Учили, работили в чужбина, но вече искат да се върнат в... България

Все повече българи, най-вече от Англия и Германия, търсят развитие у нас
157
Учили, работили в чужбина, но вече искат да се върнат в... България
Снимка: flickr

Пред последните 10 години има трайна тенденция българи, заминали да учат или работят в чужбина, да се връщат и да развиват своята кариера обратно в родината.

От всички участници посетили форума "Кариера в България. Защо не?" в периода 2009-2017 г. средно 58% вече са са се върнали в България, 18% са посочили, че ще се върнат, а 24% са колебаещи се. 

Десетото юбилейно издание на най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина се проведе в София. Той е организиран от фондация "Идентичност за България" и сдружение "Тук-Там" и тази година е под патронажа на Европейския парламент и с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина.

Целта му е да даде възможност за информиран избор за професионална и лична реализация в България на сънародниците ни с опит зад граница.

През годините, българи с опит от над 85 държави са посетили форума. Организаторите споделят, че най-много участници идват от Западна Европа и САЩ като българите с опит в  Англия са 23%, следвани от Германия (16%), САЩ (14%), Холандия (12%), Франция (10%).

"Наблюдаваме, че все повече българи виждат възможности за реализация и развитие в страната ни и че пазара на труда у нас все повече се нуждае от висококвалифицирани кадри",  казва Мариела Станулова от организаторите на форума.

Според нея нарастващият брой на завръщащите се е положителен сигнал, че потенциалът на България да предоставя добри възможности за кариерно развитие и живот нараства.

"На форума, а и през цялата година подкрепяме българи, които избрат да се върнат в страната, свързвайки ги с работодатели, давайки информация и създавайки им социална среда и възможности за обмяна на опит и контакти. Положително за нас е, че всеки трети от участниците във форума, които са посочили, че се колебаят на някое от изданията, на следващо такова е посочил, че ще се върне или вече го е направил", каза Мила Натудова от организаторите.

Над 1500 кандидати ежегодно се срещат с работодатели. През 2017 година фирмите-работодатели във форума достигна над 100, а много от тях участват в събитието всяка година, изграждайки цели екипи от българи с опит зад граница.

Работодателите смятат кадрите с такъв опит за по-отговорни, инициативни, владеещи добре чужди езици, адаптивни.

Кандидатите пък вярват, че в България ще имат по-бърз шанс за развитие в кариерата и ще са по-конкуретноспособни на пазара на труда, отчитат и възможностите за стартиране на собствен бизнес.

По време на миналогодишния форум 70% от участниците са намерили работодател, който харесват, а 94% от работодателите са намерили хора, които биха назначили на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 58 Чао, чужбинциМи бачкъй бе , кво си се развикъл тука ?
52
6
 
3
 
! Отговори
еврокафеджия преди 6 години
До 47 Личен опитТи за умен гражданин ли се имаш ? По коментара ти се разбира обратното ....
51
5
 
37
 
! Отговори
Измислици-премислици преди 6 години
Откъде я вадите тази лъжлива информация? Само колкото да разлаете кучетата в България!
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до GHT това че парите не са основен мотив е така и това е хубаво, защото преди те бяха всички и никой не си тръгваше , защото го дразнеше мислене и т.н. Сега е доста по-добре от преди , но хора напускат заради манталитета, което означава , че ние самите вече имаме нетърпимост към нашата среда и то е масово, от там се усеща и промяната, с изкключение на негативизма който е емблематичен за нас, доста неща са по-добре, а вече кой къде как се вижда си е личен избор.
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПитамНе е бил, още е партизанин!И само дъвче суджук на аванта.....
48
3
 
27
 
! Отговори
ДЕБЕЛ И ПЛЕШИВ преди 6 години
"Все повече българи, най-вече от Англия и Германия, търсят развитие у нас"Алелуя ! Спасени сме ! Вече няма демографски срив! Ликувайте Братя Българи - Те Се Завръщат! Блажени са вярващите! И ще има Суджук за всеки повярвал, без да види!
47
3
 
8
 
! Отговори
Gadseavi преди 6 години
Ko stana s klientite na wizzair, oste li sa v sofia? Ili gi hvarliha v sardinia?
46
4
 
