Като филм на ужасите: Стотици кучета в клетки с... кравите

Гледката в незаконния развъдник била ужасяваща, разказват свидетели
20 окт 2017 12:00,
50
Като филм на ужасите: Стотици кучета в клетки с... кравите
Снимка: Кадър bTV

Стотици кучета от различни породи в тесни клетки, при ужасни условия, затворени в едно помещение с крави. За този филм на ужасите разказват свидетели, които стигнали до незаконния развъдник  в ямболското село Маломир в търсене на домашно куче.

Собственик на ужасяващото място е Христо Манолов. Той има десетки обяви в интернет, чрез които продава кучета. "Имаме пекинезчета, каракачанче, лабрадорче...", изрежда той при обаждане на обявата. Цените са различни – от 250 лв. до 700 лв.

"В една от клетките имаше десетдневно куче, а до него част от друго куче, което изглежда е изядено", описва ужаса пред bTV жена, стигнала до развъдника в търсене на животно.

Още по темата

Кметът на селото Йордан Тодоров разказва, че служител на НАП, който посетил развъдника, се хванал за главата и си тръгнал.

Хора, успели да зърнат зад металните врати на помещението, обясняват, че вътре кучетата стоят по 10-15 в много тесни клетки. В помещението има около 20-30 тона зърно, върху които животните се изхождат. Ветеринари споделят, че кучетата, купени от развъдника, умират след месец.

Фрапиращ в случая е страхът на хората, много от които са знаели за ужасното място, но са мълчали.

Самият Манолов живее в София, а развъдникът е наблюдаван от родителите му. Те отказват достъп до мястото.

Според природозащитничката Миглена Дерменджиева става въпрос за изключителна жестокост към животните и трябва веднага да се подаде сигнал към прокуратурата и към  Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), която контролира развъждането на животни. Кучетата трябва да бъдат иззети и да им се намери бързо собственик, призова Дерменджиева.

Това не е единственият незаконен развъдник в страната, има десетки подобни, коментира Явор Гечев от фондация "Четири лапи”. Сега е моментът БАБХ да покаже, че може да работи като контролен орган, допълни той.

Гечев призова хората да не купуват кучета от обяви в интернет, а да осиновяват или да отидат на място в лицензиран развъдник.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка на случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.