Учили, работили в чужбина, но вече искат да се върнат в... България

Все повече българи, най-вече от Англия и Германия, търсят развитие у нас
157
Учили, работили в чужбина, но вече искат да се върнат в... България
Снимка: flickr

Пред последните 10 години има трайна тенденция българи, заминали да учат или работят в чужбина, да се връщат и да развиват своята кариера обратно в родината.

От всички участници посетили форума "Кариера в България. Защо не?" в периода 2009-2017 г. средно 58% вече са са се върнали в България, 18% са посочили, че ще се върнат, а 24% са колебаещи се. 

Десетото юбилейно издание на най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина се проведе в София. Той е организиран от фондация "Идентичност за България" и сдружение "Тук-Там" и тази година е под патронажа на Европейския парламент и с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина.

Целта му е да даде възможност за информиран избор за професионална и лична реализация в България на сънародниците ни с опит зад граница.

През годините, българи с опит от над 85 държави са посетили форума. Организаторите споделят, че най-много участници идват от Западна Европа и САЩ като българите с опит в  Англия са 23%, следвани от Германия (16%), САЩ (14%), Холандия (12%), Франция (10%).

"Наблюдаваме, че все повече българи виждат възможности за реализация и развитие в страната ни и че пазара на труда у нас все повече се нуждае от висококвалифицирани кадри",  казва Мариела Станулова от организаторите на форума.

Според нея нарастващият брой на завръщащите се е положителен сигнал, че потенциалът на България да предоставя добри възможности за кариерно развитие и живот нараства.

"На форума, а и през цялата година подкрепяме българи, които избрат да се върнат в страната, свързвайки ги с работодатели, давайки информация и създавайки им социална среда и възможности за обмяна на опит и контакти. Положително за нас е, че всеки трети от участниците във форума, които са посочили, че се колебаят на някое от изданията, на следващо такова е посочил, че ще се върне или вече го е направил", каза Мила Натудова от организаторите.

Над 1500 кандидати ежегодно се срещат с работодатели. През 2017 година фирмите-работодатели във форума достигна над 100, а много от тях участват в събитието всяка година, изграждайки цели екипи от българи с опит зад граница.

Работодателите смятат кадрите с такъв опит за по-отговорни, инициативни, владеещи добре чужди езици, адаптивни.

Кандидатите пък вярват, че в България ще имат по-бърз шанс за развитие в кариерата и ще са по-конкуретноспособни на пазара на труда, отчитат и възможностите за стартиране на собствен бизнес.

По време на миналогодишния форум 70% от участниците са намерили работодател, който харесват, а 94% от работодателите са намерили хора, които биха назначили на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идвайте бе, идвайте....Боко Суджука търси МАТРИАЛ за пасане на патки и овце и садене на картофи.Ако смятате, че това е вашето призвание, то в България на ДС е вашата възможност за реализация.
72
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо се връщат на талази,копнеещи за комунизогерберасточенгесаропатладжанския рай. Помните ли миналата година в Лондон, когато попитаха еднокнижника от Банкя, кога ще ги стигнем румънците,оно взе да заеква и пиарката му едва смогваше да суфлира. Ама тя по гламава от него, но това е друга тема.
71
6
 
28
 
! Отговори
А бре, спри се! преди 6 години
Хайде, гербаджиите пак почнаха с приказките за българските заплати от по няколко бона! Къде са бе, хора, тези заплати?
70
17
 
10
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До Хъ Имал той - май нямаш нищо.Един готвач взима по 2 бона на морето.Стига с това облъчване и лъжи.
69
2
 
19
 
! Отговори
******* преди 6 години
До Пепи Тъпло, никой не дава опмощи в Германия, ако не си работил и си се осигурявал поне година, а човекът не живее само на помощи, а работи, получава заплата, която са преценили, че не е достатъчна, за да живее нормално и издържа семейство, като си плати наема. Тук как дават опмощ за отопление зимно време на социално слабите, същото е, само прага на бедност е по-висок значително при тях спрямо този при нас, а цените за основни нужди са същите, като изключим наемите.
68
5
 
33
 
! Отговори
Хъ преди 6 години
До ПепиБи ли написал къде може да получавам по 40лв на ден като мия чинии, че ме заинтригува? Между другото имам талимат и за "Майстор готвач" , с квартира и едно ядене на ден по морето дават 500лв., а където плащат малко повече се работи докато има клиенти, което прави 16ч. понякога
67
4
 
