Братушките и България – неверни митове и вярна статистика

Избираме по-често ЕС, сочи статистиката. Но не винаги изглежда така
29 авг 2017 18:00,
702
Братушките и България – неверни митове и вярна статистика
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Свикнали сме да живеем с мита за особената близост и обвързаност "от векове за векове" между българи и руснаци. Лесно е да останем в капана на този мит, ако следим най-актуалните теми в медии и социални мрежи. Идват ли руските туристи? Отиват ли си руските туристи? Колко руснаци живеят в България? На честването на 140-годишнината от боевете на Шипка пък едни хора опънали знаме на проруските сепаратисти от Донбас. Нещо особено ще трябва да има между България и Русия, че да се вдига толкова много шум. Може и да е имало, но цифрите сочат, че днес вече не е така, пише Иван Бедров в "Дойче Веле".

България и българите все повече се интегрират в Европейския съюз, а Русия и руснаците заемат все по-малко място в живота ни. Това не е лозунг, а суха статистика. Националният статистически институт публикува данните за месец юли за пътуванията на българи в чужбина и на чужди граждани в България. И последните цифри и тенденциите зад тях водят поне до три извода.

Посоката е ясна: към ЕС

Първо: българите пътуват предимно към държави от Европейския съюз, а най-много от идващите в България чужденци са отново граждани на страните от ЕС. Второ: все по-малко българи пътуват към Русия и все по-малко руснаци пътуват към България. Трето: туристите от бившите социалистически страни, с които днес сме заедно в ЕС и НАТО, са общо поне два пъти повече от туристите от Руската федерация.

Националната статистика разделя пътуванията на три вида: малко над 40% са туристическите, толкова са и пътуванията зад граница за гостуване на близки, обучение, лечение и т.н. Най-малко са служебните пътувания – малко над 17 на сто. Т.е. огромният дял от отчетените от статистиката пътувания се дължат на личен избор – човек сам избира къде да похарчи парите си през ваканцията или къде да се лекува, семействата сами избират къде да учат децата им, а други сами са избрали къде да живеят, за да им ходят близките на гости.

През най-активния месец на лятото 665 713 българи са пътували извън страната, като две трети от тях са били в страни от ЕС. Повечето от пътувалите извън ЕС са посетили Турция, а Русия е била дестинация едва за 6896 българи – това е малко над 1%. И докато летният избор може да бъде обяснен с климатичните особености - Русия все пак е на север от България, то и идващите руснаци са под 10% от чуждестранните туристи в страната. За месец юли малко над 2 милиона чужденци са дошли в България, от които над 60% са от ЕС. Картината е ясна - българите пътуват в Европа, а европейците идват в България.

Черноморието не зависи само от руснаците

Данните за месец юли не са изключение. Те се вписват в тенденцията, която отдалечава българите от Русия и намалява дела на пътуващите руснаци към България. През цялата 2016 пътуванията на българи в страни от ЕС са близо 3 милиона и 2 хиляди – това число се увеличава с всяка изминала година. Само преди 5 години пътуванията на българи към ЕС са били под 2 милиона годишно. Към Русия обаче тенденцията е обратната – малко над 46 хиляди пътувания през миналата година при над 55 хиляди преди няколко години. Броят на идващите в България чужденци нараства, най-много от ЕС. Идващите от Русия пък намаляват – 589 хиляди през миналата година при почти 700 хиляди през 2013. Противопоставянето между Москва и Запада след анексирането на Крим е фактор, но не достатъчен, за да обясни тази тенденция – все пак продажбата на туристически пакети не е включена в санкциите.

Цифрите не потвърждават и следния мит: че туристическият сезон в България зависел единствено и основно от руснаците. През юли само с цел туризъм у нас са пристигнали 691 хиляди граждани на ЕС и 145 хиляди от Русия. Само от Полша туристите са били почти 100 хиляди. Като се добавят избралите България за почивката си граждани на Румъния, Чехия, Словакия, Унгария и други бивши социалистически страни, общият брой на туристите от тези страни става двойно колкото дошлите граждани на Руската федерация. Всички тези числа не са повод нито за мъка, нито за радост. Това са просто факти, които не потвърждават някои от най-устойчивите митове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


