Първенци: Родните пържолки – сред най-евтините в Евросъюза

Ядем най-много пилешко, свинско, кайма, отчита Евростат
24 авг 2017 19:29,
62
Първенци: Родните пържолки – сред най-евтините в Евросъюза
Снимка: архив, Reuters

България е една от страните, в които се консумира най-евтиното месо в ЕС, показват данни от анализ на Евростат под надслов: "Да си направим барбекю", за цените на пазара на месото през 2016 г.

Българинът харчи средно по 56 на сто на година за консумация на различни видове месо, при среден показател за ЕС - 100 процента, като по-евтино барбекю се открива само в Полша - 53 на сто от средноевропейските цени.

По данни на НСИ през миналата година средната консумация на месо на лице от домакинството е била 32 кг на човек.

Най-предпочитаното за консумация месо от българина остава пилешкото - по 12 кг средно на лице годишно. Следват: свинско - 10 кг, кайма смес - 7 кг, говеждо или агнешко - по 1 кг, от други животни - 2 кг и др.

Продължава тенденцията на спад на консумацията на говеждо и агнешко месо, като причините са по-високите цени на този вид месо, ниската покупателна способност на българите, както и липсата на традиции в консумацията на такова месо, отчитат експерти.

Пак според тях, родното производство на птиче месо задоволява около 60 на сто от пазара на месо у нас и съставлява повече от половината от търсенето на месо в страната. С промишлено производство на птиче месо се занимават над 100 ферми в страната.

Над 60 ферми отглеждат стопанства с по над 1000 животни за свинско месо, а големите производители на свинско с над 20 000 глави са около 5-6, показват данни на експертите.

Според тях консумацията на месо в страната през 2020 г. ще достигне около 38-40 кг на човек от населението.

През миналата година най-скъпо за месо са плащали жителите на Дания - средно по 140 процента, а най-евтино - в Полша - по 53 процента, при среден показател за ЕС 100 процента, отчита Евростат.

Все пак европейският рекорд за най-скъпо месо е при швейцарците - 258 на сто или 158 на сто в повече от средния показател за ЕС. Значително над средното за ЕС плащат за барбекю и в Норвегия и Исландия - по 158 на сто.

Сред нашите съседи най-евтино е месото в Сърбия - 54% от средноевропейския показател. В Македония барбекюто е 57 на сто, в Румъния - 59 на сто, в Турция - 60 на сто, а в Гърция - 90 на сто при среден показател 100 процента за ЕС.

Според прогнози на Европейската комисия от края на 2016 г. потреблението на свинско месо в ЕС ще се свива и за това са отговорни вкусовете в по-старите държави членки, в които има вековни традиции в консумацията на говеждо и телешко. Цените на свинското обаче ще продължават да са по-достъпни в сравнение с тези на говеждото и телешкото.

Очаква се през тази година в световен мащаб да бъдат произведени над 70 млн. тона говеждо месо, а свинското месо да си остане най-търсеното червено месо в света с годишно производство от близо 119 млн. тона.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: месоЕСЕвростатпържоли
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може би, защото заплатите ни са по-големи.
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бяха от месо нямаше да са евтини.
9
0
 
21
 
! Отговори
НИЩО ПОДОБНО! преди 6 години
МЕСОТО В БЪЛГАРИЯ , ПО ПРИНЦИП Е ВНОСНО ОТ ЕС!ЗА ДА ИМА НОРМАЛНО ЗАДОВОЛЯВАНЕ СЪС СВИНСКО МЕСО , СА НЕОБХОДИМИ ПОНЕ ДА ИМА ПО 1- ***/ на глава -ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!ПОЧТИ 80%/ от говеждото и свинското месо/ е ОТ ВНОС.ПОНЕЖЕ ЗА БАРБЕКЮ СЕ ПОЛЗВА ПРЕДИМНО БЕКОН И ПОЛУ-ТЛЪСТО МЕСО /..а то е значително по-евтино защото е от обрезки на стандартните разфасовки/---ЗАТОВА И ЦЕНАТА ЩЕ Е ЗНАЧИТЕЛНО ПО-НИСКА!БЪЛГАРИЯ --ЗАТОВА Е БЕДНА ..ЗАЩОТО ИМА ЛИПСА НА СЕЛ.СТОПАНСКИ СУРОВИНИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО
8
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, в Сърбия месото е стотинки, щото хората имат огромна селскостопанска промошленост. Обаче не са в ЕС-а и остават извън класацията :)
7
1
 
18
 
! Отговори
Тома Неверни преди 6 години
И да добавя, цяло замръзено пиле (не съм сигурен колко тежи, но е над 1 кило) е 2,2 евро. Това почти навсякъде, без да се търсят намаления.
6
2
 
20
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Много мога да поспоря дали тук нещо е по-евтино.Само ще кажа ,че повечето е с добавки ,вода и е надуто.Тази статия за вдигане на цената ли точно трябва да е?Пак ли формираме цените със скок на нещо и после забравяме да си ги намалим.Само рекламата продава ЕХХ българина отговорен потребител ама в 22222година.
5
0
 
28
 
! Отговори
Тома Неверни преди 6 години
Не съм се прибирал в БГ повече от 8 години, за това не мога да кажа колко струва 1 кило свински вратни пържоли примерно,но мога да кажа следното: в Германия най-редовно си купувам мариновани пържоли *без кост* между 3 - 5 евро килото, зависи от къде и дали има *отстъпка* в момента (а то винаги има ангебот някъде).Това без да се съобразявам с официалните статистики, цитирани по-горе.
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отпадъци от моловете на ЕС.
3
4
 
30
 
! Отговори
НЕ Е ВЯРНО преди 6 години
Статията подвежда - Проучването е за Ресторанти , а не за Магазини .Цената на Месото в България е по-висока от Германия , Австрия , Испания , Италия и всъщност по-евтино е в Сърбия и Македония .Пазарувал съм в тези Държави в Маркети .
2
3
 
28
 
! Отговори
От дек на дек? преди 6 години
Най-евтини от замразено 30 годишно месо от Бразилия,а Добрчкия суджук от еленско месо на някои дори им излизаше без пари,преди гербераските НАП-аджийки да напнат и бастисат фирмичката.
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То пък едно месо...