Роди от Сирия: Оставам в България, ще докарам и семейството си!

Ройтерс за новата форма на диалог българи – бежанци
16 окт 2017 19:30, Елка Василева
106
Роди от Сирия: Оставам в България, ще докарам и семейството си!
Снимка: архив, Булфото

В България изпробват нова форма на диалог между местните хора и бежанците - две групи, които иначе рядко общуват помежду си. Тъй наречените "бързи срещи" могат да помогнат, вярват в София, пише агенция Ройтерс, цитирана от Дойче веле.

Идеята е да се насърчи разбирателството и да се подпомогне интеграцията на бежанците. В София експериментират с тъй наречените "бързи срещи" (speed dating). Те продължават само 30 секунди, предвидени за поставяне на начало на диалог между имигрантите и местното, българско население - две групи, които в ежедневието рядко говорят помежду си като равни с равни.

В репортажа си агенция Ройтерс ни пренася на една такава "бърза среща" в един социален център в София. Местните жители са застанали от едната страна, а от другата, обърнати с лице към тях, са се подредили имигранти - предимно бежанци от Сирия, Афганистан и други страни, в които бушуват войни.

За тези броени секунди, които получават за общуване, непознатите имат възможност да споделят мечтите или болките си, да поговорят за любов, семейство и т.н.

Срещу клишетата и предразсъдъците

"Толкова е хубаво да има подобни срещи, особено за нас - бежанците", казва 26-годишният сирийски кюрд Роди Намо. Той е пристигнал в България през 2015 г., когато стотици хиляди мигранти щурмуваха т.нар. "Балкански маршрут" на път за Германия или други държави в Северна Европа.

Българите обаче също хвалят инициативата, както и традиционната близкоизточна кухня и традиционните афганистански танци след срещите. "Беше ми много забавно. Срещата ми помогна да преодолея предразсъдъците. Бежанците просто са хора като нас, дават почти същите отговори като нас", е цитирана да казва Милка Бочева, която има онлайн бизнес.

"Ще остана, ще докарам и семейството си"

По-нататък агенцията припомня, че в България живее значително мюсюлманско малцинство - около 12% от общо 7,1 милиона население на страната са мюсюлмани. Независимо от това нашествието от бежанци и мигранти тревожи мнозинството от българските граждани. Намо, който се върнал в България след кратък престой в Германия, вярва обаче, че настроенията започват да се променят.

"Реших да остана тук, това е моята страна. Ще докарам и семейството си", казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
9
 
! Отговори
хъ преди 6 години
До *** Анонимен 47Аре, балконинг
47
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хъKoй си ти, че да казваш кой е канен и кой не е?Българите искаме бежанците, стига да работят и да се интегрират.
46
4
 
34
 
! Отговори
хъ преди 6 години
Как тъй "Реших да остана"?Кой си ти, какъв си? Не може ти да решаваш къде да останеш. Идваш неканен в дома ми и казваш, че си решил да останеш вкъщи и на всичкото отгоре си планирал да доведеш семейството си? Това е самоуправство.Къде е семейството ти и защо си го оставил там? Какво искаш от Европа?Може би си почтен, може си работлив ... ама кво ще правиш тук? Каква професия имаш, колко е голямо семейството ти, жена ти какво може да работи? Да те издържаме ли? И що?
45
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Момци, стига сте си губили времето тука!! Бягайте да скубете веждите, утре така ли ще се перчите!!!
44
0
 
24
 
! Отговори
men преди 6 години
бидейки застрашен вид кажи на *** да спре да краде и да направи държава за българите. да видиш как няколко милиона успели българи барабар с децата си ще се върнат и ще си гледат държавата и земята. докато българия е държава на сиганюните като *** по добре да не се правят деца роби.
43
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До menTрябва да ви напомня, че сме изчезващ нород, в демографска катастрофа.И не е ни най-малко моментът да се правим на "елфи" и "снежанки", защото най-малкото сме "opkи".И бидейки "застрашен вид" трябва да интегрираме и да се смесваме с всички чужденци, особено по-качесвени от нас, като тези бежанци. Най-малкото за да облагородим пркажените си гени, плод на смесване на всякакви ориенталски такива за 1300-те ни полуробски години.
42
10
 
