Туристи много, "Слънчев бряг" АД със загуби. Защо?

Ангелкова с отговор и за цените на плажа: Държавата не ги определя!
8 сеп 2017 11:07,
53
Туристи много, "Слънчев бряг" АД със загуби. Защо?
Снимка: БТА, архив

Загубите на "Слънчев бряг" АД основно се дължат на разходите по амортизацията, които се плащат за инфраструктурата и канализационната и водопреносна мрежа. Това обясни пред журналисти в Народното събрание министърът на туризма Николина Ангелкова.

Още по темата
Тя отговори на въпрос по време на парламентарния контрол защо дружеството е на загуба, предвид че туристическият бизнес реализира голям ръст.

"Дружеството е собственик на инфраструктурата, канализационната и водопреносната мрежа и за това се ползват активите му. В същото време местните данъци и такси на собственици на хотели, магазини, заведения, атракциони постъпват в бюджета на Община Несебър. А тя не разходва обратно за инфраструктурни дейности, защото не е собственик на инфраструктурата", обясни тя.

Обмисля се прехвърляне на акциите и активите на дружеството на община Несебър, но ситуацията е сложна, тъй като има и миноритарни частни акционери, обясни министърът.

На въпрос за цените на шезлонгите и чадърите по Черноморието Ангелкова заяви, че в закона няма никакво ограничение по отношение на концесионерите.

"Това е пазарен принцип как концесионерите определят цените на шезлонги и чадъри. Новите концесии дават резултат", каза тя и даде за пример цената от 0.36 ст. на чадър на къмпинг "Нестинарка".

По повод на това, че през лятото летовници на "Нестинарка" се оплакаха, че на плажа ги задължават да ползват задължително шалте за 5 лева, Ангелкова отговори, че не може държавата да определя цената на плажните принадлежности.

"Ние като държава не можем да определяме цената на всяка една плажна принадлежност. Ние определяме минимална цена на чадър и шезлонг", заяви тя.

Министърът обясни и че в новия Закон за туризма, който се обсъжда, е заложено да има групиране на плажовете по индивидуални признаци и така също ще могат да се определят цените на чадърите.

"Важно е да се определи както по Черноморието, така и в страната, къде какъв туризъм може да се развива. Да се знае къде по Черноморието може да се определят райони типично за семеен туризъм, еко туризъм, балнео и спа туризъм, зони за забавление. В момента това се прецизира и тече обществено обсъждане", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
16
 
! Отговори
Do 23 преди 6 години
До АнонименТочно за стаите не съм съгласен, но останалото е вярно.И въпреки това, отново предпочитам 3 звезден хотел в Гърция, пред 5звезден такъв в България.
24
0
 
31
 
! Отговори
аоя преди 6 години
Щото крият оборот и данъци що... то е ясно...
23
0
 
13
 
! Отговори
Кражбостан преди 6 години
"Дружеството е собственик на инфраструктурата, канализационната и водопреносната мрежа"Да ама това са :Категория 1 - масивни сгради, включително инвестиционни имоти, съоръжения, предавателни устройства, преносители на електрическа енергия, съобщителни линии;Категория 1 4 % ГОДИШНА АМОРТИЗАЦИЯ.Кого баламиш "мин ис тър ке"?Я по-добре виж:1.колко % от "инвестициите" са реално вложени?2.колко струва одита и "консултанските услуги"?3.какъв % приход се осчетоводява?4.колко кле фу ци плуват?
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На загуба са ,твърде мнооого хора бъркат в кацата с меда .......
21
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако при тия цени пак са на загуба, досега в Гърция да не беше останал и един хотел. Там е по-евтино, но плащат по-големи заплати и предлагат по-качествени стаи и храна.
20
0
 
44
 
! Отговори
Чадър си имат преди 6 години
Скоро бях там...бутилката водка масово върви по заведенията 100-130лв уискито 150лв...касова бележка реална не ти се дава..пълно е с народ които здраво поръчва. Никой не ги поверява....защото се отчитат там където трябва. Аз като собственик на малак квартален хранителен магазин....ме спукват от проверки ежеседмично....за 0.12 стотинка по малко в касата...са ми правили огромен проблем...с разиграване на сцената добрия/лошия данъчен!!! Има ли смисъл от коментар нр знам
19
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази същата обеща безплатна сянка,преди 2-3 години,а сега определя минимална цена на сянката,което дефакто означава,че забранява да е безплатна,е нема такъв цирк
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен19най-голям процент износ имаме за Оръжие и боеприпаси на ИДИЛ
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По официални данни, най-голям процент износ имаме за Оръжие и боеприпаси, след това електроника и после сескостопански култури, мед, туристически услуги. Десетки милирди евро имаме постъпления всяка година, но не се разпределят правилно.
16
0
 
36
 
! Отговори
пране на пари преди 6 години
Защо ли?краде се и се укриват доходи в туризма,приходите са огромни заплатите най ниски!защо ли?краде се това е и властта да не се прави на луди...
15
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България не е бедна. Тази година официални приходи от туризъм са над 8млрд. евра, поне още толкова са неофициалните; а това продажба на ток, оръжие писаха, че за над 800 милиона е продадено (и това официално); по износ на жито сме на челните места в света и т.н. и т.н. Ама много се краде, пусто да опустее.
14
0
 
18
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
Как според теб ще успеят да фалират?! При положение, че те нямат никакви приходи (поне това се твърди от тази "министърка"), а само разходи за инфраструктура, канализация (аз лично не знам да има изградена канализация в СБ) и т.н., е трябвало да фалират доста отдавна... Но знаем, че това няма да бъде допуснато и знаем защо...
13
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ангелкова, това че ББ и сие са ти забранили да се бъркаш в бизнеса на мафията не означава че държавата не влияе. По закон може да влияе, но на практика нищо не се случва.
12
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нефтохим продава за милиарди и от години все е на загуба. Защо ли, ами защото им се позволява!
11
0
 
41
 
! Отговори
чадъри и шезлонгиии преди 6 години
то не можеш да стигнеш до плажа - бариери, бариери, такси, вход, спънки, на всеки километър по един дерибей с мания за величие си оградил по една тлъста държавна мръвка.иначе - всичко по това клише - "автомобили много, бензинът се лей, дружествата от 30 години все на загуба"
10
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Масово не се пишат договори, осигуровки, касови бележки и така туристи има- приходи няма.
9
2
 
22
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
Реално простолюдието сте виновни за това положение. Спрете да ходите там и нещата ще се оправят. Като фалират тия, ще дойдат други, по- кадърни, които ще действат по друг начин и курорта ще стане отново готин и нормален.
8
3
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
То пък една държава..
7
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото се краде мноооого по всякакви начини и се раздуват разходите
6
0
 
42
 
! Отговори
Бобчо преди 6 години
Блатната фея пак неподготвена се изказа. Ти какво очакваш, *** булка, от ДалавримпексАД да ти отчетат данък печалба ли? Хаххаххаааа.....