Наказанието за заведение "Празен стол": Без звезди и глоба до 30 бона

Ангелкова пред Bulgaria ON AIR: Подобни практики вредят на туризма
Обновена: 11 авг 2017 11:13 | 11 авг 2017 11:05, Анисия Иванова
122

Заведението в Созопол, което се прочу с такса "Празен стол", ще остане без звезди и ще бъде санкционирано с глоба от 1000 до 30 000 лева.

"Начисляването на такава такса е недопустимо. Това вреди на българския туризъм. При подобни нарушения на обществения ред потърпевшите непременно трябва да сигнализират органите на МВР. Извършените проверки показаха, че въпросното заведение отговаря на категоризацията си - 2 звезди. Освен санкцията от страна на КЗП, от Министерството на туризма предвиждаме и задействане на процедура по отнемане на звезди". Това заяви пред Bulgaria ON AIR министърът на туризма Николина Ангелкова.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще наложи глоба на ресторанта в Созопол, който включи такса "Празен стол" в сметката на свои клиенти.

Скандалът избухна, след като един от тях публикува касов бон, в който освен консумираните храни и напитки, бяха включени и по 20 лв. за незает стол на масата - за предварително резервирани места. Така клиентите трябвало да платят допълнително 80 лв.

Пред Bulgaria ON AIR собственикът на заведението Тони Матеев се оправда, че това било единичен случай.

Министърът на туризма бе категорична, че дори и след края на летния сезон разчистването на незаконни обекти по българското Черноморие ще продължи, като целта е обликът на курортите ни изцяло да се промени.

"Морето в момента е абсолютно чисто, изградени са редица пречиствателни станции и непрестанно се вземат проби за измерване чистотата на водата", обясни още Ангелкова.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов също коментира скандала в Созопол.

"Ако преддоговорните отношения и условия са поставени по категоричен и ясен начин, то търговецът е в правото си да сключи сделката с потребителя. Но ако търговецът целенасочено премълчи част от условията, то той е в нарушение", каза той в студиото на "България сутрин".

"Санкциите, които ще бъдат наложени на ресторантьора, могат да бъдат от 1000 до 30 000 лв. за нелоялно търговско поведение, а при второ подобно нарушение - до 50 000 лева. Могат да бъдат предявени определени условия преди сключването на сделката, но не може всеки да си измисля такси", категоричен бе Маргаритов.

По негови думи проверките на комисията показват, че нарушенията по Черноморието намаляват, въпреки че не всичко е изрядно.

"От началото на сезона сме направили около 2500 проверки и сме написали близо 150 акта. Сезонът минава добре. Тежки нарушения няма. Да се надяваме, че така и ще продължи", отбеляза той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
18
 
! Отговори
Магнитски преди 6 години
Защо лъжеш като дърта *** ***, Николинке Ангелковата? Тогава, като си тръгнала да разчистваш незаконните постройки, защо се офлянкваш с незаконните строежи на къмпинг "Корал"? Ясно е защо, не ти разрешава началникът ти, нали? Понеже те са собственост на негови лични авери, СИКаджийски мутри, бандити от подземния свят, откъдето и ТОЙ изпълзя към върховете на властта, с милионите, платени на мадридския комарджия от СИК и ВИС. Много си гадна и противна ***, Ангелковата Николинке, много.
92
2
 
22
 
! Отговори
НИКОГА НА БГ МОРЕ преди 6 години
това са заведения в които човек много трудно би разпуснал. Карат те да се чутстваш неоудобно наглите сервитьори какво ще си поръчаш и все едно ти не си гост а персонала. Гледат те на криво ако си поръчаш по-евтин алкохол или храна все едно си им длъжен. Бил съм в цяла Европа и не само и във всяко заведение е истинско удоволствие да седнеш дори и по-скъпо, защото всички са внимателни и усмихнати. Харчете си заплатата извън границите на БГ аз така правя от много години. Нищо не става в тая държава
91
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РесторантаЕми като не знаеш как се прави бизнес, май най-добре е да затвориш ресторанта. От празни столове ще ми върти бизнес. Не, няма 1 милион държавни и общински служители. А и какво като има държавни служители - съвсем ли искаш да я закрием тази държава? 28 години безумия стигат.
90
5
 
27
 
! Отговори
потрес преди 6 години
ХОРАаа, знаете ли друга държава, в която министър-председател се занимава със столовете в ресторантите и куп подобни казуси, министърка на туризма се разхожда по плажовете като нещо средно между събирач на такси за шезлонг и инспектор по чистотата - защото аз не знам? Това е някакъв потрес!
89
3
 
7
 
! Отговори
Real AK преди 6 години
Това "наказание/" май ще остане да виси във въздуха. Според мен го пускат, за да успокоят общественото мнение. Иначе имайки в предвид традиционната Аполония точно в Созопол сезонът не е от късите. Тези, които папкат от това заведение ще пуснат "план Б" - смяна на името, нов "собственик", може и малко промяна на екстериора и купонът ще продължи. Не ми се вярва лесно да се откажат от комисионните. Министърката звучи адекватно - трудно се правят реформи след години слободия!
88
1
 