702
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
420
6
 
3
 
! Отговори
Лъжеш преди 6 години
Китай спря и двата проекта за газ от Русия и сключи договор с Иран!Защото е по-евтина газ и сигурен партньор, а не като Русия.
419
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори веган не можеш да станеш без да позлваш руски суровини за торове ;)))И гей не можеш да си без Русия, защото тъканите за бельото ти са с руски съставни в цената ;)))Италианския теракот се произвежда от китайчетата с руски суровини ;)))
418
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стой далече от Русия тогава. Не им плащай тока и бензина. Не яж хран ите, произведени с техен дизел. Не ползвай компютри с тяхна пластмаса и полупроводници ;)))И си в каменната ера, евроатлантико ;)))
417
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо всички руски фирми у нас работят от години на загуба? Защото ни продават на безценица или защото ни крадат? От тези кражби пкащат и ка русофилските водачи, да водят проруска и антиевропейска пропаганда. А филемия банкянски европеец ги толерира. Дори измервателни иреди на входа и изхода на Нефтохима се отказа да монтира.
416
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом руснаците бягат в ЕС и САЩ, значи там е по-хубаво...И на тях им писна от ***, умря им родолюбието към Концлагера Русия!
415
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приходите на в БВП на Русия от износ на енергоресурси са вече под 12%. Това е след падането на ценмата им ;))) Още не са загинали. Виж, ако Русия не изнася енергоресурси, България е загнала. Заедно с по - голямата част от Европа. А Силата на СИбир - тръбичката за Китай е вече с изградени над 1000 километра. Това означава, че скоро цената на гфазта за нас ще скочи. Както и на тази за Европа. Което ще направи китайчетата още по - конкурентни на европа. А ти не си конкурентен на никого ;)))
414
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Далеч от Русия = хубав живот!
413
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половината Лукойл е американски ;)))Явно и това не знаеш ;)))Много ми се иска само ти в цяла България да не ползваш нищо руско или свързано с Русия ;))) Само евроатлантическо за тебе ;)))Да ти дойде акъла в главата ;)))Като на украинците ;)))
412
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Русия не изнася горива... умира!Като бананова република е.
411
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, сигурен съм, че Лукойл дължи милярди. В крайна сметка американците дължат половината ;)))
410
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статистиките съм ги видял за да го пиша тук. Ти видя ли ги или само украинстваш като плебню? ;)))Колко неумен требе да си за да се праиш на отворко, докато не знаеш кои са първите 15 фирми - вносителки в българската хазна? МНОГО ;)))
409
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лукойл дължи милиарди!Значи Русия краде от нас, а не ние да се изхранваме от Русия!
408
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще внесеш от Турция РУСКА газ от Турски поток, който Меркел и САЩ попречиха да е Български. Всичката техника от европа се произвежда с руска енергия. Всичкия бензин у нас е от руски петрол. Всичкия ток, който искаш да плащаш е от руски АЕЦ от руски уран. Дори медта за жиците, по които идва тока уъ вас е от руска мед. Компа ти в къщи е от руска пластмаса и полупроводници. Ти храниш Русия през цялото време, а плюеш по нея. Колко неумен трябва да си? Спри да я храниш-ходи пеш, не яж, не ползвай ток
407
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 359Какви руски технологии, каква руска издръжка, какъв бюджет. Виж статистиките с какво се формира бюджета на България. А глупостите, които си писал ги запази за русофилското сборище край Копринка.
406
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо русофилите не пият лосион, антифриз и Боярищник ?От съпричастност към руските си господари?
405
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Губейки руските туристи Турция губи, защото има собствена текстилна, кожена, хранитъелновкусова, бижутерийна и т.н. индустрии. У нас се внасят и продават на туристите предимно китайски стоки с италиански етикети, които руснаците си купуват сами на 1/20 от цената, на която ще ги купат в нашите курорти. Дори Китай изнася за Русия на поне 1/2 от цената, за която изнася за България. Не го ли знаеше това? ;))) Образивание ти липсва, драги ;)-. Като на всички евроатлантици в Бългаиря ;)-
404
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ползваме руски суровини, освен малко и скъпа газ!Ще внесем от Турция с 30% по-евтина!Русия е зло за България!
403
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 1886 година до днес, русофилите се изявяват като най-големите предатели на българските национални интереси. Защото на практика такива за тях не съществуват, а над всичко доминира руския национален интерес.
402
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако посочиш един неверен факт в това, което съм казал, ще приема, че съм зомбиран. Процентите, които дадох, могат да се различават +- 5%, но са такива. Ако не миожеш да ме обориш, замисли се кой е зомбирания ;)))))
401
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У нас летния туризъм е 2,5 месеца, руските туристи са малък %.Значи изобщо не зависим от руснаците и Слава Богу!Турските курорти работям 6-7 месеца и руските туристи са много, затова Турция губи, а ние Не губим нищо.Само трябва да се събират коректно данъците от морските курорти и Никакви руснаци не ни трябват!99% от цивилизования свят няма работа с Русия и си живее прекрасно. И ние можем.

Спонсорирани публикации