Денят на независимостта: България,109 години по-късно…

През 1908 г. след 5 века отсъствие страната ни пак се появява на картата на Европа
Обновена: 22 сеп 2017 07:30 | 22 сеп 2017 07:30,
171
Денят на независимостта: България,109 години по-късно…
Снимка: архив "Булфото"

България празнува 109 години от обявяването на независимостта си. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година от цар Фердинанд с Манифест, който той прочита в двора на църквата "Св. 40 мъченици" в старопрестолния град Търново.

Обявяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския договор от 1878 г.

Денят на независимостта е обявен за официален празник от парламента на 10 септември 1998 година.

С акта от 1908 година България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

Обявяването на независимостта е било благоприятствано от това че Австро-Унгария - една от Великите сили, наложили Берлинският договор, се готвела да го наруши като анексира двете от провинциите на империята - Босна и Херцеговина.

Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф да съгласуват действията си.

Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в черквата "Св. 40 мъченици" княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава.

След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

След провъзгласяването на независимостта на България България започва да се нарича царство, а владетелят й цар.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит празник Българи!
26
8
 
8
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Предпочитам да сме зависими. По-честно е и отговаря на реалността. Независимостта е на хартия а празнуването е зрелището за масите. Хляба засега се бави.
25
5
 
8
 
! Отговори
избирател преди 6 години
Вярно,че "Пашата"в част от поста си пише провокативно и заядливо,но не може да се отрече правотата му за нашата крайна зависимост,към днешна дата от чужди интереси...Тая зависимост според мен е заради слабостта и алчността на така наречените ни политици.
24
6
 
15
 
! Отговори
Дума преди 6 години
Думата е Турско Робство!Не го забравяйте!
23
4
 
21
 
! Отговори
Хехе Пашата преди 6 години
Ние когато сме направили държава по днешните си земи вие сте били по пустините и в скоростните кутии на дедите си. А и вашия бог не е бил роден още. ***
22
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес ще видите един ярък пример колко сте "независими" - гръцки медии съобщават че по време на митинг на султан Ердоган пред турски емигранти в Ню Йорк, демонстранти са скандирали и издигнали лозунги срещу него, след което са били пребити от охраната му! Да видим по българските "независими" медии, дали ще прочетете и една думичка за това?!?
21
5
 
17
 
! Отговори
трите прасенца преди 6 години
Остава и вселената да е произлязла от турците, разберете се с македонците, кой по най най ...
20
25
 
6
 
! Отговори
Пашата преди 6 години
Абе българите произлизат от турското племе Дуло каква независимост празнувате!? Турци са се разделили от турци и хайде празник. Друг е въпроса, че колко сте независими един Бог знае. Долу един колега много точно описал независимостта на тази държава. Днес сте много по зависими от всякога! В софийския парламент се вземат малките решения, а за големите които имат жизненоважни последици за този народ се вземат в брюкселския парламент или американския
19
8
 
11
 
! Отговори
Ох майко преди 6 години
Реве ми се, като гледам как са ни заложили задниц*** ни на брюксел и сие и сега излизат пред народа и цялата тая пасмина ни честити празника(angry)
18
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз си мисля, че България никога не е била независима, още повече днес.
17
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ханко БратАко приемем че си прав, къде обаче са последните 30 години и защо не ги споменаваш. Комунизма не беше хубав но поне имахме държава, сега сме разграден двор без стопанин, мафия под американски челъх която бастисва народа.
16
15
 
4
 
! Отговори
Prav si, no.. преди 6 години
Това е най-измисленият и комичен празник за България ! Първо от близо 700 години насам България никога не е била независима държава. 500 години турско робство, до 45-та година зависимост от Великите сили, след 45-та от СССР, а днес от САЩ и ЕС.----Prav si, no zabravi 200 godini Vizantiysko robstvo. A ot 681 do 864 vladetelite biaha turtsi.
15
0
 
5
 
! Отговори
Джар Джар Бинкс преди 6 години
Ще чакате батко да ви честити, ама друг път! Той кат джингиби миткосва по света през националните ни празници, мрази да честити на другите.
14
1
 
20
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Добро утро Българи и честит Празник!Най-добри пожелания за здраве и успех в живота!Вашите успехи са успехи и за България!
13
5
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
Москва е основана от викингски крал! Владеели са я шведи. Не знам как така Кремъл е италиански?! Русия има много повече влияние от Скандинавия отколкото славянски произход. Разликата е, че викингите са еволюирали от варварски племена, до основатели на най - уредените и цивилизовани държави в днешно време. А руснаците си останаха варвари, неспособни да създадат нищо смислено на социално ниво. Само войни и разруха. Тук вече тезата за българско влияние в историята им звучи приемливо :)))
12
0
 
5
 
! Отговори
Джар Джар Бинкс преди 6 години
Аз само да попитам: Къде е батко?
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !И аз не мога да го кажа по добре от теб. Точно и на място.
10
14
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Това е най-измисленият и комичен празник за България !Първо от близо 700 години насам България никога не е била независима държава.500 години турско робство, до 45-та година зависимост от Великите сили, след 45-та от СССР, а днес от САЩ и ЕС.Какво празнувате тогава ?А, днес БЪЛГАРИЯ е по-зависима от всякога !Днес у нас има бази на чужда армия и сме под окупация. Нито едно важно политическо решение не се взима от София, а от Брюксел, Вашингтон и Тел Авив.Каква независимост, какви 5 лева ?
9
10
 
7
 
! Отговори
Ханко Брат преди 6 години
До ЦЕНАТА:Джони, Великите сили разговарят с хора осъзнали си интереса. България не може да бъде повече руска лаборатория за социални експерименти. Справка Топлофикация, Дървена мафия, Глупости като 3 млн. Българи са в странство заради руските *** в България.................Образовай се.....
8
10
 
10
 
! Отговори
Курти преди 6 години
Да, на руснаците им е Гадно. На тези които пресмятат живота си в рубли още повече. Просто руската история я пишат Българи. Руснаците само я пренаписват. ........ Следва малко камъни в съседния двор: Писменост, Религия, Култура от България-автор Свети Киприян. Гербът на русия е от Византия, Екатерина е Германка, Кремъл Италиански, Путин се вози в Мерцедес, Калашника е Германски..........Смърт на руският окупатор