Защо фалират болници, умират пациенти...

Специалист коментира причината за трагичните случаи
5 окт 2017 09:28, Петя Славова
39
Защо фалират болници, умират пациенти...
Снимка: архив, Булфото

Системата куца и се случват неща, за които години наред Българският лекарски съюз алармира. С особен поглед и особено отношение се отнасят към това, което сме твърдяли, каза в "България сутрин" председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев по повод нестихващите скандали в здравеопазването и трагичните случаи от последните седмици.

Вчера директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев призова от ефира на Bulgaria ON AIR Българският лекарски съюз да сложи проблемите в здравната ни система на масата.

Д-р Грозев посочи някои от най-големите проблеми като недофинансирането на системата, прословутата по думите му надлимитна дейност, демографската криза сред медицинските лица.

"Моите лекари и медицински сестри се явяват донори в здравеопазването. Полагат своя труд в максимална степен и въпреки това се отнасят към тях като към втора ръка хора. За съжаление не можем да внесем закона в парламентарните комисии", обясни гостът в студиото на Лора Инджова.

Той бе категоричен, че дългогодишните проблеми в здравеопазването в крайна сметка дават своя ефект и посочи за пример болницата във Враца, която остана без реанимация.

"Намеква се, че имаме голям процент недобросъвестност. Българските лекари и сестри не са нито крадци, нито мошеници. Постоянно се повишават минимална работна заплата, осигурителни прагове... болниците обаче получават от години едни и същи цени за един и същи труд", каза още д-р Венцислав Грозев.


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
5
 
! Отговори
Бандит преди 1 година
От пациенти превърнахте хората в клиенти....
37
0
 
5
 
! Отговори
nkavrakov преди 1 година
Щото всички си седят вкъщи пред телевизора и гледат бозите с които ги облъчват.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудни въпроси ,причините са видими от години.
35
0
 
4
 
! Отговори
кики преди 1 година
До чарли Когато са здравно осигурени е правилно да получават. В противен случай е безсмислено осигуряването. Ако човек работи в частна фирма нима няма да има пенсия. Мисли преди да пишеш.
34
2
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Прекалено много лични лекари, прекалено съсредоточаване на болници в някои градове. По брой на лекарите на глава от населението сигурно сме на челни места.
Трябва да се набляга повече на профилактиката, на ранното откриване на заболяванията. Студентите по медицина да работят и като санитари, после като фелдшери педи дипломиране.
33
1
 
8
 
! Отговори
чарли преди 1 година
До пациент:
Защо частната болница получава пари от здравната каса?
32
3
 
15
 
! Отговори
Морски преди 1 година
Защото на Бойко все не му стигат откраднатите милиарди,та присвоява и от болниците.
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Zashtoto ste kradlivi i zavistlivi, evropa dava 10.000 ewro na glava rom a vie ne iskate romite da imat pari!!! Ochakva vi glad i bolesti neshasni.i
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пък съдебната ни система каква е готина и некорумпирана...
29
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо държавата не въведе ред?.....?????
Ами........ииииии, няма държава!
28
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо се правите на "умни" и не виждате че болниците не трябва да са търговски дружества? Лекарите в болниците трябва да лекуват народа а не да търгуват със здравето им! Кой ги измисля тези селяндурски пътеки мътеки и тем подобни умнотии? Докато лекарите са търговци ще умират хора. Във всяка болница трябва да има написани правила. Лекарите да си знаят задълженията и правата както и пациентите. Тези табла да са окачени на входа на болниците и всеки да може да ги прочете. Толкова ли е трудно?
27
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
,Защото ГРАБ ,грабнахя 1,5 милиарда и те потънаха нейди си като предизборните им обещания .
26
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами защото ЗДРАВЕТО БЕШЕ ПРЕВЪРНАТО В ТЪРГОВИЯ .
25
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 22
Така е, но нали законите са писани и приемани от същите тези, които притежават часните болници.
Да не мислите че ще си привмат закон в свой ущърб? ХАХАХАХАХА
24
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както навсякъде,така и здравеопазването е завзето от мутрополитиците.Те са собственици на частните болници,на търговските фирми с лекарства,аптечните вериги и пр...Въпросът е къде дреме държавата,защо не се въвежда ред?Защо одържавената Каса зе занимава с дребни работи,а източването на едро не спира!?
А лекарите са удобния виновник за всички мошеници в тази Система.Не че няма и там бокл'ук...Лошото е че читавите напускат,а шкартото и пенсионерите остават.
23
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека се запитаме, защо частни болници никнат като гъби, а държавните бедстват? Защо, като отидеш на преглед, лекарят те препраща към частния си кабинет? Това не е ли конфликт на интереси?
22
1
 
38
 
! Отговори
пациент преди 1 година
В системата има пари, просто не се разпределят правилно. Частните болници взимат лъвския пай за манипулации и мними действия, които трудно се доказва дали са извършили. Държавните болници приемат бедната и многобройна маса и изнемогват. Типичен пример за кофти закони и много администрация, която само акумулира огромни заплати.
21
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата здравна система е тотално сбъркана, първо НЗОК е изцяло паразитна организация, второ нужна е подробен финансов анализ, за да се оптимизира системата финансово, защото е крайно време бг обществото да разбере, че съвременна медицина без пари не съществува, трето крайно време е държавата да се изтегли от сектора и да остане единствено като регулатор. И да в момента парите за здраве, се източват масово, защото на никой не му пука как се изразходват, защото това са общи безотчетни пари.
20
2
 
21
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
Всеки народ заслужава съдбата си.Не може във всички държави по света да има реди и дисциплина,в Бе-Гето да няма.Така че още дълги години ще карате на хляб,сол,чалга и фотосинтеза.
19
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога Биби и Вдянков ще върнат онези пари на касата, дето ги взеха и се направиха на ни лук яли, ни лук мирисали?