100 дни на власт и доверието в "Борисов 3" скочи до... 42%

Премиерът остава с най-висок рейтинг, но и вицетата му харесвани
189
100 дни на власт и доверието в "Борисов 3" скочи до... 42%
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

За пръв път българско правителство, след това на Симеон Сакскобургготски, се радва на нарастващо ниво на одобрение след първите 100 дни.

След 100 дни управление кабинета "Борисов 3" спечели доверието 42% от избирателите, а в началото на мандата тези, които са го харесвали, са били 35 на сто.

Това показват данните от проведено проучване на агенция "Барометър България" в периода 11-15 август 2017 г.

48% от анкетираните заявяват, че не одобряват, а 10% не дават нито положителна, нито отрицателна оценка за работата на третия кабинет на Бойко Борисов, отговаряйки на въпрос: "Одобрявате ли работата на правителството през първите 100 дни управление?".

Премиерът традиционно е с най-висок рейтинг сред представителите на кабинета.

Според анализаторите от "Барометър България" това най-вероятно се дължи на силната външнополитическа дейност, която развива премиерът – посещенията му в Германия, Франция, Турция и срещите на високо равнище.

Обявената от правителството и Бойко Борисов "война" с административната тежест очевидно допринася за положителната оценка на работата на този кабинет. Борбата с бюрокрацията е залегнала и в програмите на управляващите ГЕРБ и Обединени патриоти и е обект на национален консенсус, обясняват още те.

Покачва се одобрението и към военния министър Красимир Каракачанов, който обаче традиционно е от водещите рейтингови политици.

Подписването на Договора за добросъседство с Македония, с който съседната република признава официално общата ни история, също е оценена от избирателите. Този акт като цяло повишава одобрението към целия кабинет, а също и към премиера Бойко Борисов, подписал документа. Това е едно от обединяващите неща, харесвано от мнозинството българи, за изтеклите 100 дни управление.

Дори недоволството от действията на другия вицепремиер, отговарящ за демографската и икономическа политика, който също от квотата на Патриотите в това правителство - Валери Симеонов, срещу шумните курортни дискотеки, явно не е намалило доверието в кабинета.

Повечето българи нямат отношение към проблема с регулирането на морския туризъм и по-скоро положително са оценили стабилизиращите действия на държавните органи на фона на дългогодишното бездействие пред очите на цялото общество, коментират анализаторите.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също е един от одобряваните членове на кабинета "Борисов 3". Дейността на ръководеното от нея ведомство за улесняване на процедурата по издаване и подновяване на български лични документи за сънародниците ни, живеещи извън страната, е високо одобрявана.

Вицето Томислав Дончев също традиционно печели симпатиите на българските граждани и се подрежда в първата петица по одобрение.

Той бе посочен от премиера и за председател на Съвета за административна реформа, каквато реформа среща одобрението на българите.

Според социолозите явно избирателите са изморени от предходните години, в които постоянно имаше избори, и оценяват стабилността, която дава правителството за нормална икономическа дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
И на какво отгоре ?Инвестиции, доходи, покупателна способност, ред, законност, образование ? Нищо!Само един Суджук и то не осъден !Стабилно сме на дъното! Как "материалът" да не е доволен ?!
150
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато прочетеш коментарите под лъжливата новина разбираш че подкрепата за този Т.иквенски кабинет е около 2%.
149
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Одобряват кражбите и далаверите на трите прасенца, сами се сещате кои са те.
148
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото недоволните напуснаха страната
147
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко пари ви дадоха за да напишете тази измислена новина.Продажни журналисти.
146
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
..одобряват и българското оръжие за ИДИЛ ,боеприпаси (за БМ-21) РПГта ,Фагот ,АК-47цигари ,медикаменти- Гарантирано от ГЕРБ..
145
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това хубаво ама що не кажете тези 42 % от колко народ се състои? Щото 42 % може да са и от 1000 човека а може да са и от 5 000 000 човека. Нещо за каракудки ни имате ще знаете. При 7 000 000 народ в БГ колко одобряват другарят от Банкя ето това искаме да знаеме!? Всичко останало е селски лакардии от седенките другарчета селянчета!
144
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ха ха ха - поръчкова лъжовна статия,какъв рейтинг - за 100 дни правителството нищо не свършиииии - слаб 2
143
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 159. Големи глу.пости си написал - поне половината да беше вярно.
142
15
 
5
 
! Отговори
Винету преди 6 години
Ами дрън, дрън от регулярните мрънкачи, черногледци и червени кауни, но това правителство си се справя добре за нашите ширини. И няма на хоризонта по-добър вариант. А това, че *** нищо и никой не харесва си е ясно по презумция.
141
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен.... одобряват и АЕЦ Белене и Турски поток и закритият Нефтопровод и взетите 25 милиарда заеми и ,,Турско владичество и съжителство ,,и платените 1,2 милиарда за Атомният реактор и признаването но ,,Македонски язик и народ,, и минималната пенсия от 500 лева ,минимална заплата от 800 лева ,средна 1500. То бива лъжа ,ама този път се ..ра.ха !
140
4
 
15
 
! Отговори
gogo преди 6 години
Ама то въобще имаше ли избори?
139
32
 
5
 
! Отговори
БРАВО на ГЕРБ преди 6 години
Да живее Борисов , колкото толкова .
138
3
 
32
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 6 години
Най-много да са 22%,другото е подмазване на Началника.
137
11
 
8
 
! Отговори
Божил преди 6 години
Ами няма проблеми- живи и здрави,на 8-та година от управлението пожелавам 72%!
136
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брей, аз си мислех, че нашия народ не е чак толкова лековерен.Той верва, има доверие, *** като го лъжат и крадът, а от време на време и убиват загубва верата си. Пък то какво се оказа - лъжат го, *** той се доверява, и колкото повече го лъжат и крадът, толкова повече се доверява.Да се чудиш тия хора доверчиви ли са, или има нещо друго.Аз обаче на това изследване нещо му нямам доверие. На ББ пък - съвсем.
135
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Одобряват НДК, Суджук и КТБ.
134
3
 
16
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Тези добре ,че не говорят за мъжко достойнство ,че тогава едни размери щеше да са извадени.
133
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интернет у нас стана достъпен и за най-простите.
132
9
 
7
 
! Отговори
Бай Куте преди 6 години
Мале ,колко работа ни се отвори!Май трябва още хора да назначавам!