Не е от хубав живот: 8% от пенсионерите ни – на работа

Най-често те докарват допълнителен доход като охранители
18 сеп 2017 12:45,
42
Не е от хубав живот: 8% от пенсионерите ни – на работа
Снимка: архив, Булфото

Близо 8 на сто от пенсионерите у нас продължават да се осигуряват за пенсия, тоест не са спрели да работят след пенсионирането си.

Броят на хората, които избират да работят и след пенсионирането си, расте постоянно от 2010 г. насам, като очаквано мъжете са повече от жените. През миналата година почти 165 хил. българи с пенсия за стаж и възраст са работили. За последните седем години това е най-големият брой на работещите пенсионери според официалните данни на НОИ. За сравнение спрямо 2013 г. те са с над 20 хил. повече. Това показва справка на Националния осигурителен институт, изготвена за "Сега".

През 2015 г., за когато има публикувани официално данни, почти 156 хил. пенсионери са работили. Над 92 хил. са мъжете, а над 64 хил. - жените. Съвсем очаквано в охраната работят най-много пенсионери. Обикновено бивши служители от сектор "Сигурност", които се пенсионират рано, след това продължават да работят като охранители и пазачи. От миналата година военни и полицаи имат минимална възраст за пенсиониране - 52 г. и 10 месеца, а тази година е 53 години. През 2015 г. обаче все още нямаше въведена минимална възраст за пенсионирането на служителите от сектор "Сигурност". Така или иначе до края на 2018 г. има преходен период, в който всички служители, които към края на 2015 г. имат необходимия стаж, могат да се пенсионират независимо от възрастта си. Към края на миналата година пенсионираните военни, полицаи и др. са общо 98 хил. души.

Следващият сектор, в който има много заети пенсионери, традиционно е бюджетният. През 2015 г. обаче бюджетният сектор почти се изравнява с охранителните дейности. Разликата в броя на осигуряващите се пенсионери се стопява до около 130 човека в полза на охраната при няколко хиляди в предишните години. Търговията и строителството също са сред секторите, в които работят най-много пенсионирани българи. Малко над 4 хил. са пенсионираните работещи медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и лаборанти, показват данните на НОИ.

Пенсионерите, които работят, имат право веднъж в годината да поискат от НОИ актуализиране на пенсията заради вноските, които им се удържат за Държавно обществено осигуряване. Освен това вече не е необходимо човек да напуска работата си, за да излезе в пенсия. И от миналата година всички могат да се пенсионират една година по-рано, ако имат необходимия стаж, но пък с намалена пенсия от 0.4% на месец.

Наскоро германски медии съобщиха, че в Германия работят 11 на сто от пенсионерите. Тенденцията и там е да се увеличава броят на хората с пенсия и заплата. Според данните броят на пенсионерите в Германия, които работят, се е удвоил за десет години - от 5% през 2006 г. на 11% през 2016 г. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: пенсионериработещи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не покажат снимки с млади 45годишни пенсионери ,които са люпили семки 20 години или са пребърквали ученици? Зачисленото им е оръжие е у тях , и са предпочитани за охранители-
21
2
 
20
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Ако се пенсионираш на петдесет ,защо да не поработиш още
20
0
 
15
 
! Отговори
некой преди 6 години
При нас работят 80% пенсионери.Причините са повече от ясни.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До moreliniКак да работят контролните органи,след като синът ти се свива и си трае,вместо да ходи да сигнализира,а баща му се оплаква по форумите?Кажи ка да стане тая работа бе Морелини?
18
9
 
12
 
! Отговори
въпрос преди 6 години
В Германия за да се даде работа на един чужденец, трябва преди това да са я отказали 4 германци, затова предлагам преди да се даде една работа на пенсионер да се предложи на поне 10 безработни, да видим дали тогава ще работят-като останат безработни бягат, после ко стана къде са хората?
17
2
 
19
 
! Отговори
morelini преди 6 години
До 14...ами я си представи че ти си пенсионер и получаваш 200лв пенсия...ще ти стигне да си купиш въже....неправилно мислиш.Той ако получава нормална пенсия няма, ама хич няма да помисли да работи.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14И на какво основание ще отмениш пенсиите бе колега?На това,че твоите нужди са по-големи или по-неотложни от тези на един пенсионер?
15
2
 
