Български капан: Заплатите растат, работещите бедни - също!

Синдикатите обсъждат стачни действия за по-високи надници
9 окт 2017 16:25,
137
Български капан: Заплатите растат, работещите бедни - също!
Снимка: Reuters

Намерението на правителството да увеличи заплатите в повечето бюджетни сектори е стъпка в правилната посока, но не е достатъчна. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той потвърди намерението на синдикатите да обсъдят стачни действия за по-високи доходи и цитира данни, според които успоредно с ръста на заплатите расте и броят на работещите бедни.

Финансовият министър вече обяви, че кабинетът планира да отпусне 700 млн. лв. в повече за всички бюджетни сектори за догодина. Пари щяло да има за служителите в МВР, в отбраната, образованието, за пътища и др.

"Въпреки че расте заплатата, работещите бедни също растат - все повече хора се трудят, но остават бедни, а трудът трябва да те вади от капана на бедността", обясни Димитров. Той цитира данни от последните няколко тримесечия, които сочат, че делът на работещите бедни се е увеличил от 7, 8 на сто на 11, 6 на сто.

Още по темата

Синдикатите са с нагласата да протестират и срещу лидерите на работодателските организации. Пламен Димитров се възмути, че те атакуват не само добавката за стаж, но и всички добавки в Кодекса на труда и нарече това скандално.

"Кадрите са проблемът на България и около това трябва да са дебатите, а не за отнемането на добавките, каза още Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Синдикалният лидер обясни, че на пазара на труда най-устойчиви са хората над 45 години. Най-мобилни са по-младите, които напускат държавата. Те са и по-голямата част от тези 33-35 хиляди души, които всяка година изтичат от пазара на труда в България.

"Тези над 45 години имат т.нар. клас прослужено време и ако искаме да не ги бутаме и те да отидат навън, не трябва да се маха добавката" категоричен е лидерът на КНСБ.

Димитров разкритикува обещаното увеличение на заплатите със 700 млн. лв. Според него за да се вдигнат достойно възнагражденията са нужни 920 милиона лева.

"В левове равностойността е около 100 и малко повече. В някои сфери като домовете за възрастни хора, за хора с увреждания заплатите са изключително ниски - под 500 лева и там увеличението трябва да е по-голямо", обясни още синдикалистът.

Националните стачни комитети на двата синдиката днес се събират по темата за доходите.

"Ние не искаме да дестабилизираме икономиката, защото тя в момента върви нагоре, нито искаме да дестабилизираме политическата среда, защото тя обуславя растежа и ни е важна от гледна точка на европредседателството, но това не означава, че хората нямат право да искат по-високи доходи", беше категоричен президентът на КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато управлява крадливата мафия ГЕРБ - България ще е на дъното на всички класации.
86
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ - гадове за единно разграбване на България.
85
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работещите бедни са Tъпи и бедни, иначе повечето работещи са богати, но не са ....
84
3
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До губетчиятаНе сме задръстени! Това, че не сме заминали в чужбина, не ни прави неудачници! На сина ми сме му дали свобода да решава сам, какво ще прави със живота си!
83
2
 
11
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Една революция ни трябва ... 27 години чакаме да падне тавана
82
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До баба КунаАко, не са гербаджиите, ще са бспарите, които нищо няма да променат! Да ти припомня бабе, че именно Станишев въведе плоския данък и сега свалят кожата на всички, работещи на МРЗ!
81
1
 
12
 
! Отговори
naco преди 6 години
Но,КЪДЕ,КЪДЕ,КЪДЕ са тези "синдикати"? НАРОДЕ????
80
2
 
22
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
Простотията на работодателите ще доведе работниците до гадните лозунги на Ленин от преди 100 години:"Граби награбеното" и "Мир на колибите, война на дворците."
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
расте ама нещо друго
78
6
 
18
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
ЗА НАРОДА НЯМА ШАНС ЗА ПО-ВИСОК ЖИЗНЕН СТАНДАРТ ДОКАТО УПРАВЛЯВАТ КРАДЦИТЕ ОТ ГЕРБ !!!
77
8
 
2
 
! Отговори
Isel преди 6 години
Syndikatite na besilkata.
76
1
 
14
 
! Отговори
родолюбец преди 6 години
Нещеме ний богатства ,нещеме ний пари ,а искаме свобода ,човешки правдини !
75
2
 
43
 
! Отговори
Киров преди 6 години
До ПичНещо си се объркал, Пич! Цените в другите държави са същите даже и по-ниски, но заплати като нашите няма! Не е инфлация, а лакомия и кожодерство от страна на работодатели!
74
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е нормално човек да се труди по 8 часа+ на ден и да не може да върже двата края. Това само в България го има от целия ЕС.
73
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е вярно, че България не произвежда нищо - произвежда оръжия! И то много оръжия! Само че работниците в оръжейните заводи също взимат мизерни заплати, ако изобщо вземат и ги взривяват периодично, защото условията на работа са ужасни. Някой да е чул къде отиват парите от оръжия, чия собственост са предприятията и т.н.? Друго което произвеждаме са руди и въглища. Знаете какви са условията на работа на миньорите и колко често има аварии. Чия е вината - на мързеливия българин или на държавата?
72
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека хората да почнат да отказват да работят за малко пари и така пазара на труда ще се саморегулира и без увеличаване на минималната заплата.
71
3
 
41
 
! Отговори
Пролетарият преди 6 години
Моята специално е пораснала с 15 лв. за 5 години.Ето за такъв растеж става дума.Ааааа,да уточня- мед.сестра съм!
70
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РАБОТНО ВРЕМЕ:1. ПО ДОГОВОР 8 ЧАСА2. В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ 9-12 ЧАСА.4. ОСИГУРОВКИ 4 ЧАСА.??????????????????
69
1
 
19
 
! Отговори
По мобифона преди 6 години
Значи ще повишават заплатите но в бъдещето и през това време обаче западно европейските шефове ще чакат България да превключи на по висока предавка , а вервайте царя от Мадрид ви го каза да вервайте или да си смените айфона с по нов модел ..........
68
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде ръетели бе ? Не ми се е вдигнала заплатата от 2008-а насам .. .