Борисов обеща: Северна България като Южна – след няколко години

Срещу километричните опашки на Русе – нов мост!
154
Борисов обеща: Северна България като Южна – след няколко години
Снимка: БТА, архив

Втори мост над река Дунав край Русе ще даде възможност и на България, и на Румъния да поемат много по-голям трафик от строящата се пътна инфраструктура в Северна България.

Още по темата

Това посочи министър-председателят Бойко Борисов при обсъждането на проекта на междуправителствен меморандум за извършване на проучвания за ново мостово съоръжение.

"Всички сме свидетели: мине не мине седмица – километрични опашки на Русе. С изграждането, защото предполагам, че вече никой не се съмнява, че като кажем нещо то става... След няколко години Северна България ще изглежда като Южна България", каза премиерът и даде пример с проектирането на автомагистрала "Хемус", на скоростния път Русе – Велико Търново, тунела по Шипка, пътя Ботевград – Мездра.

"Това означава много повече инвестиции и това не са празни думи, защото виждате: завод след завод се строи там", коментира Борисов.

Съоръжението ще позволи свързване на Букурещ със София, Солун и Белград, както и поемане на трафика от Азия за Европа не само по хоризонтална, но и по вертикална линия, подчерта премиерът, като допълни: "От всички други мостове не сме се отказали, но засега те са само на ниво добри пожелания".

По думите му Дунав мост 2 е бил един абсолютно провален проект, "който благодарение на нашите усилия се реализира". Сега той бил натоварен в пълния му капацитет.

"Знам, че наши опоненти ще кажат – Дунав мост на Никопол, Дунав мост на Оряхово… За къде ли не съм говорил, говорил съм и с румънските колеги, но какво да ви кажа, не искам да използвам по-тежка дума, но не се случва. В същото време, Дунав мост 1 или русенският мост е натоварен, независимо че ние основно реконструирахме, модернизирахме, преасфалтирахме, но опашките са километрични. А там трафикът ще се удвои, утрои, със сигурност. Още повече, сега работим с гръцкото правителство и с колегите в Брюксел за големия формат Солун – Александруполис – Бургас – Варна – Русе. А и Румъния има голям интерес Букурещ, който е на 60-70 километра от Русе, да се свърже със София, оттук – със Солун, магистралата София-Белград, тя следващите две-три години ще стане факт, този трафик от Азия за Европа по хоризонтала, ако няма и вертикалната линия, която Букурещ изключително я интересува…", обяснява премиерът.

На 3 октомври Борисов ще открие с премиера на Румъния Кайнарджа-Липница – още един сухопътен контролно-пропускателен пункт с Румъния. След това правителствата ще проведат съвместно заседание.

"Ще дойдат и колегата от Гърция Ципрас, и президентът на Сърбия Вучич. Съвместното заседание ще бъде във Варна, там ще проведем и Министерския съвет, за да може да обърнем повече внимание на колегите, защото идват по тези теми. За втори Дунав мост на Русе от всички съгласувания, които проведохме с румънското правителство, там откликнаха изключително бързо, защото и те имат голям интерес от него", казва още той.

По думите му съоръжението минава извън града, малко встрани от Русе – там, където е газовата ни връзка почти и ще даде възможност и на Румъния, и на България за много по-голям трафик.

Борисов обяснява и откъде ще дойдат парите за изграждането му: "С въвеждането на ТОЛ системата интересът към концесиониране на подобни съоръжения става голям. Тук това е интересно за нас, защото няма да вадим пари от бюджета, а концесионерът, който, примерно, за хикс години (ще кажат министрите и съответно с румънското правителство каквото се договорим) след това за хикс години се изплаща мостът и се придобива тогава от държавата. С ТОЛ таксата всеки ТИР, който минава оттам, си плаща и вече с ТОЛ система сметките излизат за концесиониране на подобно съоръжение".

Вицепремиерът Красимир Каракачанов предлага да се добави в разговорите с румънската страна и рехабилитация на жп отсечката Русе-Букурещ, защото сега тя е в изключително лошо състояние и товарите, които минават през Дунав мост, за да стигнат до Букурещ, губят около три часа за 70 километра.

Премиерът Бойко Борисов нарежда министърът на транспорта да се свърже с румънския си колега, ако може това да се добави в споразумението допълнително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов обеща: Северна България като Южна след няколко години...или както беше в един български филм: "Тати ще ми купи колело, ама друг път!"
135
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА СНИМКАТА ГЛАВНАЯ КЛОУН !
134
1
 
9
 
! Отговори
ЦИРК преди 6 години
Цирк, цирк, цирк. Само цирк. Всеки народ си ЗАСЛУЖАВА управниците.
133
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България ще се оправи само и единствено тогава когато с референдум си извоюваме главният прокурор да се избира от нас хората, а не от управляващите. Дотогава нищо няма да се промени. Не може корумпажите да си назначават контролните органи.
132
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 28 години съсипаха българските села както и гърци и турци не са успели съответно за 100 и 500 години.Бесило за всички които са управлявали държавата в последните 20 години!!!
131
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помните ли 10.11.89, радост, ентусиазъм, надежда, че БКП е в историята. И кво станА, некаква разлика с онова време, когато страната беше нацвъкана с комитети. Само верни на партията, колкото по-верни толкова по-прости. Днес същото, гробарите окупирали всичко, кум, сват, кумици, брат'чеди, все роднини. И *** но крадливи. Тошара контролираше партийците и който прекали хайде чао. Днес гробарите бият ***, краднат ли краднат, милост нямат към българина.А жужето днес се изнерВирГа, начи крадне
130
2
 
