Захариева не е против база на НАТО на Черно море

Външният ни министър се обяви за прагматични отношения с Русия
29 сеп 2017 11:37,
257
Захариева не е против база на НАТО на Черно море
Снимка: БТА, архив

Министърът на външните работи Екатерина Захариева не е против на брега на Черно море в България да бъде разположена база на НАТО. Тя уточни, че на този етап такова нещо не стои на дневен ред и няма непосредствена нужда от това. Президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси каза вчера във Варна, че има нужда от военноморска база на Алианса на българския бряг.

"Нямам против да имаме база на НАТО на брега на Черно море. Ситуацията в света в момента не е много мирна и стабилна", заяви Захариева по Нова телевизия.

"Виждате ситуацията със Северна Корея, с Близкия изток, със Северна Африка. Като съюзник в НАТО, не дай си Боже, да има война, ние сме на външната линия с държава, която не е съюзник на Алианса", коментира външният министър и допълни, че се надява да не се стигне до това.

"НАТО не е военен съюз, а съюз за мир и стабилност. Нека да не бъркаме нещата. Целта му не е да предизвиква военни действия", заяви първият ни дипломат. И заяви, че цялата международна общност работи за това да има мир и стабилност.

Захариева обаче не изключи, ако все пак се стигне до война, руски ракети да бъдат насочени към бази на НАТО.

"Това е реалността. Ние сме съюзник на НАТО, Русия не е. Това членство е и гаранция за нашата сигурност. С Русия трябва да поддържаме практични и равнопоставени отношения", каза Екатерина Захариева.

На въпрос дали Русия е заплаха за националната сигурност на България, Захариева заяви, че докладът на правителството се интерпретира погрешно и никъде не пише, че Руската федерация е заплаха за нас.

По нейните думи само част от действията на Русия в Европа представляват заплаха, но това са действията по отношение на информационните технологии. "Част от действията на Русия представляват заплаха, но самата Русия не представлява заплаха", добави тя.

България не е лобист на Кремъл в Европейския съюз. "България трябва да е лобист на себе си. България винаги е имала позиция за санкциите срещу Русия. Ние сме се присъединили към санкциите, които са срещу определени лица в Русия, а не срещу Русия", допълни първият ни дипломат.

Тя каза, че основните теми при посещението й в САЩ тези дни са били борбата с тероризма, незаконната миграция, бежанската вълна, ситуацията в Северна Корея.

"Получихме поздравления, че България е изключително фокусирана върху сигурността в нашия район", каза Захариева.

Още новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може, НАТО в Черно море може, но изискването е да се екипират с качествени памперси защото руснаците не обичат да им мирише а американски ***, а тръгнат ли си руските туристи от България много българи ще разберат какво акат бедните.
135
2
 
2
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Мен пък ме вълнува ,онзи мъник ,къде в Америка се е прицелил.А и какъв хардуер има за целта.
134
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
''НАТО не е военен съюз а съюз за мир и стабилност'' казва нашата дипломатка.Значи ако я караме така след около 50-60 години книгата ''1984 година'' но Оруел ще придобие(тя вече ги придобива)съвсем реални измерения.ВСИЧКИ че гледат Междузвездни Войни 18,ще ядат ГМО,ще се възхищават от велики майстори като Ив Клайн и Анди Уорхол ,децата ще ходят задължително на гей парад ,порното и то най гнусно ще се обяснява като разкрепостяване на личността - вече имаме примери с порноактриси пищеши романи...
133
1
 
6
 
! Отговори
234 преди 6 години
az ne iskam prisystvieto nito na nato nito na EU nito na rusiq ostavete ni na mira
132
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 6 години
nedey da govorish ot imeto na dyrjavata sinq svinqne sym ot BSP(po-dolni sa i ot gerb)
131
4
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
България е член на НАТО, следователно нашите военни бази по черноморието са бази на НАТО. Просто е.
130
4
 
18
 
! Отговори
KONSTANTINOW преди 6 години
В ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НЯМА НИТО ЕДИН ДОСТОЕН БЪЛГАРИН,ДО ЕДИН СА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И ПРЕСТЪПНИЦИ
129
2
 
8
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Голяма работа руснака ще изстреля една ракета в повече.Мисля ,че светът е много по не сигурно място след разпадането на СССР.
128
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
другаре ама защо сте против свободата на Волжка България, нали уж сте национално отговорни:)
127
0
 
11
 
! Отговори
Пресата днес преди 6 години
Обществени поръчки за 100 млн лева само за близките на Д.Добрев
126
0
 
8
 
! Отговори
оххх преди 6 години
Този екземпляр и физически и умствено е далеч от България
125
9
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До "Да попитаме" ...... Факт е, че България е членка на ЕС и НАТО ..... Факт е, че и БСП не е власт вече в n-ти пореден мандат, което е достатъчно показателно за обществените нагласи в страната ни, както по отношение на Европа и така и за НАТО, така че анкетите които се опитват да ни пробутват форумните ***, могат да послужат само на Кутевците, за да отчетат активността на дежурните си подопечни !
124
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази сигурно няма да има нищо против и някой от НАТО да легне в леглото да я пази! Тази да прочете малко история за пуническите войни и ще разбере защо не трябва да има база на НАТО у нас!
123
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки иска база на НАТО, защото е защитен и печели от наеми, доставки на продоволствия, услуги...Никой не иска руските крадци!
122
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е наш вековен враг!
121
12
 
18
 
! Отговори
Стар Бургазлия преди 6 години
Какво търсим в един СЕВЕРНО-АТЛАНТИЧЕСКИ пакт (Morth Atlanic Treaty Organization) ?НАТО си изигра ролята с разпадането на Варшавския Договор.
120
13
 
16
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Соломончо, когато нато стъпи в израел тогава! Никакви окупатори тука! 45 г руска база нямаше, а пак бяхме граница на ссср . руснаците ни даваха оръжие ние да пазим външните граници. А сега унищожиха тотално нашата армия за да храним чужда. Такова унижение е равностойно на турското робство. Да ни дадат оръжие ние знаем как и от кого да се пазим! На турската граница трябва база не на черно море. Вън американския посланик!
119
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свобода за Волжка България, вън руския поробител !
118
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България не иска бази на фашис.ите НАТО.Народа също.Слава на Русия!
117
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Външен министър - министър от вън.