24
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Не работят контролните органи...ама никак.Синът ми получава 1000лв заплата но го осигуряват на 400лв.Оплакал се защото иска да вземе кредит за жилище и му казали...като не ти оттърва...напусни...И това не е само при него...хиляди са на този хал...Няма контролен орган който да урегулира тези престъпления...
14
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PENSIONER,KOITO RABOTI TRYABVA DA MU SE OTNEMA PENSIATA I DA SE DAVA KATO POMOSHT NA BEDNITE.
13
1
 
16
 
! Отговори
65 преди 6 години
Някои работят заради 40_45годишните си деца.Да им помагат.Други _защото имат още сили и се чувстват полезни.Я охрана в вхранителни магазини,паркинги и т.н.Всеки се спасява.Лошото е при учените глави,дето не дават кокала ,та да дойдат млади.
12
6
 
12
 
! Отговори
Полковник-ОР преди 6 години
Стига сте ревали по форумите,а се хващайте да работите!Работещ пенсионер,с минимална заплата внася заедно с работодателя по 186 лв.данъци вс.месец,но пенсията му се увеличава с не повече от 20лв. на година!Ако някой не е доволен,нека да покаже,че е по-добър,по-знаещ или по-можещ от пенсионерите и да си заслужи по-високата заплата!Законите са такива,на който не му харесва-бегом марш по терминалите!
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е само 8%.....80 работят, чистят, гледат баби деца в чужбина
10
5
 
13
 
! Отговори
Парадокс преди 6 години
Па то у България има 900 000 пенсионери, по-голямата част откоито фалшиви инвалиди. Как така си позволяваш да не работиш като млад човек в 21 век? Не е от лош живот,май май?
9
0
 
31
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Няма как да получаваш висока пенсия, след като хората, които плащат данъци се осигуряват на минимална заплата.Това е така, защото работодателите укриват данъци. Бизнесът опря на ромите, които не могат да предоставят високо квалифициран труд. След като не може да се произвеждат иновативни продукти с висока добавена стойност, заплатите ще бъдат ниски, а данъците върху тях също.До 10 години, 30% от работната сила в България ще бъде от малцинствата.А квалифицираните ще заминават на Запад.
8
0
 
24
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Масово папкаджиите по МВР и МО, дето си чешат корема и разправят истории как ту ще ни атакуват ту едни, ту други, се пенсионират рано-рано, прибират по 20 заплати и се набутват в някоя администрация да симулират дейност.
7
0
 
20
 
! Отговори
S O S преди 6 години
Тя държавата е фалирала,но я поддържат на изкуствено дишане.
6
0
 
28
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Дори и` на 100 години да се пенсионираш, независимо какъв размер осигуровки внасяш, пак ще получаваш ниска пенсия. Това е резултат от изравняване на броя работещи с тези, които получаваш пенсии и социални.За последните 10 г, работната сила намаля с 500 хил. човека. Прогнозата е същата за следващите 10 години.Излиза, че 2.5 мил работещи трябва да осигурят пенсиите на 2 мил. пенсионери, социалните на 500 хил. роми, пари за обществени поръчки на корумпирани депутати и алчни капиталисти.
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На балерините възрастта за пенсиониране не е ли от 55 нагоре? На тях никой не им направи отстъпки. В страната е пълно с военни, които , за радост, не са видели война, но се пенсионират рано. Какво ще кажат по въпроса, че възрастта за пенсиониране на пилоти в Германия май е 63г. ( при всички положения над 60)?Хора, работили в руднците, разбирам, но всеки с фуражка ?Като мине човек покрай училище, вижда един мъж, който се шматка нагоре-надолу (пазач) и 4-5 жени, които метат, пренасят ...чистачки
4
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е като се пенсионираш на 40 години.
3
0
 
26
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
След като с малко увеличиха минималните пенсии, крайно време е и всички останали да се преизчислят. Това май се забрави в ръководствата на ОП и ГЕРБ? Но ние ще им напомняме при всеки удобен и неудобен случай!!!