Докладът за въоръжените сили: Армията може да изпълнява задачите си!

Някои обаче се изпълняват с ограничения заради липса на пари и кадри
55
Докладът за въоръжените сили: Армията може да изпълнява задачите си!
Снимка: архив, БулФото

Правителството прие редактираната версия на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за миналата година.

Още по темата

Според приетия от служебното правителство на Огнян Герджиков документ, въоръжените ни сили са в състояние частично да изпълняват задълженията си заради системно недофинансиране, остаряла техника и липса на желаещи да попълнят военните редици.

Кабинетът "Борисов" 3 обаче изтегли доклада от парламента.

"Българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС", пише в новия доклад. 

В него се отбелязва обаче, че това продължава да се осъществява с редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника. По тази причина някои задачи се изпълняват с ограничения.

Основните констатирани проблеми са свързани с некомплекта военнослужещи, който вече достига 20% от щатния състав, въпреки усилията за набиране и задържане на подготвен личен състав; недостатъчното ресурсно осигуряване на въоръжените сили; затрудненията по поддържането и развитието на отбранителните способности, пише още в документа, който правителството предлага на Народното събрание да приеме.

През 2016 г. във въоръжените сили са проведени 258 учения, като подготовката е съсредоточена предимно в тактическите звена до батальон/дивизион. Формирования и отделни военнослужещи са участвали в 14 мисии и операции зад граница на НАТО, ЕС и ООН. Общият брой военнослужещи, участвали в планираните ротации през годината, е около 760.

Общо 100 специализирани формирования за овладяване на последствия от бедствия са поддържали постоянна готовност и са провели общо 152 операции за оказване на помощ на населението с участието на 815 военнослужещи и 161 единици техника.

В операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция до края на 2016 г. са се включили над 2700 военнослужещи.

В доклада се предлагат конкретни действия в рамките на Бюджет 2018, насочени към започването на политики за решаване на най-сериозните проблеми на въоръжените сили.

Коренно променената среда на сигурност налага и провеждането на дебат за постигане на траен политически консенсус и изготвяне на национален план за увеличение на бюджета за отбрана до 2% от БВП до 2024 г., в съответствие с решенията от срещата на върха на НАТО в Уелс, пише в документа.

Предвиждат се също комплексни мерки, свързани както с реализирането на политика за устойчиво кариерно развитие на хората в отбраната и търсенето на възможности за повишаване на възнагражденията на военнослужещите, така и с повишаването на тяхното социално положение и издигането на престижа на военната професия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
6
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Мерилото за възможностите на българската армия е това,колко може да издържи на турска атака(примерно).Ако има потенциал да спре такова нашествие на не повече от 50км от границата и за не по-малко от седмица,то тогава бихме казали,че е в задоволителна кондиция.Очевидно е,че няма такава способност. При тия дадености,освен плътно миниране на границата включително и ядрено*,друго спасение от Ердоги няма.Вместо да се чудим къде да пратим отработеното гориво от Козлодуй,можем да го ползваме за целта
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха, смешници. След като може да изпълнява задълженията, значи не ви трябват повече хора!
22
0
 
0
 
! Отговори
drizu преди 6 години
някои да каже защо тази наредба не се изпълнява:Н-15/2015 .................dv.parlament.bg !!! брои 3 от 12.01.2016!
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BE TVA ARMIQ LI E NQMA I EDIN STADION XORA NQMA PO JALKA ARMIQ V CELIQT ES
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО" не знаех че по конституция се защитаваме в Афганистан и Ирак! Териториалната цялост се пази на границата! Чужда Войска в друга държава е агресор! След като армията ни е маша в чужди ръце и се бори за чужди интереси каква полза от нея! Няма луди да стават войници днес ха ха!
19
0
 
5
 
! Отговори
до Весо преди 6 години
без армия не може.Със здраве!-----Съгласен съм, че без армия - не може!Функцията на армията е да защити и гарантира неприкосновенната цялост на страната от външни и вътрешни врагове.Въпроса е - дали това което днес наричаме българска армия съответства на релноста и дали е в състояние да изпълни функциите си????Лично аз много се съмнявам!
18
4
 
5
 
! Отговори
Весо преди 6 години
Тези, които са против армията само да не изпаднат в"безтегловност" ако изпаднат в криза...и имат нужда от помощ.Чак тогава ще е, че без армия не може.Със здраве!
17
4
 
10
 
! Отговори
slovenia преди 6 години
Да захвърли калашниците и вземе западни вибратори.Да се изгонят старите офицери и се заменят с психо-десни с европейски ценности.Да се премахне Велик е нашият войник и за марш да се избере песен на Кончита.Казарменият фасул да се замени с хамбургери.Конете да се хранят с американска царевица.
16
5
 
12
 
! Отговори
БЕЗПОЛЕЗНИ ХОРА преди 6 години
Няма нужда от армия, НАТО ще ни пази.За две бракувани белгийски фрегати от 1960 г. имаме четирима адмирали.на сто души - полковник, на 300 - генерал.
15
1
 
9
 
! Отговори
Безсутиен преди 6 години
БА бе добре, докато не се намеси МО... Много генерал, малко войник. Що са ни изтребители, като нямаме такива за борба с пожари, бедствия и превоз на елитни части...
14
2
 
12
 
! Отговори
военен. преди 6 години
Идвайте, има 6000 свободни места, който му се вижда че военните вземаме много, елате наработа, търсим хора !
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е все едно на болен да му скъсаш рецептата и да му кажеш - здрав си, нищо ти няма!
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Армията източва държавния бюджет.Ако знаете колко стара е техниката на българската армия ще искате референдум за закриването и.Ако имаш връзки е добре да се запишеш в армията - ще миаш постоянна работа, ранно пенсиониране и добра заплата.
11
1
 
19
 
! Отговори
Krom преди 6 години
А как е Краси Каракачанов? Тройната гуша стана ли вече двойна? След две години ще правя 50. Служил съм в Симеоновград. В бойно поделение. И сега правя 20 набирания без проблем. Колко набирания прави Краси? Кой вярва на "военен" министър с тройна гуша бре? Естествено, че всичко е пародия. Най вече - военния министър. Той обаче не е пародия, той е пълен та.-шак.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може ли гражданите да изпълнят задачата си със сопите и вилите, за да може и армията да изпълнява по-добре задачите си?
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука пък само присмехулници по всяка тема.
8
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са пълни глупости. Поне имам приятели в армията офицери разказват за каква пародия става дума. Ако турците тръгнат утре сутрин до обяд ще се вее турското знаме над парламента.
7
10
 
8
 
! Отговори
БГ-Гражданин преди 6 години
Разбира се, че може ... Стига да захвърли калашниците и да ги замени с М-16, старите рушки МИГ-ове да ги замени с Грипени, F-16 или еврофайтъри, рушките танкове и бетеери останали от времето на Варшавския договор, да ги даде за скрап и да натири останалите стари шапкари, завършили военните школа по времето на "нерушимата българо-съвеЦка дружба" ... !!!
6
0
 
22
 
! Отговори
Красьо Дебелогъзов преди 6 години
Ама наистина ли!!??За три месеца армията е супер!!В доклада преди 2-3 месеца май пишеше друго!?Виж с един химикал как ме направиха пак щастлив!!Да живее армията! Ако пак не върнат стария доклад!
5
0
 
22
 
! Отговори
СМЯХ !!! преди 6 години
Как Каракачанов "подсили" армията ни ?!Ами, като смени листите в доклада !!!По-жалка от българската армия в момента, няма в цяла Европа..., а патриотара дето я води, съвсем ще я ликвидира...

Спонсорирани публикации