Светлин Русев: Сринатият паметник пред НДК - погребение!

Художникът със сантиментално писмо до автора на монумента
9 авг 2017 11:15,
186

Въпреки подпалените кранове, развалящите се багери и живите вериги около паметника "1300 години България", той все пак бе сринат.

Още по темата

Случилото се предизвика разнородни реакции у хората преди, по време и след деконструкцията. Дори художникът академик Светлин Русев написа сантиментално писмо на автора на монумента професор Валентин Старчев.

Според Русев гледката на разрушения паметник е като погребение и няма как да остане безучастен, тъй като битката за "1300 години България" се води още от създаването му.

"Кампанията срещу скулптора бе изключително грозна. Това, че някои хора се радват, че парче от изкуството се унищожи, трябва да бъде много притесняващо за обществото ни", посочи той пред репортера на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров.

По думите на проф. Старчев изоставянето и ограбването на паметника е продукт на погрешното разбиране за изкуството от предишния режим.

"Паркът на НДК и самият дворец не биха понесли какъвто и да е паметник на това място. Трябва много внимателно да се подбере следващото здание. Никой дори не се е опитал да се свърже с мен, за да проведем професионален разговор по темата", уточни авторът на бившия монумент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
8
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До Juls Това го кажи на ***, дето унищожиха всички царски паметници и на американците и англичаните, които пък унищожиха всички паметници на Хитлер. Тираните и *** им не заслужават да имат паметници. А на нас ни стига един *** в средата на София. Крайно време е и той да бъде съборен. Когато това стане ще съм сигурен, че сме се освободили от безчовечната комунистическа мафия.
81
3
 
4
 
! Отговори
ДО 107 преди 6 години
До 107"Бай Х, дай тогава да унищожим БДЖ. Първо е комунистическо, второ - не се поддържа, трето - само губим пари от него, четвърто - що скрап за крадене ще има, ехааа! И като сме почнали да скрапираме - чакат ни бая язовирни стени, АЕЦ, няколко ТЕЦ-а. Планинските проходи са в окаяно състояние - да ги доизрътим"аз първо - за кумунисти не говорявторо - всичко в живото трябва да се поддържа, не е въпроса само да го направиш, а тепърва почват ангажиментитетрето - не говоря за пари
80
5
 
11
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Много ми е интересно как може човек да стане АКАДЕМИК?! Каква е тази титла - на човек,който може да рисува с краката си ли,който рисува без да гледа или нещо друго?А пък в същото време съдбата на една камара художници сигурно зависи от академичното му мнение!Но щом казва,че съборения паметник е голяма работа щом е академик - трябва да му вярваме и никакво мрънкане!
79
4
 
13
 
! Отговори
Да го Ду ха те преди 6 години
Добре де не разбирам, как се борите с комунизма, като така или иначе доностник, комунист и престъпник ви управлява. Бойко Борисов си е ясен, но на много хора нищо не им е ясно, нямат грабнак и сами си затриха бъдещето и живота, после не се чудете защо всички живеете като скотове. Успех в борбата - ***!
78
2
 
16
 
! Отговори
Художник от академия преди 6 години
Вижте, навремето кой прие този проект? Светлин и сие,неговите приближени,нали така? Освен това ,хайде да не се лъжем...той Светлин наистина е в много галерии по света,не е бездарник , но има и откровени сурогати,правени от него за да взима парите на богати балъци,за да си попълва сбирката от стойностни произведения. Така ли е? Навремето имаше държава, той беше под крилото на Людмила...как мислите че няма да е известен,обиколи цял свят на държавни разноски, контакти... Сега времето е друго
77
11
 
8
 
! Отговори
Кочина преди 6 години
По-добре да се закрие тая територия на селски тарикати и мутри. Този акт е показателен за сринатата държава.
76
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един от най-върлите защитници на паметника е доцент от БАН, чието име няма да споменавам. Та същият този човек, със сърпове и чукове в социалните си профили, е изключително агресивен и нападателен спрямо инакомислещите, разбирайте хората, нехаресващи паметника. Всеки дръзнал да изкаже мнение стещу паметника бива охулен по най- профанския начин, което само по себе си е свидетелство за капацитета на доцента. Та той преподава и пише трудове в БАН, навярно за позитивите на плановата икономика..
75
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ми това е като всеко нещо , като не се поддържа се унищожава или ако не можеш да го поддържаш го губиш такива са законите на живота"Бай Х, дай тогава да унищожим БДЖ. Първо е комунистическо, второ - не се поддържа, трето - само губим пари от него, четвърто - що скрап за крадене ще има, ехааа! И като сме почнали да скрапираме - чакат ни бая язовирни стени, АЕЦ, няколко ТЕЦ-а. Планинските проходи са в окаяно състояние - да ги доизрътим!
74
5
 
