Папата у нас!? Заради "дяволския кръг, в който се намират ромите"

Ако не направим нищо за тях, съдбата им е предопределена, разказва отец Мартин Жилек
21 авг 2017 15:15, Красимир Ангелов
97
Папата у нас!? Заради "дяволския кръг, в който се намират ромите"
Проектът за изграждането на храм в Стара Загора. Снимка: salezianibg.org

Папата взима присърце съдбата на хората в периферията и нищо чудно да посети един католически орден, който се грижи за ромски деца в Стара Загора, пише Флориан Рипка от германската организация "Църквата помага в беда".

В своя материал, публикуван в DW, авторът пише за дяволския кръг, в който се намират ромите у нас.

"Ако не направим нищо за тях, съдбата на ромските деца е предопределена", разказва отец Мартин Жилек, който работи в Стара Загора.

"На 14-годишна възраст кланът ги принуждава да се омъжват или женят, после бързо раждат деца и се препитават от детските надбавки, 40 лева. За много ромски семейства това е и единственият приход“, пояснява монахът от "Ордена на салезианците на Дон Боско". Това е един от най-големите католически ордени, който се води "папски орден".

Твърди се, че ромите в България са около един милион, но никой не знае точния им брой, подчертава авторът, защото по думите му те живеят в паралелно общество. В Стара Загора живеят около 25-28 хиляди роми, повечето деца и младежи. "Външният наблюдател изобщо не може да проумее клановите им структури. Ромите са презирани, мразени и изключени от обществения живот", се чете в материала.

Там се отчита, че ромите обикновено остават с минимално образование, когато изобщо имат някакво. От това произтича и фактът, че те са обречени или на безработица, или на дребна престъпност. А това на свой ред подхранва предубежденията и издига нови прегради между тях и обществото.

Отец Мартин и другите негови братя в ордена обаче не се предават. Вече са изградили два свои центъра в ромската общност и се опитват да предоставят на хората там по-добри възможности. "Това може да стане само по един начин - само през децата. До възрастните почти не можем да достигнем", отчита отец Мартин.

След училище децата се събират при тях, хранят се, играят и учат. Католическите монаси се опитват да ги приучат на маниери. "След някоя и друга седмица децата вече започват да казват "моля" и "благодаря". Стават и по-спокойни, вече не са толкова нервни", разказва отец Мартин пред DW.

По думите му ромите в Стара Загора вече редовно ги търсят, участват в литургиите, вършат дребни услуги, търсят съвет или просто се отбиват при отците. Плановете на ордена обаче са още по-амбициозни. Предстои изграждането на цял комплекс с черква, училище, спортна площадка и жилища за монасите. "Ще раздаваме и храна, а по този начин ще влезем в контакти и с възрастните. Искаме да ги убедим да пращат децата в нашето училище", обяснява отец Мартин.

Според него тъкмо това е основният проблем: много родители не искат децата им да учат след основното училище. Защото инак няма как да ги омъжват и женят. "Много трудна работа е да ги убедиш, че е по-добре детето им да получи образование, дори висше, вместо да чака само на детските", казва отецът.

Техният комплекс трябва да бъде завършен в началото на 2018 година. "Кой знае, може пък папата да дойде за откриването", усмихва се отец Мартин. "Ние във всички случаи ще го поканим", категоричен бе той.

А по думите му тази идея съвсем не е толкова нереалистична, защото проектът е уникален в България и помага на "хората в периферията", към чиято съдба папата е особено пристрастен, пише в края на дописката си Флориан Рипка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя проводник на сатаната не ни трябва! Не ни е добре дошъл!
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От материала много ясно се разбира, че НЕ ТРЯБВА да се дават надбавки на малцинства. Трябва да учат и да се трудят, за да имат за храна, както е при българите. Иначе свят широк, който не му понася, да се изнася. В Германия да им дават надбавки.
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отче Жилек до сега трябваше да си разбрал,че един от основнитепроблеми са детските.Трябва да се дават само на жени с висше образование.Елементарно е!Това са жените на ,които се крепи нацията.Ромите са тук от 600г как са оцелели без детски до сега?
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите учат но не могат да вземат помощи и са принудени да емигрират заради високата безработица, а ромите вземат помощи, защото няма смисъл от образованието и ще им резнат помощите. Или трябва всички да са на помощи ако няма високоплатена работа или да се резнат помощите и за ромите.
35
2
 
