50 човека на ден си отиват заради мръсен въздух. Защо?

Зимата печките на твърдо гориво замърсяват, а лятото?
10 авг 2017 11:24,
43

През зимния сезон нивата на замърсяване с фини прахови частици са в пъти по-високи заради големия брой домакинства, които използват твърди горива за отопление. През лятото пък възникналите пожари, вследствие от високите температури създават предпоставки за отделяне на такива частици, обясни пред Bulgaria ON AIR пумологът София Ангелова.

"Най-страдащият човешки орган е белият дроб. Доклад на ЕС показва, че в България на ден умират над 50 души заради болести, предизвикани от замърсен въздух", допълни още тя.

Още по темата

Същевременно бе категорична, че ако климатиците бъдат използвани правилно, те могат да бъдат и полезни в летните горещини. Най-важното обаче е вечер да проветряваме помещенията, за да влезе свеж въздух.

Дневната норма на фините прахови частици, считани за най-голимия замърсител на въздуха, е 50 микрограма на куб. метър. В София тази сутрин главният експерт в Изпълнитела агенция "Околна среда" Тодорка Петкова измери стойност 37,4 микрограма на куб. метър.

"Това е моментна стойност, тя не бива да бъде сравнявана с нормите, отчитани на денонощие", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

След като Европейският съвет (ЕС) ратифицира поправките към Протокола от Гьотеборг, се ангажира да намали драстично основните замърсители на въздуха. С новите въведения в документа за първи път бяха включени фините прахови частици, а Европейският съвет очаква до 2020 г. те да се намалят с 22%. До 2030 с 49%.

През последния месец превишаване на нормата е отчетено в пункта в столичния кв. "Надежда". Също така са отчетени превишени количества на замърсяване в Пловдив, Димитровград, Русе, Видин и Враца, каза още Тодорка Петкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бе - цигарите са виновни!
21
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо общината не закупи филтри за комините на хората,които се отопляват на твърдо гориво?Защо се отпускат милиарди левове за саниране на частни жилища/за комфорта единствено на собствениците/а няма пари за филтри,осигуряващи комфорта на всички граждани.
20
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейската комисия ни е глобила с десетки хиляди евро за столица и държава с най-мръсния въздух в Европа.Интересно,защо краля слънце,който се занимава с некоректни ресторантьори мълчи по въпроса?
19
6
 
36
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Ако в София успеят да спрат отоплените с твърдо гориво, замърсяването с ФПЧ ще достига най-много до 70% от допустимите норми, а не 6-7 пъти над нормите, както е сега. А ако и улиците се мият редовно, едва ли замърсяването ще надхвърли 30% от максимално допустимите норми.
18
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се твърди, че пожарите замърсявали през лятото, защо след всеки пожар ни се казва, че измерванията не показвали повишени стойности и нямало опасност за населението?! Такова лъготене както при днешните управляващи не е имало в цялата ни история сигурно!
17
3
 
36
 
! Отговори
Изследване преди 6 години
По поръчка на общината имаше едно изследване кой и кога замърсява въздуха в София. Резултатите бяха представени силно манипулативно, но не можаха да скрият, че през зимата замърсяването с ФПЧ достига до около шест пъти над максимално допустимите норми, а през лятото е около 60-70% от тези норми, като основно отоплението през зимата замърсява в София.
16
7
 
35
 
! Отговори
ЧЕТНИ И НЕЧЕТНИ преди 6 години
ДА СЕ ВЪВЕДЕ ПОЛЗВАНЕТО НА КОЛИТЕ ПРЕЗ ДЕН (ЧЕТНИ И НЕЧЕТНИ НОМЕРА) както е в много големи европейски градове. веднага ще се почуства разликата.
15
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждате ли ромките с метлите какъв прахоляк вдигат?! Този прахоляк не е от колите, а защото не се мият улиците!
14
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Печките,колите и немитите улици-това са замърсителите,уважаеми градоначалници,ако не знаете.
13
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ФАМИЛИЯТА НИ ЖИВЕЕ ОТ МНОГО ДЕСЕТИЛЕТИЯ НА БУЛ. МАКЕДОНИЯ В СОФИЯ. ПО ВРЕМЕ НА ПРПЕЗРЕНИЯ СОЦ БУЛЕВАРДЪТ СЕ МИЕШЕ ВСЯКА СЕДМИЦА ПО ДВА ПЪТИ.И ТОГАВА ИМАШЕ ПЕЧКИ, ДОРИ МНОГО ПОВЕЧЕ, НО НЯМАШЕ БРАКУВАНИ КОЛИ И ВЪЗДУХЪТ БЕШЕ МНОГО ЧИСТ.СЕГА БУЛЕВАРДЪТ СЕ МИЕ НАЙ-МНОГО ДВА ПЪТИ В ГОДИНАТА, А ЗА КОЛИТЕ КАКВО ДА КАЖЕМ. КАЧЕТЕ СЕ НА КОПИТОТО И ПОГЛЕДНЕТЕ СЕГА СОФИЯ СУТРИН. НЯМА ДА ВИДИТЕ БУЛЕВАРДИТЕ, А ЕДНИ МРЪСНОСИВИ ОБЛАЦИ НАД ТЯХ.
12
2
 
