Тихо, без шум или дебат: Върнахме още 9 гюленисти в Турция

12 турци общо поискали убежище у нас, трима – избягали
19 сеп 2017 07:00, Мария Захариева
127
Тихо, без шум или дебат: Върнахме още 9 гюленисти в Турция
Снимка: Reuters, архив

България продължава да играе по свирката на режима в Турция и да пренебрегва политиката на Европейския съюз, който осъжда остро масовите гонения след опита за преврат на 15 юли 2016 г., отбелязва в. "Сега". Страната ни все така масово отказва закрила на турци, поискали убежище по политически причини, показва справка на Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

От началото на годината до края на август 12 граждани на Турция са поискали закрила в България. Девет от тях са получили отказ за бежански или хуманитарен статут, останалите трима очевидно са избягали от страната, защото производствата им са прекратени. Според справката на агенцията става дума само за мъже на възраст между 18 и 64 г. В справките за предоставен бежански и хуманитарен статут не фигурира нито един турчин. Не е ясно с какви мотиви от агенцията отказват на южните ни съседи, но от съдебните решения в Софийския административен съд може да се добие представа за какво става дума.

Показателно е делото на Джихан Седефоглу. Той е поискал статут у нас с аргумент, че се страхува от преследване в родината си, където е осъден да влезе в затвора като пропагандатор на терористична организация - Турската работническа партия, заради 2 статии в местна медия. Той е потърсил спасение у нас, за да не влезе в килията, където трябва да изтърпи над 2 г. затвор. Мъжът очевидно е нямал намерение да остава в България, но е заловен на Дунав мост и в ареста е подал молба за бежански статут. Въпреки това е осъден на 1 г. затвор условно и у нас.

Седефоглу е заявил пред административния съд в София, където обжалва отказа на ДАБ да му даде бежански статут, че се страхува. Той смята, че в затвора ще бъде подложен на физически репресии и друг вид принуда, тъй като ще бъде възприеман като защитник на кюрдите. Като причина за напускането на Турция той е посочил, че е бил осъден поради това, че е изразявал писмено мислите си в пресата.

След като прочитат статиите му, от Агенцията за бежанците признават, че Седефоглу пише в защита на човешките права, демокрацията и правата на работещите, както и че не пропагандира тероризъм. Въпреки това му е отказан статут, защото нямало доказателства, че е преследван по политически причини. Присъдата му даже била малка в сравнение с наказанията за тероризъм, които се дават в Европа, заключава ДАБ.

Отхвърлени са доводите на Седефоглу, че процесът срещу него в Турция е бил несправедлив и накърняващ свободния печат и журналистическата му дейност. Като довод Агенцията за бежанците посочва, че Турция е правова държава и не се третира по друг начин от световната общност, както и че подсъдимият е имал всички права да се защити. Съдът приема тези аргументи.

Изводите на българските чиновници са направо цинични, като се имат предвид крайно изострените отношения между Турция и ЕС именно защото режимът на Ердоган не спазва човешките права. Единствено България се оказа поддръжник на случващото се в Турция и неслучайно при посещението на премиера Бойко Борисов в Истанбул Ердоган нарече страната ни "истински приятел на Турция".

Българските власти няколко пъти предизвикаха скандал през 2016 г., като върнаха на Турция нейни граждани, обявени за последователи на проповедника Фетхуллах Гюлен, сочен за организатор на неуспешния опит за преврат срещу Ердоган. Практика е да се връщат и кюрдски активисти, които също са сред враговете на турския президент. През октомври м.г. седем души бяха заловени в камион при опит да преминат нелегално от България в Румъния. За предаването им се разбра от турската преса, и то впоследствие. Сред експулсираните бяха трима полицейски началници, университетски преподавател, учител и бивш журналист. МВР се опита да омаловажи случая със странни обяснения и отказваше всякаква конкретна информация, но упорито отричаше, че става дума за хора, преследвани от режима в Турция. Укрит беше фактът, че турците са поискали убежище у нас. Близките им съобщиха, че са били лъгани, че ще могат да подадат документи за закрила. Правозащитници осъдиха остро действията на управляващите.

Не по-малък беше скандалът с предадения на Турция Абдуллах Бююк, издирван също като гюленист. МВР твърдеше, че му е изтекъл паспортът и че е пропуснал възможността да поиска хуманитарен статут. Оказа се, че той е поискал статут, който му е бил отказан. Две съдебни инстанции също не позволиха връщането му на Анкара. Въпреки това Бююк беше хванат насред улицата в София, натикан в кола и закаран на границата.

За осемте месеца т.г. закрила у нас са потърсили общо 2633 чужденци. Най-много от тях са от Афганистан - 962-ма, следвани от сирийци - 727 лица, и иракчани - 484. От началото на годината ДАБ е предоставила бежански статут на 692-ма чужденци, от които 629 са сирийци.
 