7
 
! Отговори
за едни глоби преди 6 години
ОТ БЮДЖЕТА ЛИ ЩЕ ИМ Я ПЛАТИТЕ, КАКТО ЩЕ ПЛАТИТЕ ГЛОБИТЕ НА ТИЯ С "ПЕРКИТЕ И ГОЛФА" И РАЗНИ ДРУГИ "НАШИ СУДЖУЦИ", ЗАРАДИ КОИТО СМЕ ОСЪДЕНИ ОТ ЕС? ИЛИ ЗА ЕДНИ ГЛОБИ, ЗА ДРУГИ "НОВИ ПЕРКИ, ХОТЕЛИ И ГОЛФ ИГРИЩА" И НАРОДА ДА ПЛАЩА ЗА НЕЗПЪЛНЕНИЕ НА ДОГОВОРИТЕ ?
87
1
 
8
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
И двете страни са виновни,ресторантът не е поискал предварително капаро за резервиране на масата,както се прави с хотелите,а клиентите не са уведомили заведението,че не са осем,а четири човека,за да бъдат настанени на по-малка маса,а не да държат масата цяла вечер,а после да се оплакват,че са ги таксували...
86
2
 
3
 
! Отговори
Gogo преди 6 години
Globa ot 1000 do 30000. I posle zashto ima korupcia!!!!!!
85
0
 
27
 
! Отговори
младен преди 6 години
То да е само тоя празен стол...аре ще го преживеем ама преди 2год. в Созопол ми искаха 2лв. на час в 12 и половина през ноща за да паркирам колата на пбществено място. Преместих я на май.ната си и тъкмо заключвам когато ми се явява някакъв по джапанки и прокъсани къси гащета и пак ми иска 2лв. на час. Теглих им една къса и си заминах обрато в хотела който беше на входа на Созопол и на другият ден си обрах парцалите обрано в СФ. и другата седмица продължих в Гърция дето такива изпълнения няма.
84
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз се чудя,къде го видяхте това "мръсно" море?!И във Варна,Златни пясъци и в Слънчев бряг и Несебър и в Созопол бяхме като туристи и никъде не видяхме да е замърсено,напротив,беше супер добро морето.Но тук редовно се пишат негативи,явно това е умишлено.
83
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе тая ангелова мъж има ли тва природно чудо бетва може да го вземат да играе във Ронг търн ента част като сестрата на канибалите без грим и маска
82
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тази/този Ангелков изглежда абсолютно на травестит. По-лошото е, че просто не знае какви ги върши . Поредната калинка
81
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ми що глоби и наказания бе, нали пазарът е най-добрият регулатор, имаме си тоалетна хартия и банани...
80
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ми звучи като училищните наказания. Официално всички знаят че този и онзи се глобяват, реално обаче никой не събира глобите.
79
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Морето абсолютно не е чисто, г-жо Министър. Идете на плажа в Созопол и вижте какво плува по брега. От кори от диня до фекалии... Да не говорим, че един спасител е на няколко поста и снове между тях от време на време. За съжаление всичко е приблизително в България и на Ваше място не бих била толкова категорична в изказването си.
78
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече верно ми идва в повече -всеки ден с тези столове -Пясък в очите на хората !
77
4
 
8
 
! Отговори
хаха преди 6 години
ако се разкрият имена и места ще стане ясно, че нещата стоят по друг начин, а именно някое *** е изнагляло изключително много (което си е стандарт за нашите ширини - комбинация простотия и пари) и от заведението не са му останали длъжни, тъй като и те не са случайни - не си мислете, че това е кръчмата на бай пешо, която иска да утилизира всеки стол, а сигурно е една от най-сериозните вериги рибни ресторанти.
76
0
 
3
 
! Отговори
До 62 преди 6 години
Нещо пак се обърка. Конкуренцията я има за да се бори за клиента. В случая клиентите ае борят за места, конкуренцията е между клиентите защото търсенето е повече от предлагането! Дори да няма конкуренция като ги изгони, ако няма други клиенти какво прави? В случая обаче има много клиенти и малко места. Надявам се си разбрал/а какво искам да кажа
75
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10 "Собственикът има право да въвежда правила в заведението си."Има право,но трябва да е упоменато в менюто. Може кафето да е 1 000 лв, а стоенето на стол- 2 000. Ако е написано-всичко е ОК. Ако не е написано-подлежи на глоба.
74
3
 
13
 
! Отговори
Az преди 6 години
Това е много добър пример как хората не бива да си траят, като са ощетени или останат недоволни от стока/услуга. Публичността предизвика действия и санкции, което е обнадеждаващо. Много заведения по морето имат лоши практики, но контрол малко. Затова сигнализирайте хора, не спете.