Роди от Сирия: Оставам в България, ще докарам и семейството си!

Ройтерс за новата форма на диалог българи – бежанци
16 окт 2017 19:30, Елка Василева
106
Роди от Сирия: Оставам в България, ще докарам и семейството си!
Снимка: архив, Булфото

В България изпробват нова форма на диалог между местните хора и бежанците - две групи, които иначе рядко общуват помежду си. Тъй наречените "бързи срещи" могат да помогнат, вярват в София, пише агенция Ройтерс, цитирана от Дойче веле.

Идеята е да се насърчи разбирателството и да се подпомогне интеграцията на бежанците. В София експериментират с тъй наречените "бързи срещи" (speed dating). Те продължават само 30 секунди, предвидени за поставяне на начало на диалог между имигрантите и местното, българско население - две групи, които в ежедневието рядко говорят помежду си като равни с равни.

В репортажа си агенция Ройтерс ни пренася на една такава "бърза среща" в един социален център в София. Местните жители са застанали от едната страна, а от другата, обърнати с лице към тях, са се подредили имигранти - предимно бежанци от Сирия, Афганистан и други страни, в които бушуват войни.

За тези броени секунди, които получават за общуване, непознатите имат възможност да споделят мечтите или болките си, да поговорят за любов, семейство и т.н.

Срещу клишетата и предразсъдъците

"Толкова е хубаво да има подобни срещи, особено за нас - бежанците", казва 26-годишният сирийски кюрд Роди Намо. Той е пристигнал в България през 2015 г., когато стотици хиляди мигранти щурмуваха т.нар. "Балкански маршрут" на път за Германия или други държави в Северна Европа.

Българите обаче също хвалят инициативата, както и традиционната близкоизточна кухня и традиционните афганистански танци след срещите. "Беше ми много забавно. Срещата ми помогна да преодолея предразсъдъците. Бежанците просто са хора като нас, дават почти същите отговори като нас", е цитирана да казва Милка Бочева, която има онлайн бизнес.

"Ще остана, ще докарам и семейството си"

По-нататък агенцията припомня, че в България живее значително мюсюлманско малцинство - около 12% от общо 7,1 милиона население на страната са мюсюлмани. Независимо от това нашествието от бежанци и мигранти тревожи мнозинството от българските граждани. Намо, който се върнал в България след кратък престой в Германия, вярва обаче, че настроенията започват да се променят.

"Реших да остана тук, това е моята страна. Ще докарам и семейството си", казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
21
 
! Отговори
а бе,човек преди 6 години
До !???Как не виждаш,че това човешко недоразумение е най-обикновен пeдeрaст!?
67
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКъде са тези данни на Европейската общност, я дай да видим.Те цганите ги дават около 350 000 ама са поне тройно повече, най-малко защото повечето не се пишат цгани при преброяванията.
66
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 69По данни на Европейската общност в България мюсулманите де 13,5 %
65
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПоне 40% са мюсюлманите. И не са ни е криви, че сме алтави и нефелни и х()й не става от нас.
64
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от кога мюсюлманите станаха 12%, и с ромите толкова няма. и 3 млн да сме, както 1900-та, повече от 10% не трябва да стават, инак ще почнат да правят золуми
63
23
 
6
 
! Отговори
другарката Сталинка преди 6 години
До АнонименТова са неизбежни процеси, природата празно не търпи. И да ривети, и да ни ривети...
62
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ич да не си кара семейството тука, ей я турция, ей албания все мюсюлмански страни, да поема на там и толкова. Тука мюсюлмани има достатъчно
61
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИ кой ти каза, че нма приятели?А комплексарщината - от вас по-комплексиран народ няма. Защото сте мрсен и долнопробен народ, И СИ ГО ЗНАЕТЕ. И затова мразите другите. И това ви погубва заслужено.
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 64Явно не е платен. Те на тези не им плащат. Но по принцип, те мразят всичко и всички, по съвсем прости причини - комплекси. Като нямаш приятели, най-лесно е да те забележат ако си на обратното мнение.
59
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименToзи не е ***, поне не е платен със сигурност.Просто ви мрази и го е гнус от вас, по причините, които казах по-долу.Пише каквото мисли.
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно под тази статия се вижда как действат троловете. И понеже повечето четящи им се връзват, удоволствието им е пълно. Нормален човек трудно ще ги разбере, но някои го правят със страст, вместо секс! Кой както може, така се задоволява.
57
36
 
6
 
! Отговори
Циник преди 6 години
От малки ни захранват с патриотизъм към този долен народ и порнографската му държава.Като си малък и глупав - лъжеш се.Но порастваш, поумняваш, и започваш да виждаш, че всичко е било лъжи и фалш.Как може нормален и интелигентен човек да изпитва патриотизъм към подобна държава и населяващият я народ???Това държава ли е, това народ ли е?Не народ, а... поетът ви го е казал.Срам ме е, че съм българин и не искам да имама нищо общо с този долнопробен народ.И не ме пързаляйте с "рози, кисело м
56
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
фалшива новина
55
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя просто ви дразни, това е цялата работа. Дразни ви, защото сте ФАШИСТИ.Българите сте страхливци, фашисти, п0мияри и прститутки, треперите за гнилото си семе,отчаяни сте, воните на страх и омраза.И това именно привлича лешояди като него.
54
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКоментарите му са резки и груби, но са напълно верни.Българите наистина скоро няма да ни има. Не е ли вярно?Гените ни са пркажени. Не е ливярно?Ориенталски *** сме. Не е ли вярно?
53
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Дайте им фертилити (плодовитост)",така казваше някакъв ислямски имам в ЮТюб.Сега разбирам.Те не са тук за да работят, или за да плащат данъци и осигуровки.Те са тук за да ни дадат плодовитост, деца, живот... нещо, което ние, яловите европейци, сме загубили.Бежанците са живот и спасение за Европа. Знам колко скандално ви звучи, но е така.Ще потъмнеем, ще почернеем, но ще се съживим.Повярвайте ми, това е спасението.
52
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
човек с такива коментари, още утре щеше да е открит и поканен на "събеседване" в едни тихи стаички. И после много ще мисли, преди да каже или напише нещо....Не живеем ли в свободна страна в която всеки може да си изкаже мнението?
51
2
 
18
 
! Отговори
men преди 6 години
спри се бе *** ***. не виждаш ли че никой не ти връзва на братвежите. утре като направят ислямска държава у софистан и почнат да режат глави ше та питам струваше ли си няколкото шекела...
50
1
 
7
 
! Отговори
хъ преди 6 години
До Анонимен 51Ти к`ъв си бизнесмен? Зимай ги да ти аргатуват тогаз.
49
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нищо по-страшно за България в момента, от демографската катастрофа.Селата са мъртви, а те са "корените" на един народ.Градовете са на път.Даже и столицата е мъртвило в сравнение с Букурещ, Атина... да не говорим за големите градове.Тези бежанци, които не са *** и престъпници, са повече от добре дошли,такива ще спасят държавата ни.