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
1
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 1 година
е страхлив свиркаджия
113
1
 
2
 
! Отговори
Тъпак преди 1 година
Нашите така зарязаха и медиците ни в Либия навремето. Безхаберие и *** на високо ниво
112
0
 
2
 
! Отговори
цацата преди 1 година
До :)

БатеМърльоо като цитираш Левски да беше вникнал и в идеите му!!!
111
3
 
7
 
! Отговори
цацаТа преди 1 година
Нема да се плашите Българи , нашият министер председател винаги е готов да направи фелацио или поне федеростче на Ердоган. Спете спокойно Боко прави стабилност в държавата ....
110
2
 
5
 
! Отговори
morelini преди 1 година
Голи сме като църковни мишки и икономически и военно.Хубаво е да имаш самочувствие но подплатено а не на гол тумбак чифте пищови.Вярно е че Гърция има армия и можете да проверите какво въоръжение има...не като нашето.Ако бяхме в центъра на Европа...както и да е но имаме дна ограда с Турция и ако рече комшулука да ни го нач.ка Европата само ще рече....солидарни сме с Вас...потърпевшите.Така че...разумна политик.А и те като знаят каке в БГ да искат убежище другаде...
109
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До MMM

А ти явно мислиш, че стойката партер на нашите паткопасци ще всее смут в душата и намеренията на единствения и неповторимия.
108
1
 
6
 
! Отговори
MMM преди 1 година
Политиката е сложно нещо и повечето коментари тук са абсолютно безмислени, защото глобалната картинка не се знае. Без да съдя никой, ще задам един въпрос на авторката. Ако Турция реши по някакъв начин да тръгне срещу България (не говоря дори за военна намеса), мислиш ли, че ЕС или НАТО нещо ще направят (Турция е в НАТО)? Отговорът е НЕ. Ще изязат Меркел и сие да кажат колко осъждат ситуацията. Справка остров Крит. Така, че трябва да разчитаме на себе си. Тези крайности, вкъщи...
107
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На гърците им държи да се репчат на турците, ама имат армия и не им се налага да връщат гюленисти. Ние като нямаме, как да се репчим? Това е положението, жалко положение..
106
0
 
11
 
! Отговори
Шуджук преди 1 година
Бобо суджука е женски полов орган,в нашия край им викаме кутка!Насира се от страх въпросния орган и каквото му кажат го прави предсрочно....от страх!
105
0
 
10
 
! Отговори
безгръбначни плужеци преди 1 година
то преди години ако не беше Слави Трифонов щяхме да ексттрадираме и една невинна млада майка в Америка
104
4
 
1
 
! Отговори
До ттт107 преди 1 година
Я кажи къде има режим който да не е избиран от народа и БКП се избираше от народа и печелеше 90% от гласовете.Това,че е избран от народа незначи не няма режим на един човек.Човека казва,че не му харесва образователната система и на следващия ден тя се променя.Шеф е управляващата партия и президент в същото времеИ това ако не е режим
103
1
 
3
 
! Отговори
до Анонимния 107 преди 1 година
всеки си носи кръста,
то не пашата решава, а Сълтана решава, да ти поясня ако не си го разбрал, даже и онази баба меркел разбра, че каквото каже султана това е!!!
мен няма за какво който и да ме връща където и да е било, аз не съм продажник!
102
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До :)

Ми той Суджук Паша утре може да реши, че и ти не си му удобен нещо.....и теб да натири в анадола без съд и присъда.
Уж сме законова и правова държава.
101
10
 
6
 
! Отговори
:) преди 1 година
колко много хора са загрижени тук за едни турци, които предали страната си....
вие какво си мислите, като си храните и поите тук ще служат на България ли?... много ясно, че при удобен момент ще предатат и България...
то и Левски го е предал някакъв поп... затова сме на това дередже... продажник до продажник, какво искате България да е рай за продажници ли?
Много ясно, че Бойко трябва да ги разкара от България, за какви човешки права ми говорите....
100
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган е ханранил прасетата в турското Белене с тях.
Стане ли дума за циментиране на властта му, суджук паша е безкрупулен.
99
2
 
14
 
! Отговори
Тъжната истина преди 1 година
Освобождението на България от турско май е било абсолютно случайно събитие. Българинът си обича да е на нечия каишка.
98
2
 
3
 
! Отговори
ATAKIST преди 1 година
ABE I NIE ME4TAEM ZA PREZIDENT KATO ERDOGAN NO MAY V BLIZKITE 5 VEKA V BG TAKAV NQMA DA SE RODI.
ZATOVA 6TE SABEREME PODPISKA I 6TE POKANIM ERDIGAN DA NI UPRAVLQVA SAMO EDIN MANDAT I VIJTE KAKAV BUM STAVA V BG.
BALGARINA V MOMENTA SAMO MU ZAVI6DA I ZATUY VSI4KI REVAT SRE6TU NEGO. BADETE MALKO MAJE I PI6ETE TOVA KOETO VI E V SARCETO
97
1
 
1
 
! Отговори
PI6MAN PATRIOT4EV преди 1 година
ABE KAKVO TOLKOVA REVETE......... NALI PATRIOTITE SA V UPRAVLENIETO !!!??? :))))))

TAAA ZNA4I TIQ PATRIOT4ETA SA SAMO EDNI IZMAMNICI 4OBANI A STADOTO GO ZNAEM KOI SA :))))
96
0
 
10
 
! Отговори
Burzum преди 1 година
Има трънки ....то в България няма демократично управление та в Турция....
95
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в Турция има демократично избрано правителство и демократично избран президент, уважаеми журналисти, на кое точно викате режим, режим има в Пхенян! Там не ходите на шопинг като в Истанбул и на курорт в Анталия, преврата е престъпление, ако не знаете, не е престъпление само когато е успешен, така, че не бързайте да защитавате, защото Истанбул е по близо от Париж.