В Европа са изяли много яйца с фипронил, според Порожанов

За засегнатите от корояд гори няма ни техника, ни работна ръка за сеч
Обновена: 2 сеп 2017 19:24 | 2 сеп 2017 19:23, Веселина Йорданова
49
В Европа са изяли много яйца с фипронил, според Порожанов
Снимка: БТА

Липсва достатъчно техника и работна ръка за сечите в засегнатите от корояд гори в Родопите, каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той коментира пред журналисти в Смолян проблема със съхнещите борови насаждения в Родопите, унищожавани от дървесен корояд.

Още по темата
Създаден е кризисен щаб, който координира мерките за действие в засегнатите от корояд гори, допълни земеделският министър. Водят се разговори с чуждестранни компании, в това число и шведска, за доставка на високоефективна техника за дърводобив за справяне с проблема, допълни министър Порожанов.

Кризисният щаб, в който участват областни управители и представители на научната общност, ще заседава на 10-14 дни и ще се докладват всички действия, които се предприемат за справяне със ситуацията. Предприетите досега мерки нямат според Румен Порожанов бързия ефект, който всеки би искал да види в съхнещите горски терени.

Почти единственият начин за справяне е да се създаде добра организация за изсичане на заболелите дървета и петната наоколо, извозване на дървесината и изчистване на терена. След публикуваните вече промени в наредбата, ще се облекчи значително процедурата около издаване на разрешителни за санитарни и принудителни сечи в тези зони, според министър Порожанов.

Промените ще съкратят срока на съгласуване на разрешителните с различни институции. Проблемът с нападението от боров корояд е поставен като тема номер едно и за Държавните горски предприятия, и за Изпълнителната агенция по горите, допълни земеделският министър, цитиран от БТА.

В отговор на журналистически въпрос относно възможни изненади с нови партиди яйчен прах с фипронил, министър Порожанов потвърди, че трябва да очакваме подобни рискове. Той обясни, че информационната система в момента "бълва", непрекъснато се допълват данни от страни-членки за констатирани партиди с яйчен прах.

Това, което получим, веднага Агенцията по храните отива на място във фирмата - доставчик, за да се идентифицира какво има на склад и какво е минало в рамките на производството, посочи министърът. Според него в Европа проблемът е много по-сериозен, "там много яйца са изяли".

Продължават проверките в българските ферми, които са производители на яйца и птичи продукти, но засега няма констатирана употреба на фипронил. Проверени са и всички партиди полски яйца, за които е имало съмнения за наличие на веществото, пробите при тях също са отрицателни.

Министър Порожанов допълни, че заминава за Талин, където в понеделник ще заседава Съветът на министрите, а една от темите е ситуацията с фипронила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
10
 
! Отговори
Капа ви Йота преди 6 години
Преди 40 години дружно ликвидирахме фипронила чрез изяждането му на тържествени банкети а сега няма банкети и той се позадържа.
22
5
 
15
 
! Отговори
Бай х.. преди 6 години
Стига с тази химикалофобиа и радиоактинофобия.Всичко е наред Брюксел изпълнява нарежданията от Тел Авив.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво да ядем тогава, то нищо не остана за папане.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хранят се в ЕС само с ***, после се чудим че в Брюксел вземали *** решения....
19
1
 
12
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
Ееееех едно време фипронила на филии го мажехме ама бехме корави.Нищо не можеше да ни събори
18
6
 
14
 
! Отговори
америко-тролл преди 6 години
Ние, от нашата Неправителствена Организация, смятаме че виновни са Путин, Асад и С.Корея! Това е удар срещу демокрацията и евро-атлантическите ценности!
17
3
 
8
 
! Отговори
читател преди 6 години
"Дозата прави отровата"! Максима формулирана през 16в. Все пак колко от този фипронил се съдържа на гр. или кг. яйца или жълтък на прах. Колко е допустимата концентрация?То и във всеки човек може да се открие уран, тритий, 40К и какво ли не още.Важно е количеството, в анализа няма нула, има по-малко или повече от някаква пределно допустима концентрация.Никой никъде не споменава за количествени измервания.Явно целта е компромат срещу някого.
16
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В Европа са изяли много яйца с фипронил, според Порожанов"Браво! Ама ние сме изяли повече отрови от всички европейци накуп!А пък Баце що Суджук е изял!Не могат го стигна ни европейци, ни руснаци, ни американци!
15
3
 
16
 
! Отговори
ОТ ЕВРОПА - БОКЛУЦИ преди 6 години
То и на нас предостатъчно отровни яйца ни сервирахте, не сме останали по-назад от Европа.
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми той Порожанов е голям специалист по далаверите.щом няма далавера, няма и техника, няма и хора.Има кризисен щаб от стадо хайлази, които за всяко заседание вземат по 200 лева.
13
1
 
15
 
! Отговори
naco преди 6 години
ВСИЧКО,ВСИЧКО,ВСИЧКО има другарЮ Порожанов,но ДАЛАВЕРАТА е МИНИМАЛНА!? Това е ПРИЧИНАТА,другаорю Порожанов и Вие много добре я знаете!? НАРОДЕ????
12
20
 
9
 
! Отговори
Антикомунист преди 6 години
Плебеи са тези които гласуват за Нинова..Те заслужават да изядат всичкия фипротинил на света.
11
9
 
31
 
! Отговори
От дек на дек? преди 6 години
Значи,търтеите със синя кръв,сиреч гврберастите - набиват Добрички суджук от еленско месо и филета и то като "дарение",а нас - плебеите,същите ни захранват с фипронил и то пресен внос, на достъпни цени.
10
24
 
5
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво!Изключително интелигентен министър, който знае точно какво трябва да се направи в този критичен момент.Браво!
9
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Европа нямаме кой знае колко точни сведения ама някога като разберем какво сме изяли в България ще ни се стъжни!
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересното зо корояда че местните не помнят такова нашествие защо ли
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма птициферма в света където да не се използва тази химия. Без нея няма да съществува нито една кокошка. Това са милиони бройки не е като да си гледаш 10 кокошлета в двора на село! С тази химия се предотвратяват болести и зарази. Лошото е че попада в яйцата посредством кокошките които ги пръскат против кокошинци и тем подобни бацили. Така че спрете да хапвате яйца и пилешко за да не се чудите защо все на вас ви се случва да се разболеете от неизлечими болести!
6
8
 
8
 
! Отговори
Ветеринар преди 6 години
Хайде стига вече с тези лъжливи новини.Фипронила се използва за дезинфекцията на яйцата от вън , черупката.Възможно е да има следи от него в яйчения прах , но това е пренебрежително малко.И тук ще излезе като при различното качество на храните.
5
1
 
26
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Има интервю с шефа на К.....нд . Човека си казва че това което продава не би то дал на децата си и най -важното да не купуваме стока която е пътувала повече от 200 км . Сиреч да си пазарим нашенски неща !
4
1
 
27
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Пазарите само българска стока от село . Не се научихте ей !

Спонсорирани публикации