Турският бизнес иска да инвестира в индустриалните ни зони

Интересът е от компании в промишлеността и инфраструктурата
1 окт 2017 10:33,
87
Турският бизнес иска да инвестира в индустриалните ни зони
Снимка: НКИЗ

Турски компании проявяват интерес към инвестиции в индустриалните ни зони. Това стана ясно по време на мащабен форум, организиран от Българо-турската търговско-индустриална камара и Търговската секция при Посолството на Република Турция у нас.

По време на конференцията "Национална компания индустриални зони" показа възможностите за инвестиции пред над 300 турски бизнесмени, пише "24 часа".

Компании от секторите на леката и тежката промишленост проявили интерес към зоните в София-Божурище, Бургас, Русе и Свиленград. Конкретни запитвания от страна на турския бизнес били направени и за зоната във Видин.

Икономическа зона Свиленград също привлича интереса на турските компании от сферата на пътната инфраструктура и външнотърговската дейност. Близостта на зоната до границата с Турция я прави привлекателна за турски инвеститори, търсещи бързи логистични връзки, смятат от НКИЗ.

Турски компании от оръжейната, леката промишленост и машиностроенето пък проявяват интерес към възможностите за закупуване или наемане на терени в Индустриален и логистичен парк – Бургас.

Високотехнологични производства и фирми от леката промишленост от Турция търсят възможност за позициониране на свои производства в Икономическата зона София-Божурище. Такова запитване е направила голяма компания, оперираща в сферата на роботиката и настоящ партньор в Турция на един от световните лидери в производството на бяла техника.

Едно от предимствата на зоната е достъпът до редица специализирани средни и висши учебни заведения, които могат да предоставят висококвалифицирани кадри, информират от НКИЗ.

Турският бизнес обръща особено внимание на България като входна врата за турските инвеститори и бизнес към единния европейски пазар.

Данните за стокооборота между двете страни за първите 8 месеца на годината показват ръст от  20% спрямо същия период на миналата година, като през 2016 г. стокооборотът между Турция и България е възлизал на 4,5 милиарда долара, съобщи главният търговски съветник към Турското посолство у нас г-н Емрах Сазак.

За периода 2009 – 2016 година вносът на Турция в България се е увеличил с 90%, а износът - с 80%. Същата е картината и в областта на туризма и инвестициите. До момента турските фирми у нас са създали 10 000 работни места.

Заради засиления интерес на турския бизнес НКИЗ получи покана да представи проектите си по време на бизнес форум в Истанбул през пролетта на 2018 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
12
 
4
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До АнонименСветовната конспирация,а? Турците идат да ни поробят!Цял живот се движите по остта Бг- Османско робство.Омразата ви крепи, щото с нея сте закърмени от майчиното мляко. Омразата ви е движещата сила.Викайте братушките! Кво чакате?Китайци и японци няма да дойдат. Ако са били сериозни и надеждни са щели да го направят. Европейците освен някой шивашки цех друго няма да открият. Провинцията умира. Вие продължавайте да се правите на велики патрЕоти! И поробители да бълнувате!
31
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРП отдавна са обещали икономически зони на Турция . И така лека полека Бургазлъ, Ямболлъ ,Хаскьой ,Кърджалимеемеда .Остава да ни охранява турската армия .Най протурската партия са ГЕРБ .Досега енергиините проекти на България бяхя затрити от БиБитко в полза на Турция и остава да харижат и българска земя.
30
10
 
2
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Щом не щете "поробителите", викайте "освободителите". Нека руснаците да дойдат да инвестират и да разкриват нови работни места. Кво чакаш?
29
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
герб е най-протурското правителство, което сме имали
28
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герб са продажници. Блокираха десетки инвестиции от Китай за да разрешат на турците. Блокираха милиони от японците за варненското пристанище, което досега щеше да е преместено към езерото и модернизирано, обещаха проекта на европейски фирми, и досега вече няколко години нищо не са свършили. Дават на турците щото им плащат подкупи, после онези ще искат да си назначат техни хора по тези фирми, и ще увеличават влиянието си в Бг. Икономическо турско робство.
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами аз като гледам по трафика на автомобилите с турски номера, средната им класа направо се изнася. Богаташите се изнесоха на Запад още преди 2 години.
26
11
 
8
 
! Отговори
do 25 преди 6 години
Дам, ние не искаме да инвестират тука, но пък си ревем след това, че няма работа и децата ни трябва да ходят да работят чужбина, че пенсиите ни са ниски. Като цяло хем искаме работни места и високи пенсии, хем не щем инвестиции.
25
13
 
6
 
! Отговори
fesa преди 6 години
До АнонименСтой си в мизерната панелка и яж картофи и лук цяла година.Който не е работил в турска фирма той не ги иска само.
24
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ние не искаме! Да ходят да си инвестират в Турция, тук нямат работа!
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алпийска фирма Дъглас
22
7
 
6
 
! Отговори
travolta преди 6 години
Tva ne sa biznesmeni tipichni eksplotatori koito si tirsat evtinna rabotna rika na balkanite.Sega mladite begat na zapad da rabotat,trudno ste namerat balami za min zaplata.
21
2
 
13
 
! Отговори
до 16 преди 6 години
Не е лошо да си мислиш да си свободен, но поне един месец си направи сметка на това което ти се удържа от заплатата, данаците които плащаш като преки и непреки в цената на стоките които купуваш, акцизите също в горивата, в алкохола и в други стоки. След като дръпнеш черата за всички удръжки, се замисли реално за колко от тази сума се прави нещо полезно за теб от тия на които плащаш и пак помисли дали не си един вид роб.
20
6
 
19
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Написахте десет пъти повече коментари отколкото договори ще се подпишат.То не бяха турци китайци немци...всички искат да инвестират а реално никой не идваБря бля
19
22
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не,благодаря.Стигат ни 500 години "инвестиции".
18
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки инвеститор, който спазва законите на Р.България е добре дошъл. В случая това са "неудобните" на Ердоган бизнесмени, който се оглеждат наоколо предвид ситуацията в южната съседка.
17
4
 
15
 
! Отговори
Грозната истина преди 6 години
Бизнеса който Путин и Ердоган въртят,доказва за пореден път, че в днешния сват,парите са на първо място. Религии,идеологии са ала-бала за наивници.
16
17
 
13
 
! Отговори
ББ преди 6 години
Не,благодарим!7
15
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До do 1говори в единстено число,ако ти си роб аз НЕ съм и не се чуствам и нито имам някакви комплекси като теб.....КОГА ще са спрете да пишете от името на милионни хора????Няма лошо да оставиш коментар но го прави в собствено граматично лице...
14
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турски я премиер Йълдъръм каза че има 130 милиарда долара които трябва да инвестират за 10 години
13
15
 
16
 
! Отговори
PD преди 6 години
Свободния турски капитал, е от англо-сакски и евроатлантически произход до скоро. Също и петролните далавери с ИГИЛ. Опита да влезнат с него като равноправни на ЕС елита, бе пресечен. Естествено е, да опитват и тук. Ще ги откажем. Остава им да спонсорират разни агенти на влияние в етническите региони, но и за това вече се готви балтия. Понеже темата е деликатна, изглежда че нищо не се прави, но това е само на повърхността.