Армията ни може да изпълнява задачите си, убеден е Каракачанов

"Години нищо не е правено, затова ни трябват много пари за модернизация"
Обновена: 23 юли 2017 15:51 | 23 юли 2017 15:41, Веселина Йорданова
122
Армията ни може да изпълнява задачите си, убеден е Каракачанов
Снимка: архив, БулФото

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи твърденията, че армията ни може да изпълнява само частично функциите, възложени й от Конституцията, като "политически спекулации".

В интервю за БНР Каракачанов подчерта, че е оттеглил доклада за състоянието на въоръжените ни сили, приет от служебния кабинет, в който се посочваше такава формулировка.

Още по темата
"Да, трудности има и това са трудности, свързани с недооценяването на ролята и значението на Българската армия и то не от вчера и от днес, а от 25-26 години насам", каза той.

По думите му за тези години Българската армия постоянно се намира в някакви реформи, съкращава се личният й състав, не се закупува нова техника, не се ремонтира наличната материална база. Затова според него в един момент се оказва, че за модернизация трябва да извадим страшно много пари.

3 милиарда и 520 милиона лева - и това се случва, защото хронично 20 години нищо не е модернизирано и нищо ново не е закупувано в Българската армия. Напротив - унищожавано е, не е подържано и е гледано пренебрежително, каза още военният министър.

Красимир Каракачанов посочи, че ще настоява за разсрочено плащане на тези над 3,5 милиарда лева, предназначени за първия етап на модернизацията на армията.

"След което ще трябва да дадем още толкова за втората част от модернизацията и още поне 1 милиард - 1,5 милиарда за въоръжение на тази техника", пресметна той

Министърът подчерта, че страната ни има собствен технически ресурс, който може бъде осъвременен и използван при модернизацията на въоръжените ни сили.

По думите му ще се търси ресурс за ремонта на 15 самолета "Миг"-29. Това, че ще купуваме нова техника не означава, че трябва да зарежем окончателно и да унищожим старата, допълни военният министър.

Каракачанов каза, че въпреки недоимъка в Българската армия българските военни са се представили много по-добре (на ученията - бел. ред.) от някои представители на партньорски армии, в които и заплащането е много по-високо и техниката е много по-модерна.

Той коментира и темата за договора за добросъседство с Македония, който е планирано да бъде подписан в началото на следващия месец, като подчерта, че документът трябва да се подпише, но България не е склонна на отстъпки и няма да позволи намесата на други страни, в това число и съседни, във вътрешните си работи.

Министърът на отбраната нарече необяснимо мълчанието на турското външно министерство за българските граждани, включени в черен списък и със забрана за влизане в Турция: "Тези 77 човека можем да гадаем какви са. Най-вероятно са хора, които са критикували събитията в Турция или имат някакво отношение към тези теми, а е възможно и да са някакви политически опоненти - можем само да гадаем". 


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
Ако задачата на армията ни е само да прави шоу по време на учения, ясно е, че може да изпълнява тази задача. Но ако става дума за регионален военен конфликт, срещу коя от съседните ни държави можем да го спечелим? Сигурно само срещу Македония, и то ако албанците са на наша страна.
100
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАДАЧИТЕ НА АРМИЯТА СА ЗА ПАЗИ БЪЛГАРСКАТА ГРАНИЦА НЕПРИКОСНОВЕНА, КОЕТО ТЯ НЕ ПРАВИ. ПРЕЗ ГРАНИЦАТА НИ НЕ Е МИНАЛ САМО ТОЗИ,Ь КОЙТО НЕ Е ПОЖЕЛАЛ.
99
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоо Каракачанка, къде беше по време на протестите в Асеновград? Или май хапвал наденица с Боце суджука?!
98
1
 
11
 
! Отговори
"-" преди 1 година
Армията ни е в състояние да изпълнява единствено "Телляшки" услуги в банята на НАТО!
А, Каракачанов да къса билетчета на входа!
97
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чисто шкембе.
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сетих се..
Каракачанов е гледал фил за извънземни нападащи Земята.
Трябва ни армия, лазер и т.н.
95
0
 
14
 
! Отговори
eve1 преди 1 година
Умолявам господата Каракачанов и Валери Симеонов да престанат да петнят славните български думи ПАТРИОТ и ВОЕВОДА!Какви патриоти и воеводи са тези алчни за власт и пари,негодни за нищо хора?
94
1
 
13
 
! Отговори
D: преди 1 година
Каква армия , какви пет лева !!!!!
Смешници , Клоуни !!!
93
4
 
