Мръсният въздух в България – и ни трови, и ще плащаме заради него

Властта очаква Еврокомисията да осъди България заради праховите частици
76
Мръсният въздух в България – и ни трови, и ще плащаме заради него
Снимка: архив "Булфото"

Мръсният въздух, който дишаме, освен че ни трови, може да ни излезе и скъп, защото България вероятно ще бъде глобена заради него.

Делото, което Европейската комисия води срещу България още от 2015 година за чистотата на атмосферния въздух, се очаква да влезе в съдебна фаза през септември или малко по-късно.

"Очакваме да ни осъдят", каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, цитиран от "24 часа".

Още по темата

Съдебната процедура се води заради превишаване на допустимата доза фини прахови частици във въздуха в редица населени места за времето между 2007 и 2014 година.

Основна причина за подобно замърсяване е фактът, че хората се отопляват на дърва и въглища през зимата, но и заради транспортните средства.

След осъждането страната ни ще разполага с около 18 месеца, през които да докаже, че може да се справи с проблема, преди да започнем да плащаме глоби, каза министърът.

Междувременно около 100 души излязоха на протест в Разград вчера заради мръсен въздух. Хората недоволстват, че вече месец дишат лоши миризми.

Събрани са 280 подписа, с които се настоява да се открие източникът на замърсяването. В сряда общинският съвет в Разград ще заседава извънредно заради проблема.
 


76
Още от
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Факт Лято преди 10 месеца
Лятото - дърва, въглища и гуми ли замърсяват въздуха.
Айде де.
Факт - старите трошки и автобуси. Немитите улици. Фекалиите на кучетата.
Пак питам - лятото дървата и въглищата ли замърсяват!
Дрън, дрън!!!
64
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
През най-студените дни на зимата, когато замърсяването с ФПЧ (фини прахови частици) е най-голямо (5-6-7 пъти над максимално допустимите норми), делът на колите в това замърсяване е под половин процент,но някои едно си знаят, едно си баят - колите били виновни. През лятото замърсяването с ФПЧ е в нормите,а замърсяването с ФПЧ заради двигателите на колите е 3 пъти по-малко от замърсяването заради неизмитите улици. Да, колите в София също замърсяват с ФПЧ,но малко и са третия по големина замърсител
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Интересно с какво ще подменят самолетното гориво...
62
3
 
8
 
! Отговори
Европдли преди 10 месеца
Ще спра да карам стара кола и да живея по евростандарт, чак тогава, когато и заплатата в джоба ми стане по евростандарт. Всичкото друго преди това - санкции,глоби,нормативи и т.н може да ми кацне на дедовия. Наистина ли си вярвате, че ще забранят старите коли и ще въведат изисквания само за нови такива и хората, които едвам деянат ще стоят тихо и кротко? :D Просто ви е бедна фантазийката еврохомовска, колко голям проблем ще стане. Която политическа сила въведе това - ще се самоубие завинаги.
61
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Фандъкова ОСТАВКА !!!
Направи билетета по 1.60 без никаква ясна причина и направи така,че трафикът на коли е с предимство пред пешеходците
60
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Фандъковице, газифицирайте и газифицирайте. Да не се горят дърва и въглища! Но като започнате, лакомиите ще искат огромни цени, непосилни за много хора. Ако ме е тази алчност и кражби, ще има много нови коли, повечето с газ и бензин. А дизела колко е качествен, нали сами се убеждавате.
Като заредите в Турция дори, колата лети. У нас се спъне и гори с 2 литра повече. На някой му се иска да грабне тлъсти пари но може да му коства властта. Не смазвате обикновените хора, дайте им шанс да живеят нор
59
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Къв мръсен въздух, кви 5лева. Нали сме от всякъде екологични, само ни вижте планините, морето. Ся това, че в градовете е гадно, какво толкова, те са само 3% от територията на държавата. А сега сериозно, колкото и да е мръсен въздуха, не вярвам да е чак толкова, като в Париж да кажем. А всякакви организации и еко мисирки трупат яко кинти на наш гръб.
58
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нека нека!!! Твърдо съм за!!! Никоя българска институция не работи, поне имам надежда че някоя чужда може да направи нещо.
57
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Еййй, колите ви избодоха очите бе. А причината да се карат старите коли коя е? Бедността и корупцията които са следствие на грабежа на българина последните 28 години. Защо се тръгва отзад напред. Защото ще лъсне корупцията и далаверите които се вършат. Убеден съм, може да имаме много по-висок стандарт ако не са надутите сметки на тока, парното, водата, храната, лекарствата и горивата. Когато се платят, остава малко. За кое по-първо, за нова кола, храна, дрехи. Някой иска да спечели много.
56
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А за колите по тротоарите няма ли да плащаме? И за всички други аспекти на шоферската свинщина? Заради изнежените шоферски дрисове.
55
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хората се отопляват с твърдо гориво в София, защото парното е много скъпо. Дърва и брикети са алтернатива. Не трябва да се ограничават хората да ползват за огрев каквото поискат. Иначе ни теглят да ползваме загробващата топлофикация. Решение: да се увеличат данъците за старите коли, да се сложат филтри на заводите, да се направят повече велоалеи, а не колоездачите да си рискуват живота между колите. Да не презастрояват София и да има повече паркове, зимата: редовно миене на улиците!
54
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да почват да ни съдят и за шума. София се е превърнала в мотописта.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
карам петък вечерта около студентски, затворени прозорци, климатика да не взима въздух отвънка...
стигам до една улица която в него момент мият, отварям и прозореца и влиза въздух. Нормален, свеж въздух.
52
1
 