9
 
! Отговори
до 105 преди 6 години
А най-големият талант, който се е раждал някога на Земята е Бойко Борисов от Банкя, нали.
73
5
 
8
 
! Отговори
мдаа преди 6 години
Наистина е погребение ,но на НОМЕНКЛАТУРАТА на социализма.Така нареченото бетонно творение е пълна пародия на паметник.Трябва символите на номенклатурата и грозотията да се премахват!
72
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неслучайно софиянци кръстиха с грозно име тоя ***, наречен паметник -"шестоъгълен петохуйник"Правилно е съборен тоя паметник на комунизма, рушеше се от Времето на създаването си
71
5
 
7
 
! Отговори
До 100 преди 6 години
Паметниците в Рим са издържали теста на времето. Смешно е да правиш сравнение
70
4
 
10
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Не мога,да повярвам тоя народ колко е изтрещял тотално.Тук дават мнения,убеден съм,хора които въобще не са го виждали това безумие наречено паметник.Най малкото,това безумие още края на 80те го бяха зарязали и то се разпагаше,и така до ден днешен.Ходиха разми да,се,друсат там и да се *** и да пикаят..Това е една съборетина която не само че за нищо не става,но е и опасна.Какво общо има демокрации,комунисти ,банкяската тиква и подобни..Това просто,квото и да е било го няма поне от двадесет год
69
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Георги 98Вай, вай, вай......странно...че давай тогава да сринеме всички паметници в Рим, Флоренция, Милано.....че те са "поръчкови произведения" от разни там "приближени" на кървавите папи (само отровителката Лукреция Борджия като спомниш......)
68
8
 
17
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Съжалявам, но аз лично предпочитам да не наричаме изкуство поръчковите произведения от ерата на комунизма, изпълнени от проближени до партията артисти. Защото тогава, а и сега, е било налагано, че тези хора са творци и създават нещо стойностно. Е да, ама кое колко е стойностно определя времето, а то бе безпощадно към това конкретно творение. Няма го. За добро. Поздрави!
67
10
 
9
 
! Отговори
Juls преди 6 години
Разрушаването на паметници, независимо от коя епоха е вандализъм, епохата на комунизма е част от историята, добра или лоша е без значение, безпристрастни съдници могат да бъдат единствено следващите поколения.
66
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КЪДЕ БЕШЕ ТОЗИ КОМУНИСТ И ДРУГИТЕ КАТО НЕГО ,КОГАТО СРИНАХА И ЗАЛИЧИХА ВОЕННИЯ ПАМЕТНИК, ЗА ДА ИЗДИГНАТ ТОВА ГРОЗИЛИЩЕ! ЗАЩО НЕ ПРОТЕСТИРАХА И ТОГАВА,НЕ Е ЛИ ЕДНО И СЪЩО ПОЛОЖЕНИЕТО -И ТОГАВА БЕШЕ ЗАНЕМЕРЕН И ЗАЛИЧЕН ПАМЕТНИК И ТО СТОЙНОСТЕН,А НЕ КАТО ТОЗИ ***!!!
65
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно пък Веждичката не може да се нарече бездарник. С всичките си косури Веждичката продава скулптурите си на часни колекции за големи суми и не съм чул да разчита на държавни поръчки за паметници. За разлика от споменатите в статията...
64
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Време е и Вас другарю, заедно с вашите другари и целият ви скапан строй." Това изречение е илюстрация, как разни неграмнотници, не можещи да напишат едно нормално изречени, дават акъл на доказани професори, кое е красиво и естетично и кое не.
63
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като отворихте дума за Веждито, той е абсолютно същия бездарник като Старчев, обаче Боко Тиквата му построи цяла Галерия, при това с държавни пари, където да излага недоразуменията си. И й сложиха *** име Квадрат-2000.