Учили, работили в чужбина, но вече искат да се върнат в... България

Все повече българи, най-вече от Англия и Германия, търсят развитие у нас
157
Учили, работили в чужбина, но вече искат да се върнат в... България
Снимка: flickr

Пред последните 10 години има трайна тенденция българи, заминали да учат или работят в чужбина, да се връщат и да развиват своята кариера обратно в родината.

От всички участници посетили форума "Кариера в България. Защо не?" в периода 2009-2017 г. средно 58% вече са са се върнали в България, 18% са посочили, че ще се върнат, а 24% са колебаещи се. 

Десетото юбилейно издание на най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина се проведе в София. Той е организиран от фондация "Идентичност за България" и сдружение "Тук-Там" и тази година е под патронажа на Европейския парламент и с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина.

Целта му е да даде възможност за информиран избор за професионална и лична реализация в България на сънародниците ни с опит зад граница.

През годините, българи с опит от над 85 държави са посетили форума. Организаторите споделят, че най-много участници идват от Западна Европа и САЩ като българите с опит в  Англия са 23%, следвани от Германия (16%), САЩ (14%), Холандия (12%), Франция (10%).

"Наблюдаваме, че все повече българи виждат възможности за реализация и развитие в страната ни и че пазара на труда у нас все повече се нуждае от висококвалифицирани кадри",  казва Мариела Станулова от организаторите на форума.

Според нея нарастващият брой на завръщащите се е положителен сигнал, че потенциалът на България да предоставя добри възможности за кариерно развитие и живот нараства.

"На форума, а и през цялата година подкрепяме българи, които избрат да се върнат в страната, свързвайки ги с работодатели, давайки информация и създавайки им социална среда и възможности за обмяна на опит и контакти. Положително за нас е, че всеки трети от участниците във форума, които са посочили, че се колебаят на някое от изданията, на следващо такова е посочил, че ще се върне или вече го е направил", каза Мила Натудова от организаторите.

Над 1500 кандидати ежегодно се срещат с работодатели. През 2017 година фирмите-работодатели във форума достигна над 100, а много от тях участват в събитието всяка година, изграждайки цели екипи от българи с опит зад граница.

Работодателите смятат кадрите с такъв опит за по-отговорни, инициативни, владеещи добре чужди езици, адаптивни.

Кандидатите пък вярват, че в България ще имат по-бърз шанс за развитие в кариерата и ще са по-конкуретноспособни на пазара на труда, отчитат и възможностите за стартиране на собствен бизнес.

По време на миналогодишния форум 70% от участниците са намерили работодател, който харесват, а 94% от работодателите са намерили хора, които биха назначили на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
15
 
7
 
! Отговори
До GHT преди 6 години
Че е пълно с ***, факт, но аз като шофъор за от 10 години, не съм давал път на джипове и проблем не съм имал с такива, факт е че ги има и , че е нещо с което трябва да се преборим, но не ми казвай , че ако взема един читаф адвокат няма да му видя сметката, и ако всички си търсим правата смело, ще видиш , че този в джипа е просто въздух под налягане, който ние надуваме, а в Германия не е невъзможно да изядеш пердах о някой арабин или да ти гепят нещата някъде ей така за спорта...
32
5
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До до 22"Има и още по-високи заплати - 8000 - 10000 лв, ако си примерно опитен адвокат с английки"А ако си молекулярен биолог, химик, физик и изобщо в научната сфера, колко мислиш че получават?!
31
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми връщат се -да дапрададат каквото им е останало и изчезват завинаги !!
30
3
 
41
 
! Отговори
криста преди 6 години
От впечатленията ми от българските работодатели оставам с впечатлението, че им е все тая кой къде е завършил.
29
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина искам да видя някой от хората които дават минуси дори и на такива които казват , че просто са се върнали защото могат и тук..Ок не обичате страната си, ок нещо ви гризе от вътре, но каква е тази деградивна злоба..и какво ви доставя наслада да съдите , че някои мисли така..Какво се е случило с вас бе хора, имам чувството , че изпитвате щастие когато рушите , а не обратното...вместо да се стегнете и да живеете , сте приели ролята на аутцайдери..
28
2
 
39
 
! Отговори
bzzzzz преди 6 години
Моите познати все заминават и не се връщат?
27
29
 