13
 
! Отговори
To6 преди 6 години
Трай коньо за зелена трева, както казват испанците..... Тази сутрин се появи най-добрия, най-успешния т.дончев. Просто върхар, на далаверите, интригите, кражбите - зам.министър придсидател - регулировчик и координатор назадколисието. Появи се някаква хубавелка, не знам защо, като видя жена политик ми става тъжно. Като взе да се кокори, да се блещи, да се пеняви, направо ми стана страшно. Та така е сега в нашата БЪЛГАРИЯ. До кога ще търпим зависи от всички нас
129
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледах го Добревчето, министър на енергетиката без да има поне подходящо образование за тази длъжност, само един колеж в САЩ по ....фотография????? Запени се джуджето, тази му изкара родата и тя цялата на тлъстите местенца в общината. И оставили високите заплати за да работя в ползу роду??? Гепачката в Хасково върви с пълна сила под ръководството на този Малчо. Явно кмета не му е играл по свирката и го наритват, бил вербован от ***?? ГЕРБ са наистина ОПГ на държавна хранилка. Шенген ли?
128
2
 
13
 
! Отговори
ПОЛИТИКА НА ТИКВА преди 6 години
ЩОМ И СТРАНДЖАТА СЕ ПОЯВИ, ЗНАЧИ ПОЛОЖЕНИЕТО НА БОКО Е НАПЕЧЕНО. ЛЪЖИ, ХВАЛИПРЪЦКОВЩИНА, ДЕЖУРНИТЕ ПРОСТОТИИ И ВИДЕНИЯ. В МОЗЪКА НА БОКО ИМА 3 ГЪНКИ-ЗА *АНЕ, СПАНЕ. И В НЯКОЯ ОТ ТИЯ ГЪНКИ СЕ Е ЗАГНЕЗДИЛА ЛЪЖАТА И ИЗМАМАТА ЗА ПОДОБНИ ИЗЯВЛЕНИЯ НА ПРЕМИЕРА. И КОЛКО ЕНТУСИАЗИРАНО: СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТИГНЕ ЮЖНА??? С ИЗГРАЖДАНЕТО НА ВТОРИ МОСТ -СТИГА, ДЕ. СЕГА ПЪК ЗА СИТУАЦИЯТА СА ВИНОВНИ РУМЪНСКИТЕ И СРЪБСКИ ВЛАСТИ.АМА ХОРАТА ТАМ ЖИВЕЯТ МНОГО ПО-ДОБРЕ ОТ НАС,ЗА КОЕТО КОЙ ЛИ ИМА ЗАСЛУГА?
127
1
 
18
 
! Отговори
виц преди 6 години
Добрев - дрийм тийма на герп напуснал работа с 3-4 пъти по-големи заплати и отишъл в община Хасково, за да се жертва за благото на България и общината. Ама хич няма корупция в България а само жертвоготовни саможертви. Интересно защо тогава сме шампиони по корупция. И по медийно *** герпоугодно разбира се.
126
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
гарантирано от гроп - Бузолан Добрев почти припада, гласецът му трепери и брани родата, окупирала община Хасково. хахахаха Защо ти трепери гласеца о величие партийно.
125
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Южна България с какво е по-добра от севена? Този е тотално скъсал с реалността.
124
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мутрата се грижи само за собствения си рейтинг и за София всичко друго е леш !! Отдавна е време за промяна наложителна е.
123
2
 
28
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Бойко прави смели изявления като Бай Тошо на конгресите едно време. Само, че онези имаха индустрия, стабилен бюджет и много повече средства тогава, а сега Бойко чака на помощи от ЕО.
122
2
 
34
 
! Отговори
Видинчанин ! преди 6 години
Бойко какво направи за Видин бе *** ! Почти цял град ти се довери а ти до този момент и едно нещо не е направено в нашия град ! Стара столица на България а оставена на ръба на умирането!!!! Един красив мост който към него трябваше да има и скоростен двулентов път,къде ее,питам къде е ???? Трафика от Видин за София и обратно е ужасен,моето село се намира на 35 километра от Видин и преди стигах за около 25 минути с кола,сега пътувам по 40 минути ! Срам да говори за заводи! Всичко се връща Боко!
121
2
 
27
 
! Отговори
АЗ преди 6 години
Програмата на ГЕРБ за Северна България: Заграбени земи с измама и пошли закони
120
1
 
18
 
! Отговори
Имигранта преди 6 години
Определено съм на мнение,че управляващите ни от 30год нестават НоооооЗатова сме виновни всички ние,стига сте(сме)ревали по форумите.Тези там са избрани от вас(нас),запретнете ръкави и всеки колкото може да направи така,че да се промени нещо.Поздравявайте се,опитайте се да бъдете по-добри,да се образовате.Все някой ви е виновен.Докато чакате/ме някой да ни"оправи" ще минат още 30год.Бях във Витлеем(Палестинска територия)ако поне един от вас бъде там,ще разбере какво значи лош живот.Айде лека..
119
11
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До РАБОТНИКАлооооууууу, Бузлуджааааа, Копринкаааа... - много ти са ограничени познанстватаааа...
118
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне,Южна България да беше,като Средна Европа.Но,за Борисов май ,най-важното е,да се свалят санкциите срещу путиновите олигарси,въпреки ясната позиция на Брюксел по този въпрос.Защо Борисов избра да застраши интересите на България,заради шепа криминални милиардери?Защо не е така настоятелен по въпроса за онеправданите български малцинства в Сърбия и Албания?
117
1
 
24
 
! Отговори
Недоволен преди 6 години
Северна, като южна. Направи ни като северна германия.