16
 
! Отговори
Софиян Провансов преди 10 месеца
Дано някога селската даскалица да осъзнае, че в европейска столица улиците се мият не само преди избори! Вероятно по документи София се мие всеки ден! Европейска столица на културата?! Председателство на ЕС?! Спортна столица?! Крадливи наглеци!!! Тънем в мръсотия и смрад!!!
51
9
 
6
 
! Отговори
да питам преди 10 месеца
А Европа ще помогне ли най- сетне на бедстваща България, ще я защити ли от руската мечка с непосилните цени за отопление, вместо да ни наказват? Щото идат евроизбори, ще вземем ние да ги накажем...
50
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо няма нищо за некачествения дизел на Вальо Златев? Нито дума, а? Защото Валката изкарва милиони, плаща на Бай Буй, но пише, че работи на загуба??? Милиарди влизат в техните джобове, поради което ще загубят милиони от продсжната на менте горивата. И най-лесното, забрана и вдигане на таксите. Това само ще им пълни сметките, с нищо няма да се подобри живота ни. Или някой е решил да внесе 500 000 катализатори и да спечели 250 милиона.Разберете, ще посегнат на колите и ще стане чудо. Живеем лошо!
49
9
 
17
 
! Отговори
Тъпи преди 10 месеца
През 2007 година България влиза в ЕО с надежда за равни Европейски надници и пенсии ,но стана обратното .Чужденците завладяха и поробиха българите в БГ ,сега с мизерните пенсиики и роби служители на чуждестранни компании трябва да спрат да се отопляват на дърва ,въглища нафта,найлон и др. .Защо не накажат сърбите,македонците,албанците ,индииците ,китайците че отоплявали с твърди горива.Съжалявам че България е в ЕО и млади Българи напускат за по добър живот в Запада и др. страни.
48
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Европа се чуди как да се отърве от старите дизели и ни ги продават тук без пари и без катализатори, а Ганьо иска евтино и не му пука, че след него дими и това дишаме всички. Минуси се пишат под такива мнения, понеже половината тук карат стари димящи таралясници и треперят да не се наложи да си приведат колата в норма. От мен ако зависи, ще спра автомобилите в центъра, всичко ще е велоалеи и градски транспорт един след друг.
47
7
 
5
 
! Отговори
ХМ преди 10 месеца
Аз като ви казвам ,че Екосъюза е само за патките,прасетат и кучетата вие си го харесвате.
Данък въздух ама с лайф мотив Еко,данък зъби още не са го доизмислили ,но се очаква скоро.
46
1
 
10
 
! Отговори
Мда преди 10 месеца
Пак заради бездействието и мързела на бюрокрацията, българския народ страда и плаща!