Напускаш сам? Вземаш обезщетение, настоя "Подкрепа"

Мотивът: Работникът остава без пари за издръжка и в този случай
33
Напускаш сам? Вземаш обезщетение, настоя "Подкрепа"
Снимка: архив, БулФото

КТ "Подкрепа" предлага да се прекрати дискриминацията при получаване на обезщетения за безработица, като режимът на прекратилите трудовите си договори по взаимно съгласие или по тяхно желание, се изравни с този на уволнените на други основания. Това се посочва в позиция на синдикалната организация, разпространена от пресцентъра на конфедерацията.

Оставането без работа и липсата на трудово възнаграждение е обективно възникнало състояние, което се наблюдава при всички случаи на прекратяване на трудовите правоотношения и не зависи по никакъв начин от основанието за прекратяването на трудовото правоотношение, отбелязват от КТ "Подкрепа" в мотивите за исканата промяна.

Според Конфедерацията независимо дали работник или служител е останал без работа поради закриване на предприятието, или е прекратил трудовия си договор с предизвестие или по взаимно съгласие, като обективен факт той ще бъде без работа и съответно без средства за издръжка, доставени от трудовото му възнаграждение.
От КТ "Подкрепа" отбелязват, че безработните, независимо от основанието, на което е прекратен договорът им, имат еднаква нужда от частична компенсация, заместваща липсата на доходи от трудова дейност.

Поради тази причина от синдиката искат разширяване на кръга на хората с право на обезщетение в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, с включване на работниците прекратили правоотношенията си по взаимно съгласие или с предизвестие от тяхна страна, защото и при тях настъпва същата последица - оставане без трудови доходи, материални затруднения за тях и семействата им и др.

Според КТ "Подкрепа" законодателната промяна е наложителна и поради факта, че по този начин се предоставя допълнителна гаранция на работещите да упражняват правата, които трудовото законодателство им предоставя. При съществуващия правен режим, когато работникът изрази воля за прекратяване на трудовото или служебното си правоотношение, той е наказан с получаване на "минималния размер на паричното обезщетение за безработица за срок 4 месеца", отбелязват от синдикалната организация.

Смятаме, че работниците би трябвало да имат право свободно да упражняват правата си по Кодекса на труда, без да се страхуват, че като последица ще понесат неблагоприятните последици от по-малкото обезщетение за безработица, заявяват от КТ "Подкрепа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: КТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
0
 
! Отговори
Частник преди 6 години
И аз с лекота коментирам фуболните мачове пред телевизора, но на терена е съвсем друго...
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Abe ние още не сме отхвърлили робството, средната заплата в Полша е 1000 Евро а цените същите
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 27Много плоско изказване. Не са те гърбили 13 часови смени, по 7 пъти в седмицата, с един ден, в който работиш "само" 8 часа, въпреки, че в договора се казва, 40 часа на седцмица. Ни оплаквания, ни нищо, могат да те спасят. Намирането на друга работа е единствения изход, но въври да търсиш работа, когато ставаш в 5 сутринта и се прибираш в 21 часа вечрта. Ако потърсиш спасение от ситуацията, може да умреш от глад, ама буквално, да паднеш на пътя, защото не си имал пари за ядене.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АЗ 11 О, има такава държава.Казва се ПБ /пост комунистическа България/.
28
1
 
14
 
! Отговори
бг преди 6 години
Работодателите бягат по тъча с номера "пробен период" -вземат работници , държат ги месец и ги гонят без да им плащат и без дори да са подписали договор. Лъжат се най-често млади момичета и момчета.Кодексът дава възможност пробния период да е до 6 месеца .Добре е след прекъсването му по искане на работодателя да има обезщетение за работника.
27
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тогава и аз ще напусна и ще получавам пари. На кой му се работи.
26
1
 
