Държавното предприятие за ТОЛ система – на старта!

За година приходите му ще са между 800 млн. и милиард
Обновена: 14 авг 2017 15:08 | 14 авг 2017 15:07, Веселина Йорданова
53
Държавното предприятие за ТОЛ система – на старта!
"Първа копка" на рехабилитацията на участък от пътя Добрич - Кардам. Снимка: БТА

Започва изграждането на държавно предприятие за въвеждането на ТОЛ система, за да може строителството и поддържането на републиканската пътна мрежа да се самофинансира. Това каза шефът на Пътната агенция Дончо Атанасов пред журналисти в Добрич, след като през уикенда премиерът Бойко Борисов анонсира създаването на новата структура.

Още по темата

Борисов пресметна, че на ден държавата губи от липсата на тол система по 1,5 млн. лв.

В отговор на журналистически въпрос за забавеното изпълнение на обществената поръчка за изграждане на ТОЛ системата, Атанасов коментира, че "тази сага" с обструкции и подадени над дванайсет жалби продължава година и половина, предаде БТА.

"Надявам се през 2018-2019 година ТОЛ системата вече да акумулира средства, като се очаква приходите да достигат между 800 милиона и 1 милиард лева на годишна база", каза председателят на управителния съвет на агенцията.

По думите му нетните приходи от винетки към края на тази година се очаква да достигнат около 320 милиона лева - с 20 милиона повече от 2016-а. Няма как с тези постъпления да се правят необходимите ремонти, добави Атанасов, като посочи, че 6000 километра от републиканската пътна мрежа са в много лошо състояние и има пътища, които 40 години не са обновявани поради липса на финансови средства.

По думите на Атанасов на денонощие по пътищата в страната преминават 8000-10 000 тежкотоварни автомобила.

"Ако прибавим и трафика от Близкия изток към Западна Европа, който е огромен, особено през летните месеци - от него също се губят огромни средства. Така че този, който най-много руши републиканската пътна мрежа, трябва да плаща", добави шефът на АПИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: тол система
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тия, както са тръгнали утре ще ни сложат и такса вдишване и издишване.Така де, знаете ли колко миларди пропуска Борисов, като си дишаме така безконтролно?Каквото има за крадене го поокрадоха за 20 г, ГЕРБ изтегли максимума заеми, които може да се изтеглят и вече е време да търсят друг начин да ни ползват за обогатяването си.
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ново предприятие нови директори и калинки и на края нови суджуци
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавното предприятие за ТОЛ система на старта!За година приходите му ще са между 800 млн. и милиард....От къде на къде и на какво основание се опитват да ни ограбват за тези пари?!?Първо, плащаме и ще продължаваме да плащаме винетките, на безбожни цени спрямо заплатите. Второ, магистралите са построени по времето на бай Тошо и бяха всенародно дело. Нека първо да ни върнат нашата собственост в магистралите, после да ни искат пъри за тях. Трето - да сложат ТОЛ само на пътя от Борисов.
4
3
 
13
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
Нали плащаме винетки ве или това не се брои + това има съфинансиране от Европа, а магистралата до морето е станала на вълни и дупки вече, ей не се наядохте ве!
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно това е начина да няма пари за пътищата! Пътищата ще се поддържат от АПИ. Парите от таксите ще отиват в новото държавно предприятие. Къде е логиката, досега АПИ да може да продава винетни лепенки, а после електронни да не може?Далаверинг?
2
1
 
16
 
! Отговори
Българина преди 6 години
А защо трябваше да е частна, пътищата не са бащиния на един човек, това е вечен бизнес като вик и тока. Нека е държавно предприятие. При тол системата няма как да си на загуба просто като няма пари не ремонтираш.
1
0
 
29
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Като идея не е лошо но порочната практика в Бг е другаЕдни ще лапат парите без да инвестират в инфраструктурата и когато всичко се амортизира ще изчезнат.