6
 
! Отговори
В преди 6 години
Нали сте умни и красиви, защо се притеснявате, че девойките ще изберат тях пред вас?
41
2
 
4
 
! Отговори
men преди 6 години
за по едно бързо наргиленце и да може воините на алаха да знаят кой от нашите кой от техните че българите малко мургавелски отенък имаме. а па ко намерят и некоя козичка от български произход изгаряща от любовен сърбеж за гоуем ресан шлен и желание да стане ханъма номер 7 ше стане работата ептен халал. в краен случай некое момченце до 12 годишна възраст.
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изтърка ти се репертоара бе "подържнико" на нашествениците...
39
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не виждам нищо лошо в това, стига бежанците да искат да работят и да се интегрират.В крайна сметка народите винаги са се смесвали, и чисти народи няма.
38
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А това "хубаво, бяло и русо, българско момиче" дали ще иска да вземе за съпруг бежанец от Афганистан и Сирия...Ами има избор. Ако иска прав и корав бежанец от Сирия, ако иска мекокитчест добре епилиран местен веждоскубец или пък става монахиня в манастир.
37
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната шорошковка пропаганда!ТЪЪЪпа,ама,та чак искри прехвръкват!Нали "нашите" НПО продажници трябва да си заслужат сребърниците и измислят,какви ли не т***потии - ами на какъв език си плещят наредените се един срещу друг екземпляри,за 30 секунди,бе,моз***циии?!На телеПАТКОВСКИ ли?!Или направихте специален подбор за театрална сценка,за заснемване,която да представите на господарите си? Хайде другия път се напънете малко и измислете нещо поне малко по-правдоподобно!
36
0
 
12
 
! Отговори
до БПФ преди 6 години
То 18, 20, 29 и подобни коментари са от една и съща твар и не е българин а само жалък лилав провокатор.
35
0
 
16
 
! Отговори
milena преди 6 години
До АнонименА това "хубаво, бяло и русо, българско момиче" дали ще иска да вземе за съпруг бежанец от Афганистан и Сирия
34
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пожелавам на всеки бежанец да се ожени за хубаво, бяло и русо, българско момиче и да имат много деца.....Ако няма достатъчно момци за всички бели девойки(което е нормално с оглед на изпедерастяването на нацията) може да направим изключение и да им разрешим по четири девойки на момък какъвто си им е и техният обичай.
33
1
 
15
 
! Отговори
До Атакист преди 6 години
"Интегрираме бежанците И СЕ СПАСЯВАМЕ, иначе този мрсен народ ИЗЧЕЗВА."А не смяташ ли, че интегрирайки ги ще станем още по-мръсни...
32
0
 
20
 
! Отговори
аре нема нужда преди 6 години
Продуктово позиционирано материалче ...Роди да си 'оди...
31
0
 
16
 
! Отговори
недей бе Роди преди 6 години
Недей бе Роди , *** при мутер Меркел, ние си имаме достатъчно такива като тебе.
30
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Реших да остана тук, това е моята страна. Ще докарам и семейството си", казва той....Браво, такива хора ни трябват на нас, такива които обичат страната и държавата и искат да останат тука и да се множат. Не ни трябват разни инструменталисти работещи на индивидуален договор в арабски Германистан.
29
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...вярва обаче, че настроенията започват да се променят...Ама друг път.Никога няма да се променят спрямо натрапниците.Дори се засилва ненавистта към нахалството им която ще избие в саморазправа с тях.Изобщо да не се заблуждава че някой политик ще му се притече на помощ.Да се връща при Меркел,тя го е поканила,ние българите НЕ.А най -добре да си се връща в Сирия.