3
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Анонимен 34 Е с тая народна кръвчица изби рибата.Партизанин ли си бил?
45
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кристаза бг работодателя е важно да си съгласн да работиш за жълти стотинки, не го интересува ни качество, ни образование
44
2
 
31
 
! Отговори
GHT преди 6 години
До АнонименЕ трябва да го извървим, но това е, че на хората им се живее сега. Никой не иска неговият живот да премине в "извървяване" и сред невъзпитани простаци. Емиграцията вече не е заради заплащането, а все повече е, защото им е писнало от простотии и несигурност. Дори на държавно ниво постоянно има турболентност и това гони инвестициите. Не може да нямаш нещо стабилно за поне 10 години напред. През няколко години все се сменят някакви съществени закони. Е как да инвестираш и да си сметнеш
43
17
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Да се връщат докато Бойко е на власт,че чопне ли Корделка властта , България е фалирала.
42
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До GHT Пич бил съм 3 пъти в щатите като студент, на такива простотии се нагледах едната година , че жал ми стана, после бях на Еразъм в Лондон и толкова наркоманчета връзкарчета бе бях виждал.Факт е че тия държави са по-развити и , че върховенството на закона е по-развито, но ако си мислиш , че там няма оплела се помежду си маса се лъжеш, просто при нас лъсва повече, ама само се замисли какво е било преди 20-25 години, когато наистина те убива на пътя за нищо.. трябва да извървим тоя път..
41
5
 
27
 
! Отговори
ОНЗИ преди 6 години
В България едиственото правилно нещо е ХАЙДУК и ЛЪЖЕЦ! Понятията ПРЕДПРИЕМЧИВОСТ и КРЕАТИВНОСТ са непознати.
40
3
 
38
 
! Отговори
GHT преди 6 години
До До GHTПич, просто дадох пример, да не се хващаме за конкретиката. Повярвай ми, още по зле ще стане, ако тръгнеш да си търсиш смело правата тук, защото всички са яко навързани - всеки е на някой човек и са като затворена общност. Ти просто си никой за тях. Познавам човек, който повярва, че е в цивилизована държава, накрая просто го намериха една сутрин пред тях буквално смлян от бой. Остана инвалид. Много злобни простаци има у нас на всички нива и ще те разкатаят, ако им се набъркаш.
39
5
 
16
 
! Отговори
до Цайса преди 6 години
Прав си , разликата между нас и запада е именно в ниските доходи при нас с 500 лв е почти невъзможно в най-богата страни пак се лишаваш доста с мин, заплата , но поне се справяш, а иначе ако си компетентен и работиш за сериозна фирма, най-вече в София за съжаление, има и изключения в провинцията, с 2-3 хил.лева , си доста по-добре от същия доход в евро на вън, където и данъците ти обират почти половината заплата, а социалния живот и среда у нас е уникален.Но наистина да е добра работата .
38
9
 
37
 
! Отговори
не вервам преди 6 години
И един мармот завива ли , завива шоколад.... От випуска на брат ми дето завършиха тази година вече 16 от 23 са в чужбина, брат ми също :) Аз съм в отпуск там за 20 дена и после обратно " в другото къщи", да видим докога. Сериозно мислим за закупуване на къща в предградията, така или иначе и двамата сме там, да закараме и родителите, поне ще има кой да ни готви и да ни пере:) със сигурност ще й плащаме повече от заплата на медицинска сестра в България...
37
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредния поръчков пасквил.
36
23
 
19
 
! Отговори
Цайса преди 6 години
Какво толкова изненадващо има, хора с добро образование си намират високоплатена работа в бълг. представителства на чужди фирми. Аз лично предпочитам да работя и живея в България взимайки 2-3 хил. лв. вместо в Германия да речем за 3-4 хил. евро. Даже в Бг животът е много по-добър, разбира се ако не си от тези, които се чудят как да си платят тока.
35
4
 
35
 
! Отговори
Zohara преди 6 години
Аз искам да се върна, но от престоят ми тук 6 месеца не си намерих работа. Сега пак се връщам в САЩ където живея от 10 години! тук никой няма нужда от опита ми за съжаление!
34
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука няма развитие, освен ако не си еднокнижник, бивш СИК-аджия, който яде само суджук и пие народна кръвчица.

Спонсорирани публикации