Защо фалират болници, умират пациенти...

Специалист коментира причината за трагичните случаи
5 окт 2017 09:28, Петя Славова
39
Защо фалират болници, умират пациенти...
Снимка: архив, Булфото

Системата куца и се случват неща, за които години наред Българският лекарски съюз алармира. С особен поглед и особено отношение се отнасят към това, което сме твърдяли, каза в "България сутрин" председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев по повод нестихващите скандали в здравеопазването и трагичните случаи от последните седмици.

Вчера директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев призова от ефира на Bulgaria ON AIR Българският лекарски съюз да сложи проблемите в здравната ни система на масата.

Д-р Грозев посочи някои от най-големите проблеми като недофинансирането на системата, прословутата по думите му надлимитна дейност, демографската криза сред медицинските лица.

"Моите лекари и медицински сестри се явяват донори в здравеопазването. Полагат своя труд в максимална степен и въпреки това се отнасят към тях като към втора ръка хора. За съжаление не можем да внесем закона в парламентарните комисии", обясни гостът в студиото на Лора Инджова.

Той бе категоричен, че дългогодишните проблеми в здравеопазването в крайна сметка дават своя ефект и посочи за пример болницата във Враца, която остана без реанимация.

"Намеква се, че имаме голям процент недобросъвестност. Българските лекари и сестри не са нито крадци, нито мошеници. Постоянно се повишават минимална работна заплата, осигурителни прагове... болниците обаче получават от години едни и същи цени за един и същи труд", каза още д-р Венцислав Грозев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
5
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Щото всички си седят вкъщи пред телевизора и гледат бозите с които ги облъчват.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудни въпроси ,причините са видими от години.
34
0
 
4
 
! Отговори
кики преди 6 години
До чарли Когато са здравно осигурени е правилно да получават. В противен случай е безсмислено осигуряването. Ако човек работи в частна фирма нима няма да има пенсия. Мисли преди да пишеш.
33
2
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Прекалено много лични лекари, прекалено съсредоточаване на болници в някои градове. По брой на лекарите на глава от населението сигурно сме на челни места.Трябва да се набляга повече на профилактиката, на ранното откриване на заболяванията. Студентите по медицина да работят и като санитари, после като фелдшери педи дипломиране.
32
1
 
8
 
! Отговори
чарли преди 6 години
До пациент:Защо частната болница получава пари от здравната каса?
31
3
 
15
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Защото на Бойко все не му стигат откраднатите милиарди,та присвоява и от болниците.
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Zashtoto ste kradlivi i zavistlivi, evropa dava 10.000 ewro na glava rom a vie ne iskate romite da imat pari!!! Ochakva vi glad i bolesti neshasni.i
29
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо държавата не въведе ред?.....?????Ами........ииииии, няма държава!
28
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо се правите на "умни" и не виждате че болниците не трябва да са търговски дружества? Лекарите в болниците трябва да лекуват народа а не да търгуват със здравето им! Кой ги измисля тези селяндурски пътеки мътеки и тем подобни умнотии? Докато лекарите са търговци ще умират хора. Във всяка болница трябва да има написани правила. Лекарите да си знаят задълженията и правата както и пациентите. Тези табла да са окачени на входа на болниците и всеки да може да ги прочете. Толкова ли е трудно?
27
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
,Защото ГРАБ ,грабнахя 1,5 милиарда и те потънаха нейди си като предизборните им обещания .
26
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами защото ЗДРАВЕТО БЕШЕ ПРЕВЪРНАТО В ТЪРГОВИЯ .
25
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 22Така е, но нали законите са писани и приемани от същите тези, които притежават часните болници.Да не мислите че ще си привмат закон в свой ущърб? ХАХАХАХАХА
24
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както навсякъде,така и здравеопазването е завзето от мутрополитиците.Те са собственици на частните болници,на търговските фирми с лекарства,аптечните вериги и пр...Въпросът е къде дреме държавата,защо не се въвежда ред?Защо одържавената Каса зе занимава с дребни работи,а източването на едро не спира!?А лекарите са удобния виновник за всички мошеници в тази Система.Не че няма и там бокл'ук...Лошото е че читавите напускат,а шкартото и пенсионерите остават.
23
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека се запитаме, защо частни болници никнат като гъби, а държавните бедстват? Защо, като отидеш на преглед, лекарят те препраща към частния си кабинет? Това не е ли конфликт на интереси?
22
1
 
38
 
! Отговори
пациент преди 6 години
В системата има пари, просто не се разпределят правилно. Частните болници взимат лъвския пай за манипулации и мними действия, които трудно се доказва дали са извършили. Държавните болници приемат бедната и многобройна маса и изнемогват. Типичен пример за кофти закони и много администрация, която само акумулира огромни заплати.
21
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата здравна система е тотално сбъркана, първо НЗОК е изцяло паразитна организация, второ нужна е подробен финансов анализ, за да се оптимизира системата финансово, защото е крайно време бг обществото да разбере, че съвременна медицина без пари не съществува, трето крайно време е държавата да се изтегли от сектора и да остане единствено като регулатор. И да в момента парите за здраве, се източват масово, защото на никой не му пука как се изразходват, защото това са общи безотчетни пари.
20
2
 
21
 
! Отговори
Закривай преди 6 години
Всеки народ заслужава съдбата си.Не може във всички държави по света да има реди и дисциплина,в Бе-Гето да няма.Така че още дълги години ще карате на хляб,сол,чалга и фотосинтеза.
19
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога Биби и Вдянков ще върнат онези пари на касата, дето ги взеха и се направиха на ни лук яли, ни лук мирисали?
18
2
 
25
 
! Отговори
... преди 6 години
Епа тая врътка със здравната каса дето другаря Костов ни я врътна нямаше нищо общо със здравеопазването! Чисто и просто СДС тогава трябваше да намери от де да открадне нещо! Е вярно, че след това Костов изнамери още 1000 места от където да открадне и съсипе, но това е друг въпрос! Та здравната каса е б'оклук! Ни лекари ни пациенти са доволни! Единствените доволни от това са продавачите на хапове и тия дето осигуряват "услуги" за шефовете на касата! Всеки знае кои са те!
17
3
 
16
 
! Отговори
до 16 преди 6 години
баце приказва каквото е сънувал , а не каквото е видял и знае.