Ще стане ли въздухът на София по-чист?

Сметната палата иска национални мерки срещу замърсяването
24 апр 2017 17:00, Надежда Бочева
35
Ще стане ли въздухът на София по-чист?
Снимка: архив, БулФото

Замърсяването на въздуха в София с фини прахови частици (ФПЧ) не може да се реши самостоятелно от общината и са необходими мерки на национално ниво. Това казва Сметната палата, която провери как се изпълняват мерките срещу замърсяване на въздуха. 

Припомняме, че Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух.
 
Сметната палата припомня, че целогодишен замърсител е транспортът, през зимата – горенето на дърва и въглища, а мерките в случая трябва да са законодателни.
 
Резултатите от проверката показват, че изпълнените мерки от Столична община значително намаляват замърсяването, но здравословните нива не са постигнати във всички пунктове на измерване. 
  
През 2015 г. е постигната средногодишната норма за концентрация на ФПЧ само в два от пунктовете за мониторинг на въздуха. В останалите има намаление, което не е достатъчно за постигане на средногодишната норма.
 
Според Столичната регионална здравна инспекция заболеваемостта от остри респираторни заболявания на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, пневмония и алергичен ринит при възрастните се увеличава.
 
В София програмата за намаляване на замърсителите във въздуха от 2005 г. е актуализирана с програма за периода 2011 – 2014 г. За мерките в програмата е осигурен финансов ресурс. Изпълнени са дейности по 38 от всички 52 мерки (73 на сто изпълнение).
 
Изготвена е програма за управление на качеството на атмосферния въздух за 2015 – 2020 г. през декември 2016 г., но тя все още е в процес на одобрение от Столичния общински съвет.
 
Сметната палата е дала две препоръки на Столичния общински съвет. Едната е да се приеме програмата за контрол на въздуха 2015 – 2020 г., а другата - да се приеме програма за опазване на околната среда на Столична община.
 
Към кмета на София са отправени пет препоръки, сред които подобряването на контрола и определянето на персонални отговорности за изпълнението на мерките.
 

35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Togo преди 1 година
Масово изчезват зелените площи и никнат блокове и повече коли! Нормално въздуха да е с лоши параметри.
29
0
 
1
 
! Отговори
Пръц преди 1 година
А бе стига гадахте, кой цапал въздуха, кой не цапал въздуха. Сега ГЕРБерухите пак идват на власт и трябва да компенсират разходите по изборите. Тъй като хората се греят масово с дърва и въглища, дойде момента с далаверата с филтрите за комините, а там далавери мноУ:
- гепене на кинти по евро програми за филтрите
- ежегодно почистване и/или проверка на филтъра, пак от наши фирми за ваша сметка
- след 2-3 години смяна на филтъра за ваша сметка, ама от нашите фирми (споменаваха се цени от 3 хил. Е)
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ще стане ли въздухът на София по-чист"-ще стане. Ама друг път
27
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Ще стане тогава,когато селското стопанство заработи отново,когато заработят нови заводи из провинцията.Дотогава трай коньо....
26
1
 
1
 
! Отговори
край преди 1 година
Миене на улиците - Панелни люде та вие паркирате в тресавището /бившата градинка/ и излизате от там като малаци. Не искате тротоари - направихте ги на сол с вехтите си джипки. Искам да съм кмет само 2 месеца и ще ви науча на ред - 2/3 от колите ще идат на скрап/ после ще дам властта на фандъкова да ви мяуче по телевизора.
25
0
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
До Врели не 21 Утоплението на газ е възможно най скъпото. Не се лъжете че после ще има голямо пищене.
24
0
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До Гергана 10 Гергана е права.През 2-3 дни вземам прахосмукачката и парцала и нямам замърсяване в къщи. Същото е и в София.Миене на улиците и превенция.А иначе някой сериозно е решил да унищожи дизелите.
23
0
 
3
 
! Отговори
Питам преди 1 година
До бааа го 27 Купих си кола която няма пепелник и фаровете не могат да се изключват. И си мисля, какво ще правя ако премахнат фаровете пред деня?Ще ме мислят за луд , а може и да ме бият някъде ,че подливам вода на закона.
22
0
 
4
 
! Отговори
бааа го преди 1 година
До КАТ СА ВИНОВНИ

И аз съм против фаровете през деня,но ти си тежък психичен случай!
21
1
 
4
 
! Отговори
Планински въздух преди 1 година
Даскалицата като увеличи билетите на 2-2.5 лева въздухът ще се прочисти съвсем. Всеки гашник вече се е качил в трошка за 2000 лева и произвежда планински въздух. Благодарение на *** планове на даскалицата и Вожда и - Тиквун, София е по-*** от Пекин.
20
0
 
7
 
! Отговори
Врели не кипели преди 1 година
От 28г. никой не е мислил за благото на хората, а това е поредната лицемерна дъвка, която разтягат!
Като искат да се спре замърсяването, защо властта не е договорила още по добра цена на газ-а от старата, а вместо това, сега имаме 30% увеличение и да подпомогне газифицирането на средно големите и малки градове за да не се използва твърдо гориво?!
Вместо това, Лиляна и Рапоня лепят прескъп стиропор на блокове, на които, представете си, се изготвя проект за саниране по 60хил. лв. на блок!Далаверка
19
2
 
11
 
! Отговори
Трябва да има ред преди 1 година
Богатите да го духат или да дават на бедните.защото бедните могат да се топлят само с дърва и въглища и карат коли на по 20 г
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да стане като хората прогресивно обедняват и оглупяват.
17
3
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Десеторно от кога.От соца ли
Тогава въздуха беше чист защото така нареждаше Партията.Даже и на 9.9. беше забранено да вали дъжд
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 5
Точно така ! Не може 5 човека да чистят след всички мърльовци. Много е лесно да се оплакваш, че ти е мръсно, и да си изгвърляш боклуците по улиците.
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се оправят и със шума - отвсякъде лаят песове и реват мотори.
14
2
 
14
 
! Отговори
НРБ преди 1 година
Като се намали цената на билета за градски транспорт на 6/шест/ стотинки,може и да бъде по-чист въздуха.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лявата ръка не знае какво прави дясната
От една страна вдигат цените на ТЕЦ и ток.От друга искат да не се гори кюмюр
А в статията прочетох само за мерки и програмни периоди
Никаква конкретна информация
Защо въобще я пуснахте тази статия.Нищо не научихме от нея
12
2
 
7
 
! Отговори
Шарл Перо преди 1 година
Ще стане по-чист като се разрушат гнездата на черните гарвани и се прогонят през девет планини в десета.
11
1
 
20
 
! Отговори
ФПЧ преди 1 година
Двигателите на превозните средства замърсяват около 25% от максимално допустимите норми. Неизмитите улици и тротоари и движещите се по тях превозни средства, пешеходци и други, вкл. и велосипедисти, детски колички, трамваи и тролеи, както и вятъра, замърсяват около 65% от максимално допустимите норми. Горенето на какво ли не през студените дни на зимата замърсява около 5-6 пъти над максимално допустимите норми. А познайте кого ще обвинят за замърсяването в София!