14
 
! Отговори
работник преди 6 години
Да вземете малко да се образовате, например да прочетете "Кодекса на труда", за да си знаете правата и задълженията също!Не да блеете като овце и да се чудите защо ви стрижат:)))
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво означава да те съкрати или ти да си тръгнеш? Едно и също е.Работодателя дължи пари на работника за оставане без работа.Дължи му пари за отпуск, който се преизчислява правопропорционално на отработеното време.До края на годината.Това си е една заплата да ти кажа,като му теглиш чертата.От трима работници уаааауу..."гуша".
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти прочете ли се какво си написала? Смешки!Каква борса? Обещетение има за оставане без работа.Тук се говори за мошеници работодатели,които не си спазват задълженията към работниците.Подлежат на санкции.
23
0
 
21
 
! Отговори
работник преди 6 години
Коментирате нещо , което не ви е ясно!Тук става дума за обезщетението което се получава от НОИ! А, не от работодателя(частник).Работодателя плаща единствено ако те съкрати и останеш месец след това без работа.Именно за този месец ти дължи една брутна заплата!Да не си мислите , че като си 10 месеца на борсата той плаща?!!!Какъв смях!
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако е в частния сектор неплащането на заплати и обезщетения предвещава фалит.
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не си попаднал на мошеник къде спи с пушката да не би да ти даде повече и от теб да мине,но не и от него.Той е крал, толкова много от хората,че вече му се предвижда,че всичко що е пара е негова.Ако е в морето и е направил голям улов, ако ще лодката му да потъва ще се удави с нея,но риба в морето няма да изхвърли от лодката да не се удави. На това му се казва Алчност!"Лакум г ъ з глава затрива!"Рано или късно ще си намери майстора.
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До16Явно принадлежиш към канцеларски мишоци у бюджета.Там си на хранилка.В частния сектор малко по-друг начин стоят нещата.Ако на държавната работа,шефа ти направи неприлично предложение, обидите с лоши думи..., физически просто си подписва дисциплинарното уволнение и го подвеждат под отговорност. В частния сектор шефа и да те пробие и парите да то вземе нищо не му се случва.Вади пачката и плаща.Някои шефове са гов еда.Просто не си попадал на мошеник.
19
1
 
26
 
! Отговори
Хм... преди 6 години
Позакъсняла идея, дано стане факт. По този начин ще се уважи достойнството на хората, принудени поради куп причини да напуснат. Нали удържат процент от заплатата за "безработица". Значи на всички, дали са съкратени, дали сами са напуснали, би следвало да се полага еднакво обезщетение. Моя близка напусна и беше принудена да плаща на фирма да я води един месец на работа, след което да я съкрати. Жалка родна картинка!
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е порочен кръг !! Никога няма да стане това,защото просто е театър.Подкрепа е изкуствен хибрид,за да има налице " демократична държава" Всички са обвързани и лобизма е заплетен в сложна мрежа от интереси и алчност.Не е нормално претседателят на " Подкрепа " да е на заплата от директора в нашето предприятие !! ФАКТ,изводите оставям за вас #
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България трябва да се прекратят договорите със срок на изпитване в полза на работодателя.
16
4
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
До Анонимен 14е, не е точно така, сам ще се убедиш. либерастията и демокрацията са към края си, живот и здраве ще видиш истинско робство, и тогава ще плачеш за сегашното "робство", както сега плачат за живковата "диктатура" същите интелектуалчета дето преди десети го плюеха какъв бил тиранин и сатрап
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След това и от другите колеги.И на твой гръб печели.Да въведът закон за неизплащане на заплати.И обещетение да се начислява лихва за работодателя.Всички ще плащат на мига.И ще се научат на коректност.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все едно да работиш,без пари. На това му се казва експлоатация.Роб.Едно време така са ги държали робите да работят на плантациите. Като припадне не претендира за пари.Чорбаджията върти.., броеницата и прави пачки.А за тези пачки,ти си допринесъл.Приноса е изцяло,твой както и на останалите колеги.Но ги взима от теб.
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5Работиш някъде 10 години примерно. Случва се нещо и напускаш.И работодателя не ти изплаща нищо.Е!? Така .Нали се сещаш,че отпуската ти е пари.Обезщетението за оставаме, без работа ти е пари.Това си е почти една заплата.И това отива в неговия джоб.А парите реално си ги изработил.