11
 
! Отговори
Да вземат преди 6 години
Да вземат Ахмед Муса да им го направят кардинал. Нали е бил протестантски проповедник, сега е имам, колко му е срещу съответното заплащане да стане и католически епископ или кардинал.
34
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
интересно - и ватикана и ЕС...всеки тръгнал да ги интегрира,ама на наша територия. никой не ги вземе да ги изучи там,у тях си. само току разтурят някой катун около париж или в белгия...приберете ги,бе, научете ги,пък после си ги ползвайте със здраве !
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В аржентина няма "афроамериканци"
32
1
 
30
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
Папата, който на миналия Великден ми краката на ислямските "бежанци" ...сигурно ще се отваря клон на Банката на Ватикана тук .....Боже, какви жалки и продажни *** ни управляват !
31
1
 
21
 
! Отговори
Фоя! преди 6 години
Той папата не мож ги оправи па ако ще и да ги покръсти всички на върли католици. То и Господ с всинца си ангели да се спусне сред тях - и той ще вдигне ръце.
30
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ромите са презирани, мразени и изключени от обществения живот",.....................а в италия са уважавани,обичани и на почит в обществото??????????????
29
0
 
30
 
! Отговори
балама преди 6 години
"Грижа" за "ромите" е често използвано прикритие, в последните години, за антибългарски акции.
28
1
 
20
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
1) Кой смени историческито име на това население и с каква цел бяха преиминувани в РОМИ? 2)ПАПАТА НЯМА ОСНОВАНИЕ ДА СЕ МЕСИ В СЪДБАТА НА ТОВА НАСЕЛЕНИЕ,ЗАЩОТО иТАЛИЯ със ЗАКОН ГО УНИЩОЖИ НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ И ГО ПРОГОНИ в Източна Европа.3)Папата грубо се меси в нашите вътрешни проблеми.4)Като Италия постъпиха и другите западни страни и приеха закони за избиването и прогонването на този етнос от техните държави........и още колко.........4) Папата няма работа у нас!
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отче вземи ги всичките, да ги учиш ,да ги галиш., ще останат в Сицилия само най-учените, ако оставят некой за цвет.
26
12
 
6
 
! Отговори
Йордан преди 6 години
Браво на монасите от ордена, които се опитват да направят от тях нормални граждани.За съжаление нашата църква не смята, че това е нейна работа и така *** се ислямизират . Скоро пишеше, че ЕС е дал 7милиарда до тук за приобщаване на ромите в България. Много пари за нищо ...
25
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
браво, за първобитни индивиди с първобитни методиЕвропа вече е много напред и трудно би ги интегрирала, докато църквата има вековен опит в приобщаването на различни култури, дано те да се справят след 50-100 години.
24
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Папата да си гледа афринкската раса която е превзела половината Италия.
23
2
 
17
 
! Отговори
Директор професионал преди 6 години
Ако се спазваше закона да раждат след пълнолетие, да не се женят за братовчеди щеше де има някакъв шанс за полза от обучение,но генетичната увреда ги прави неспособни да учат, да усвояват знания и умения.Да сте чули за някакъв майстор между тях(изключвам кражбите)?Тук там се промъкне някой и завърши някакво висше образование и нищо-посредствени и некомпетентни.
22
6
 
20
 
! Отговори
Папата преди 6 години
Папата е католик.Тука сме православни - тоест права вяра.Папата е изменник на христовата вяра и като такъв трябва да си седи в Рим.Града Рим по чиято заповед Исус Христос беше убит с римското копие и оставен на кръста
21
1
 
12
 
! Отговори
български пенсионер преди 6 години
не ти, който си помазалцаре, папи, патриарси,а в неволя си зарязалмойте братя сиромаси; не ти, който учиш робътда търпи и да се молии храниш го дор до гробътсамо със надежди голи;
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
папата опраи римските ***, та се фана с наште.