Внимавайте с домашната ракия! Първакът е силна отрова

може да lr вкара в гроба от 2 до 10 часа след консумация
Обновена: 13 авг 2017 07:30 | 13 авг 2017 07:30, Камелия Цветанова
150
Внимавайте с домашната ракия! Първакът е силна отрова
Снимка: Булфото, архив

Първакът от казана е отровен. Той може да вкара в гроба от 2 до 10 часа след консумация, предупреждават токсиколози, цитирани от "Монитор".

Първият потекъл алкохол при варенето довежда до неврологични увреждания, ако е поет в малки количества. Той е вреден дори за разтривки, тъй като отровата му прониква през кожата.

Симптомите на отравяне с първак са гадене, повръщане, падане на кръвното налягане, възможна е и кома.
Не само въпросният първак, но и ракията може да бъде опасна, ако стопанинът на казана е решил да спести от хубавия материал и сложи в него изгнили плодове, каквито вече има в изобилие след дъждовете, да прибави стари компоти и мухлясали сладка, както и плодове с костилките. Причината е, че при ферментацията костилките отделят опасната за човека циановодородна киселина, която блокира дишането.

Другата опасност, която крие домашната ракия, е че някои от казаните за варене отделят тежки метали, защото се почистват с химикали и спояват с химически лепила. Освен това всеки алкохол над 40 градуса крие рискове.

Освен това домашните казани нямат т.нар. степен на разделяне, която максимално да отдели метиловия спирт и тежките алкохоли от ферментацията. Тези алкохоли, погълнати в по-голямо количество, създават опиянение, близко до наркотичното, но могат и да имат много по-тежки прояви, като невропатологични и невротоксични действия.

Метиловият спирт пък може да повреди очния и слуховия нерв, да порази мозъка и дори да причини смърт.

Проблемен е етилацетатът, който се получава, когато произвoдителят пропусне момента на варене и остави плодове да ферментират повече време, при което те се превръщат в оцет. Така при варенето на джибрите оцетната киселина се свързва с етиловия спирт до получаването на въпросния етилацетат.

Това вещество се абсорбира в черния дроб и нарушава мастния обмен на организма, което в крайна сметка води до цироза.


150
Още по темата: ракияпървак
Още от
Напиши коментар Коментари
9
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи ракия никога не съм правил, взимам от познати, но домашната, ако е правена от майстор е 1000 пъти по-хубва от всеки купен алкохол.
Бях минал на скъпо уиски и пиех само това, но накрая щях да се озова в болница. Докторът ми каза да не пия никакъв алкохол. и като минаха 2 години минах на домашна ракия от един познат, страшен майстор, сливова два пъти преварена. И от 2 г. съм на нея. Нямам никакви проблеми със здравето, причинени от ракията. Не близвам купешко, вредно е.
8
6
 
22
 
! Отговори
Киро от Катуница преди 3 месеца
до анонимник №9

Пийте само Джак Даниел - оригинал, аз го произвеждам!
7
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не съм познавач на ракиите, и не мога да направя никаква разлика във вкуса и на най скъпата ракия в онези тънки шишета, и на онази с меката топлина. Нека някой разбирач да обясни има ли разлика.
6
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чудно как българите не са загинали през вековете, след като е нямало частни винпроми, които да са загрижени за здравето му.
5
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ейй статия против домашната ракия. От много години пия домашна ракия и досега проблеми съм нямал. Ама нали трябва да се купува купешкия *** и да напишат една статия. Тия журналисти понякога за нищо не стават. Знаем че първакът е отровен, знаем че и костилките отделят токсини аз не ги слагам.
4
4
 
27
 
! Отговори
Тиквоний преди 3 месеца
Аз пък обичам суджуци.
3
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поредната платена от винпромите статия за вредата от домашната ракия. Вредата е единствено за винпромите, чиито приходи се намаляват от домашнярката. А за първака всеки знае, че става само за разтриване. Сега ще последват статиите за тежките метали в ракията и прочие.
2
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всеки ял краставици и пил ракия е умрял! Даа....Краставиците са опасно нещо !
1
6
 
44
 
! Отговори
ДГД преди 3 месеца
Карнобатска, Пещерска и др. са си платили за рекламата!!!