8
 
! Отговори
до 22 преди 6 години
Кой въобще ще се върне да работи за някакви си 500-1000 лв.-Явно не си в час за заплатите в София. Ако си специалист и владееш език без проблем вземаш няколко хилядарки заплата. Има и още по-високи заплати - 8000 - 10000 лв, ако си примерно опитен адвокат с английки.
26
1
 
36
 
! Отговори
GHT преди 6 години
18-ти и 20-ти, вие сериозно ли?! Да не сте препили с нещо. Чак пък толкова да нямате представа от реалността. Вие чувствате ли се спокойни, че утре някой избеснял съмнителен тип с ултра скъпа кола няма да ви размаже от бой на улицата, защото примерно сте го жулнали леко или той ви е засякъл, а вие е трябвало да му дадете път и да се поклоните. Кой ще ви защити?! Този, който е бил в Германия и се е върнал, там така ли беше? Същата сигурност и законност ли имаше там? Или за теб парите са важни.
25
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но виждат няколко сминки на успели бизнесмени и четат мнения на домуса за заплатите и се съгласяват, че в България бъдеще имат само ромите - най-стабилните избиратели.
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А връщат се .Връщат. Ето за миналата година 34-тридесет и четири души са се върнали. Така вярна е статията. Като са наблъскали едни проценти само където са забравили за каква бройка се отнася .Например 34 от 50 е 60%.
23
1
 
13
 
! Отговори
държавен рекет преди 6 години
До АнонименСакън! Ще ви оберат спестяванията!
22
2
 
41
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Това да не е някаква платена статия?Наблюдавам, че поне 3 такива статии са публикувани в този сайт в рамките на 2 месеца, които явно трябва да ни втълпят колко хубаво се живее в България, колко са високи заплатите, колко добро ни е здравеопазването, че българите вече се връщат от чужбина. Кой въобще ще се върне да работи за някакви си 500-1000 лв., а да не говорим пък за неща като корупция и шуробаджанащина.
21
3
 
32
 
! Отговори
Men преди 6 години
Познавам адски много хора, който са на ръба да се приберат, но като видят каква простотия е тук се отказват.
20
21
 
10
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
Прав си има я злобата, но коментарите надолу не бих се учудил да са от един и същи човек...Истината е колкото и да е отвратително , че на някои хора даже им се плаща да всясат негативизъм... естествено по политически причини, но така въздействат и на неполитически заинтересованите, което е отвратително, но не се отчайвай, знаеш , че средностатистическият интелигентен човек не виси по форумите по цял ден да сипе злоба и омраза, за щастие тези хора не са представителната извадка.
19
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
изтриха ми коментара в който казах, че съм се върнал и съм изключително разочарован, полицейщина и беззаконие, пътищата като лунен пейзаж но обвиняват хората, че не могат да шофират, защо ми махате коментара, на кого слугувате в тоя сайт?...
18
33
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бях сигурен , че като погледна коментарите ще видя тази злоба, аз се върнах преди 3 години и се реализирах добре, факт че не в родния ми град , а в София, но все пак съм доста доволен и определено стандарта ми на живот не е по-лош от този в Германия, без да съм уцелил някаква рядко срещана работа и т,н. А заплати от 500-600 лв за хора с езици и международен опит няма...Наистина тази негативна злоба е нещо от което , ако човек не се оттърве го чака пълен провал..И аз съм тръгнал от нулата и знам.
17
5
 
44
 
! Отговори
Момо преди 6 години
Като човек минал през носталгията ще кажа, че всеки път когато се връщам в България очаквам да видя поне малко подобрение и все път се разочаровам.Желая успех на всички изявили желание да се върнат!
16
4
 
42
 
! Отговори
Г преди 6 години
Гледам, че и по телевизията вървят нахъсващи реклами. Май са го закъсали яко за хора и демографската криза започва да се усеща. Оттам и всичко надолу по спиралата - приходи от данъци и осигуровки, развитие, още по-задълбочаваща се демографска криза... Нещата вече са необратими.
15
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Язе искам в блато, да се върна... Да се върна ужас да си спомня.
14
4
 
35
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
Това пак е неква стъкмистика. На всичките ми познати децата са в чужбина и не си и помислят даже да се връщат. Хората бягат вече накъдето видят. Не до 50 а до 10 години тука няма да има българи...Квото остане, ще бъде "интегрирано" от новите "бежанци"........................това го каза номер 5. понеже си мисля същото,та си го изкопирах.