22
 
! Отговори
Край преди 1 година
Тоя султан бе. Българите живеят тук с друг народ който скоро ще бъде мнозинство - и този народ като не му дадеш цигара ти троши черепа. Разбра ли защо всеки българин трябва да е войник. Анадънмо?
92
1
 
11
 
! Отговори
Burzum преди 1 година
На последното натовско учение задачата и беше да бъде врага...тоест лошите които бяха набити от гордите американски рамбовци....честито.
91
0
 
9
 
! Отговори
Край преди 1 година
Никой не иска да ни напада ли? Скоро ще сме малцинство на територията на България. Ще сме управляващо малцинство ако момчетата ни са бойци ако ли не ...
90
0
 
12
 
! Отговори
СУЛТАН ЕРДОГАН преди 1 година
НАС НЯМА КОЙ И ЗАЩО ДА НИ НАПАДА, АКО СИ МЪЛЧИМ И СМЕ ПОСЛУШНИ,
ВСЕКИ СИ ВЗИМА КАКВОТО МУ ТРЯБВА БЕЗ ДА НИ НАПАД :)))
ТУРЦИЯ И ЗАПАДА НИ ИЗПОЛЗВАТ КАТО МАГИСТРАЛА,
НЯМАМЕ ПОЛЕЗНИ ИЗКОПАЕМИ И ГОРИВА, НЯМАМЕ ПАРИ, ЧОВЕШКИ КАПАЦИТЕТ СЪЩО НЯМАМЕ , ПРЕДСТАВВИ СИ , ЧЕ НА НАС ГЛЕДАТ КАКТО НИЕ ГЛЕДАМЕ НА КВ. ФИЛИПОВЦИ В СОФИЯ :)))))) - НИКОЙ НЕ ТЕ ЗАКАЧА И НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ИМА НИЩО ОБЩО С ТЕБ :)))))))))
89
4
 
6
 
! Отговори
Край преди 1 година
Да разбирам ли че някой смята че е нормално да си депутат а ако стане война да се изнесеш в страна с по-мек климат. Всеки българин щом свързва живата си с България / иска безплатно обазование, иска да я управлява/ трябва да е годен да я защитава и да положи клетва за това. И ако при мобилизация не се яви да се счита за клетвоизменник и да си получи наказанието. Смъртта е лека като перо -дълга тежък като планина.
Иначе няма народ, няма държава няма родина.
88
2
 
9
 
! Отговори
Край преди 1 година
Разбира се че трябва да има 6м. казарма са всички български момчета - скоро ще сме малцинство на територията и ако не са бойци българите ще са под робство/присъствие/владичество или както ви е угодно.
Всяко момче което иска безплатно висше образование и да може да заема държавна служба после трябва да бъде обучено да брани Родината си и народа си. Не може да искаш да си кмет, министр, депутат пък ако стане война да се изнесеш с Уйз ер.
87
3
 
14
 
! Отговори
СУЛТАН ЕРДОГАН преди 1 година
ТОЛКОВА СМЕ ЗЛЕ. ЧЕ ГИ Е ЖАЛ ЗА НАС , И НИКОЙ НЯМА НИТО ДА НИ НАПАДА,
НИТО ДА НИ ЩЕ, ВСЕ ЕДНО ДА НАПАДНЕШ ИНВАЛИД , ИЛИ ДА ОГРАБИШ ЧУМАВ :)))
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И този е решил, че всичко започва от него. Предишните са или дремали или вредили. Това го чуваме 27 години, с надеждата че след новите 45 години наистина нещо ще мръдне. Историята нещо много бързо се повтаря.
85
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе правите ми се всички на големите разбирачи ама като стана дума за казарма и си спомняме коментарите нали? Оакахте се до шията.
84
1
 
7
 
! Отговори
тролгеносен преди 1 година
Кракачана си е един "инвестиционен проект". Пътя на парите за "инвестицията"??? Елементарно Уотсън!! Внешторговбанк-КТБ-Пеевски.........И пак от там "проекта Бареков". И пак от там финансирането на фатмака Радев. Еми............време е за дивиденти.......
83
0
 
19
 
! Отговори
Пламен преди 1 година
Каракачанов чиляк спри се бе !
Хората умират от глад и болести, няма социална политика, няма здравеопазване, пари няма, краде се.
Той дебеланкото розов, пари ще иска за въоръжаване .
Срещу кого ще се отбраняваме ?
Русия, Турция, САЩ .
Те ако решат за 24 часа ще на окупират .
Ама ние сме блато с крокодили, не им трябваме !
82
1
 
11
 
! Отговори
Охранителят-София преди 1 година
Обърках "последните". Съжалявам,но съм възмутен от арогантността на управляващите ни 27г. избрани и днес,разбили цяла една държава и народ!