Само албанците с по-ниски заплати от нас: Къде е проблемът?

Икономическият ни ръст по-висок от гръцкия, но пак сме по-бедни
10 окт 2017 09:15,
242

Българите са с най-ниски заплати на балканите. След нас е само Албания.

"Тенденцията се задълбочава. Не харесвам средната работна заплата като показател, тъй като не дава ясна представа. 78% от работещите в България получават под средната работна заплата. Доходите в провинцията са значително по-ниски от тези в София, а столицата не е цялата държава", отбеляза финансистът Мика Зайкова в студиото на "България сутрин".

"Няма как да компенсираме толкова бързо щетата от социализма. Но тази ножица се стеснява. Нашият икономически растеж е повече от този на Гърция или Сърбия. БВП на глава от населението е с 40% по-висок от този в Сърбия", контрира икономистът Славчо Маринов пред Bulgaria ON AIR.

Преди дни финансовият министър Владислав Горанов обяви, че новият бюджет предвижда увеличение на заплатите на полицаите. Според Маринов това е разумна постъпка, но ако тя бъде съпътствана от съкращаване на държавната администрация.

"Трябва да има повече хора, които да вършат продуктивни дейности, а не чиновници, които не откриват нови технологии и не въвеждат подобрения", категоричен бе той.

Зайкова заяви, че е нужна административна реформа, а не съкращения, визирайки институциите, които работят на терен като инспекторите по храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тия дето потриват ръце пред съкращенията на лицата на бюджетна издръжка.Дайте идея например Пожарната да излезе на печалба.Нека да чуем идеите Ви.
150
16
 
10
 
! Отговори
Пчч преди 6 години
Където е минал комунизмът, нищо хубаво не е оставил, а лечението е тежко и времеемко. И ако някой демагог си мисли нещо друго, нека направи съпоставка с жизнения стандарт на запад и на изток. Писнало ми е от комунисти-демагози.
149
9
 
5
 
! Отговори
пфу преди 6 години
Пак някакви лешояди изпълзяха от комунистическото минало. Ако още не ви е ясно организираната престъпност в политиката и извън е старата държавна сигурност. А ако толкова ви харесва социализъм/комунизъм или какъвто и да е друг вариант на тази глупава идеология, то имате шанса на живо да живеете в такива режими - венецуела и северна корея. Заповядайте там. Тук идеологията на мързеливите няма да просъществува.
148
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами аз да ви кажа къде е проблема,проблема сте вие като нация
147
1
 
9
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До Анонимен 165То икономика няма в провинцията, ти за сива икономика пишеш :)
146
7
 
8
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
Ами пич, няма да ти се обяснявам тука в някакъв интернет форум. Нивото ти е ниско като на всеки антикомунист. Скачай там по площадите, викай : "Да живее Демокрацията", плюй по комунистите, спуквай се от работа за жълти стотинки и се гърчи. Аз не се занимавам с политика на управленско ниво. Развивам се професионално и само ви гледам сеира и падението на ***.
145
3
 
14
 
! Отговори
Малеййй")))))) преди 6 години
Щетите от социализма??????аууууу..ама ти добре ли си ***????гербараският матрял съвсем изтрещя..
144
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ходих скоро в Албания - по нищо не си личи да са по-назад от нас на външен вид. Цените им са с 10-20% по-високи от нашите вече.
143
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде стига ревахте, сивата икономика е на нива по големи от 90-те години. Почти всичките ми приятели и приятелки или са безработни по документи или са на минимална и това не е само в един сектор, а е масово и дори и тъй наречените чуждестранни инвеститори, които са си чисто и просто експлоататори също го прилагат. Докато съд, прокуратура и полиция не започнат да функционират все по-зле и по зле ще ставаме. А такива класации са просто смешни, защото нямат реална информация, за да я анализират...
142
0
 
14
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
141
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Комунист30 години гледал сеира на антикомунистите и демократите, а сега щял да прави докторантура? Добре се си сетил на 60 да се образоваш другарю, дето се вика в младежкото БКП се пръкна нова надежда.
140
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3 год. доходите бяха замразени. През това време цените растяха главоломно. Ако не беше този застой, МРЗ в момента щеше да е поне 600лв., догодина 650лв. Средната- още по-висока от сега.
139
9
 
10
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
Занимавам се с инженерна работа и дори скоро ще правя докторантура. Повече няма да ти обяснявам, защото нивото ти е ниско и освен пещерен антикомунизъм, друго не може да се чуе от *** и простаци като тебе. 30 години я съсипвате България антикомунистите и демократите. Само ви гледам сеира и ви се смея, защото нивото ви е много ниско и примитивно.
138
0
 
15
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До майЕлектронно- неелектронно нищо няма да се подобри. Всякакви икономии, оптимизации, съкратени разходи, ще отидат в сметката на меринджея, да не мислите,че ще дадат нещо на подчинените си?! Проблемът е в алчността и нежеланието им да плащат. В чипа е проблемът. Не си ценят кадрите, не уважават вложения труд. Всичко трябва да е само за тях.
137
1
 
19
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До АнонименТи някога бачкал ли си при частник, че даваш такива съвети?Кой ще ти плаща извънреден труд?Частника, ако има начин вътрешностите ти ще изтръгне и ще ги изтъргува за пари, ти за плащане пишеш. Пусни един такъв в дома си, ще ти прибере недвижимото имущество и на изпроводяк, вместо "Мерси" ще ти каже- ти си ме окрал, това всичко е мое.На кой свят живееш?!
136
6
 
11
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Какъв ли ще е високотехнологичния труд на комуниста,при положение ,че е специалист единствено в разбиването на мандри.Със сигурност пак е някаква кражба.
135
4
 
18
 
! Отговори
май преди 6 години
Държавата може да вдигне доходите на населението като вдигне заплатите в публичния сектор двойно, но преди това съкрати администрацията наполовина и въведе електронно правителство. Ефектът ще е незабавен за частния сектор и ще има вдигане на доходите. А ще се пребори и корупцията донякъде и ще се освободят кадри и за частния сектор.
134
1
 
8
 
! Отговори
Петър преди 6 години
Да,бе затова всеки шиптър нов мерцедес кара!
133
7
 
13
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
Аз мога да работя и съм работил като общ работник, обаче общият работник не може да работи моята работа, защото няма квалификация, знания и умения. Затова казвам, че ще бъда винаги по-добре от простаците, които съсипаха Социализма. И само ще им гледам сеира.
132
3
 
5
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
"Граби заграбеното от капиталистите." Ленин