Турският бизнес иска да инвестира в индустриалните ни зони

Интересът е от компании в промишлеността и инфраструктурата
1 окт 2017 10:33,
87
Турският бизнес иска да инвестира в индустриалните ни зони
Снимка: НКИЗ

Турски компании проявяват интерес към инвестиции в индустриалните ни зони. Това стана ясно по време на мащабен форум, организиран от Българо-турската търговско-индустриална камара и Търговската секция при Посолството на Република Турция у нас.

По време на конференцията "Национална компания индустриални зони" показа възможностите за инвестиции пред над 300 турски бизнесмени, пише "24 часа".

Компании от секторите на леката и тежката промишленост проявили интерес към зоните в София-Божурище, Бургас, Русе и Свиленград. Конкретни запитвания от страна на турския бизнес били направени и за зоната във Видин.

Икономическа зона Свиленград също привлича интереса на турските компании от сферата на пътната инфраструктура и външнотърговската дейност. Близостта на зоната до границата с Турция я прави привлекателна за турски инвеститори, търсещи бързи логистични връзки, смятат от НКИЗ.

Турски компании от оръжейната, леката промишленост и машиностроенето пък проявяват интерес към възможностите за закупуване или наемане на терени в Индустриален и логистичен парк – Бургас.

Високотехнологични производства и фирми от леката промишленост от Турция търсят възможност за позициониране на свои производства в Икономическата зона София-Божурище. Такова запитване е направила голяма компания, оперираща в сферата на роботиката и настоящ партньор в Турция на един от световните лидери в производството на бяла техника.

Едно от предимствата на зоната е достъпът до редица специализирани средни и висши учебни заведения, които могат да предоставят висококвалифицирани кадри, информират от НКИЗ.

Турският бизнес обръща особено внимание на България като входна врата за турските инвеститори и бизнес към единния европейски пазар.

Данните за стокооборота между двете страни за първите 8 месеца на годината показват ръст от  20% спрямо същия период на миналата година, като през 2016 г. стокооборотът между Турция и България е възлизал на 4,5 милиарда долара, съобщи главният търговски съветник към Турското посолство у нас г-н Емрах Сазак.

За периода 2009 – 2016 година вносът на Турция в България се е увеличил с 90%, а износът - с 80%. Същата е картината и в областта на туризма и инвестициите. До момента турските фирми у нас са създали 10 000 работни места.

Заради засиления интерес на турския бизнес НКИЗ получи покана да представи проектите си по време на бизнес форум в Истанбул през пролетта на 2018 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
11
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
абе... не че ги искам турците, ама ше научиш набързо кетайския марш.
11
14
 
20
 
! Отговори
do 1 преди 6 години
Ние от векове сме били роби и още дълго ще си останем такива. Владели са ни византийци, османци, руснаци, германци, пак руснаци, сега пак германци. За сравнение погледни британците, като усетиха, че ги командват от Брюксел веднага си гласуваха излизане от ЕС.
10
16
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турска фирма Теклас в Кърджали приема на работа с 800 лева после достига до 1500 лв,ако не си отсъствал и нямаш болнични същия месец получаваш 200 лв бонус отгоре и през 6 месеца пълна брутна заплата,още на празниците се отпускат пълни торби с продукти и ако събота или неделя си навит да работиш извънредно получаваш двойна надница
9
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия гладници щели да инвестират ХАХАХАААААААА ХАХАХАААААААА ХАХАХАААААААА
8
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците искат да ни превземат, ако влязат като търговци в нашата страна ще е добре за тях, защото няма да са в ЕС. Пак ще ни превземат.
7
14
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
турция не трябва да влиза под никакьв повод в бьлгария тези инвестиции ще ниизлязат през СУВЕРИНИТЕТА
6
4
 
21
 
! Отговори
do 1 преди 6 години
Викаш по-добре под китайско робство вместо турско.
5
7
 
12
 
! Отговори
няма проблем преди 6 години
Да си приготвят 50% комисионни,и да заповядат!
4
5
 
7
 
! Отговори
edin преди 6 години
До suncho82, като не им изнася просто напускат и започват в съседната китайска фирма (закона стандартно го ползволява с един до три месеца предизвестие), там ще им дават 10 пъти повече и няма да си режат пръстите.
3
6
 
49
 
! Отговори
suncho82 преди 6 години
И какъв е смисълът от тези чужди инвестиции ? Плевен 2017-та година :Германски завод за кабели-заплата 500 лв,Сартен-турска фирма,заплати от 460 до 600 лв. Булдеза-испанска фирма заплати от 500 до 600 лв. Симона-испанска фирма заплати 700 лв. , Неви фешън -италианска фирма заплати от 500 до 700 лв. Бойковите инвестиции а ?
2
8
 
35
 
! Отговори
suncho82 преди 6 години
Не уточняват какви ще са заплатите. Като пример за турска фирма в България посочвам завод Сартен в Плевен. Заплатите започват от минималната,като тези които взимат над 600(600 за Плевен е огромна заплата) работят на норма по 12 часа на голям шум. Правят се изделия от ламарина. Отрязани пръсти са често явление в тази фабрика.
1
14
 
37
 
! Отговори
нема нужда преди 6 години
Турският бизнес иска да си купи България и да ни превземе без война.По-добре китайците.