили сме критерийте за Шенген, но лошите западняци не ни щат ! Изпълнили сме си гащите със стомашно съдържимо ...
4
2
 
1
 
! Отговори
Окомер преди 6 години
За глухонемите е създаден видеокола, стига да има кой да приеме видеообаждането.
3
0
 
5
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Почти нищо не е пригодено за хората с увреден слух, не само спешна помощ. Трябва да има опция за обикновени SMS-и през обикновени телефони. Да не тръгнат сега да измислят разни приложения, през не знам какви таблети или смартфони, през разни социални мрежи и други глупости. Нещо лесно и достъпно е нужно.
2
0
 
11
 
! Отговори
Унуфри преди 6 години
До сега не ми беше известно, че не може да се праща СМС на 112. ?!Това е чудовищно ! Това е геноцид !А, разни "отговорни фактори" дрънкат от телевизионните екрани за електронно правителство !?! След такива новини имам усещането, че съм умрял и съм се пренесъл в паралелна реалност.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Два пъти в живота ми се е наложило да звъня на 112 - веднъж директно ми затвориха след 5 позвънявания, а на втория път мьекащата жена 10 минути не можа да вдене улГ.С. Раковски в гр София къде се намира(вика ми в Овча Купел ли е) и аз се отказах.Ако се касаеше за умиращ човек той да е пукнал отдавна.