41
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Май скоро ще започнат да говорят истината кой е основният замърсител, както са се опитали в тази новина. Манипулацията, че колите замърсявали, няма да направи въздуха ни по-чист. Тази манипулация има съвсем друга цел. Целта й е да се въведат забрани за колите, защото Фандъкова и бандата й не могат да се справят с организацията на движението в София.
11
2
 
40
 
! Отговори
Дария преди 6 години
Лятно време се живее, но зимата като запушат комините и ако няма и вятър човек може да се задуши като излезе навън. Но нека почакаме, зимата пак ще дойде, ще дойде и еврокомисията да заседата у нашенско, и да си дишат и те хората на воля ... Малко може да се поизложим, но да видят хората дереджето ни.
10
10
 
36
 
! Отговори
КРАЙНО ВРЕМЕ Е. преди 6 години
ПРЕЗ ЛЯТОТО ВЪЙЗДУХЪТ Е МНОГО ПО-МРЪСЕН, ПРИ ТОВА НЯМА ПЕЧКИ НА ТВЪРДО ГОРИВО. ТАКА ЧЕ ПЕЧКИТЕ НЯМАТ ВИНАНО ИМА 3 МИЛИОНА КОЛИ, БРАКМИ ОТ АВТОМОРГИТЕ В ЕВРОПА, КОИТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ СПРЕНИ ОТ ДВИЖЕНИЕ.
9
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех Петя Петя... То да бяха дърва...Въглища, автомобилни гуми, пластмасови битови отпадъци, отработило автомобилно масло.............................
8
1
 
40
 
! Отговори
Малко числа и факти преди 6 години
В София тази зима в студените дни отоплението с твърдо гориво замърсяваше 6-7 пъти повече от всичко останало. През лятото неизмитите улици в София замърсяват 2-3 пъти повече от всичко останало.
7
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 5 петя: с миризмата на газове от коли си свикнала и не я усещаш. ако сметнеш дневно колко тона бензин/нафта се изгаря в сф, и колко дърва/въглища ще ти стане ясно. при спиране на дървата резултата ще е около 1% от разликата до влизане в норма
6
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-жо Фъндъкова,кога ще започнете да миете и малките улици на София?Защо плащаме данъци,когато все повече деца се разболяват от астма,следствие на мръсния въздух?Или да не плащаме данъци,а?какво ще кажете?
5
1
 
40
 
! Отговори
Петя преди 6 години
Не са само колите. Точно печките с дърва са огромен замърсител. Зимата при нас се спуска ужасен смог точно от тях, а пък като задуха вятър да не коментирам какво става по апартаментите от дима - смрад и какво ли не.
4
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
еми не, не са печките на дърва. неудобната истина е че са таратайките скрап на европа. а е неудобна защото населението не може да си позволи съвременни коли а градски транспорт няма
3
3
 
43
 
! Отговори
София - Пирогов преди 6 години
За първи път от 20 год. преди един месец измиха улицата.Всеки ден трябва да се мият улиците! Да се забрани отопление на въглища и дърва - поне в центъра. Синя зона за паркиране - до Гешов. Има метро и трамваи. Да се забранят автобусите. Жестоки глоби за замърсители - майки - пелени и мръсни салфетки, фасове, семки, бири. Кучешки фекалии-глоби. Новите строежи - строг контрол. Всеки ден трябва да се мият улиците в София.Не се диша от мръсотия.