20
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕН преди 6 години
ГАДНА ГЕРБАДЖИИСКА СТАТИЯ
66
20
 
6
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До Анонимен Куха лейка си ти.Здрав млад човек и кара на помощи.Мани мани.Добре че такива на помощи ходят в Германия.Седи си там,мий си чинии и се реди на опашката за помощи.
65
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не виждам българи да са останали,те са тука едни други предимно Шведи,вие връщат се,платени публикации
64
29
 
10
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯ Смотлъо - не знам нейде на мияч в заведение да му дават по малко от 40 лева надница плюс храна и транспорт.Вземи се просветли малко стига с тия брътвежи от 1998 година.И с 1200 евро в Испания или Германия не можеш само наема да си платиш.Или живееш в стая на 30 километра от града.Там са по 200 евро наемите. Стига с тия лъжи за розовия живот в чужбина.
63
36
 
11
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
Аз живях в Мадрид.Взимах немалка заплата за там,но като теглиш чертата и ..... А бре направо на нулата едва ли не.Тука в София си имам апартамент и работя по 6 часа максимум на ден.Ходя си навсякъде из България и не виждам миризливи хора и мутри,както пишат некой емигранти. Успяват навънка само хора които в България са били на най ниското ниво - общи работници,хамали в складове .... Нещата се уравновесиха вече.
62
6
 
23
 
! Отговори
Аз преди 6 години
ЗА БОГА БРАТЯ - НЕ СЕ ВРЪЩАЙТЕ!!!
61
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А аз живеят в чужбина от 19 години и съм си оправил живота, никога няма да се върна в България.
60
14
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се върна при вонящи на чесън селяни, надули чалгата до дупка и биещи се като животни на всяко кръстовище ... палещи европейското знаме и развяващи руското ?Не ми се връща при такива хора ...
59
7
 
29
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
СПИРАМ ДА МИЯ ЧИНИИ В ГЕРМАНИЯ ЗА 1200 ЕВРО ЗАПЛАТА И СЕ ВРЪЩАМ ДА МИЯ ЧИНИИ В БЪЛГАРИЯ ЗА 250 ЛВ. ! НЕ ВЯРВАТЕ ДА ГО НАПРАВЯ НАЛИ , ТРЯБВА ДА СЪМ НАПЪЛНО НЕНОРМАЛЕН ЗА ДА СЕ ВЪРНА ! ДОРИ И СОБСТВЕНИ БИЗНЕС НЕ БИХ ОТКРИЛ В БЛГАРИЯ ПОНЕЖЕ ЩЕ ФАЛИРАМ ,ХОРАТА НЯМАТ ПАРИ , НЕ МОГА ДА РАЗЧИТАМ ЧЕ ЩЕ МИ ПРАВЯТ ДОБЪР ОБОРОТ ! МНОГО МОИ ПРИЯТЕЛИ СЕ ПОДВЕДОХА И СЕ ВЪРНАХА ИМЕННО ДА ОТВОРЯТ ФИРМИ ,НО СЕГА ПАК СА ТУК В ГЕРМАНИЯ
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 63 до 59" Със селяндурници не разговарям, под нивото ми е, ай чиба " Какъв нежен евроатлантически диалект. Майн гот ! Какво позначава това "ай чиба " ? На какъв език е ? Посвети ни и нас *** под нивото ти ?
57
7
 
42
 
! Отговори
Честно ли, бе? преди 6 години
Аз живея в чужбина от 17 години и на никого не дължа обяснения защо, как, кога и дали ще се върна. Е, питам ви сега злобни човечета, като се преместихте в София от немотия ще се върнете ли по родните си места някога и по-големи патриоти ли сте от мен!?
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 47 Личен опитРазбрах какъв "личен опит" си придобил в някой мъжки нощен клуб ...
55
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
62 съм. Най-ниската МРЗ исках на напиша. И още куп проблеми и беззакония. Какво е нивото на образованието, здравеопазването, администрацията?
54
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един път се върнах, втори път не. Стига лъжи. Масово се изнасят, цели градове и села се обезлюдяват. Само от класа на детето ми в една година 4 деца се изнесоха с нашето в тази бройка. Както ми каза класната, ама как така няма деца да останат в класа? Как да и отговоря? Абсурдната стъкмистика прикрива истинската ситуация. Да не гледаме МОЛ-овете, пълните колички и лъскавите сгради и коли. България с най-бедната община в ЕС - Видин и най-висока та МРЗ.

Спонсорирани публикации