Като филм на ужасите: Стотици кучета в клетки с... кравите

Гледката в незаконния развъдник била ужасяваща, разказват свидетели
50
Като филм на ужасите: Стотици кучета в клетки с... кравите
Снимка: Кадър bTV

Стотици кучета от различни породи в тесни клетки, при ужасни условия, затворени в едно помещение с крави. За този филм на ужасите разказват свидетели, които стигнали до незаконния развъдник  в ямболското село Маломир в търсене на домашно куче.

Собственик на ужасяващото място е Христо Манолов. Той има десетки обяви в интернет, чрез които продава кучета. "Имаме пекинезчета, каракачанче, лабрадорче...", изрежда той при обаждане на обявата. Цените са различни – от 250 лв. до 700 лв.

"В една от клетките имаше десетдневно куче, а до него част от друго куче, което изглежда е изядено", описва ужаса пред bTV жена, стигнала до развъдника в търсене на животно.

Още по темата

Кметът на селото Йордан Тодоров разказва, че служител на НАП, който посетил развъдника, се хванал за главата и си тръгнал.

Хора, успели да зърнат зад металните врати на помещението, обясняват, че вътре кучетата стоят по 10-15 в много тесни клетки. В помещението има около 20-30 тона зърно, върху които животните се изхождат. Ветеринари споделят, че кучетата, купени от развъдника, умират след месец.

Фрапиращ в случая е страхът на хората, много от които са знаели за ужасното място, но са мълчали.

Самият Манолов живее в София, а развъдникът е наблюдаван от родителите му. Те отказват достъп до мястото.

Според природозащитничката Миглена Дерменджиева става въпрос за изключителна жестокост към животните и трябва веднага да се подаде сигнал към прокуратурата и към  Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), която контролира развъждането на животни. Кучетата трябва да бъдат иззети и да им се намери бързо собственик, призова Дерменджиева.

Това не е единственият незаконен развъдник в страната, има десетки подобни, коментира Явор Гечев от фондация "Четири лапи”. Сега е моментът БАБХ да покаже, че може да работи като контролен орган, допълни той.

Гечев призова хората да не купуват кучета от обяви в интернет, а да осиновяват или да отидат на място в лицензиран развъдник.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка на случая.


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
18
 
! Отговори
Пич преди 10 месеца
От заглавието някак си се разбира, че кравите са по-долни животни от кучетата. Тоест за кравите е ОК да седят по клетки, и да ги гледат като храна за хората, ама с кучетата не е редно. Забелязвате ли колко ограничени създания сме това хората?!
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ей писна ми всеки ден да чета, че БАБХ не си върши работата, ми да разкарат управляващите там, явно не могат да си вършат работата.
44
2
 
2
 
! Отговори
пфу до 40 преди 10 месеца
И пак както сме фоби носим по-малко страдание по света отколкото *** като теб.
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ЖЕСТОКОСТ

Глупости! Колко ум ли имаш в кратуната си, да измисляш такива лъжи!
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До до Берлин -...нормалният човек може да се разхожда наблизо, да му се плези, да му вика БАУ...
ба си критериите за нормален човек!
41
1
 
1
 
! Отговори
До 24 преди 10 месеца
До Онзи

И защо си мислиш, че никой не се е възмутил.
"Шведите", всичките бяха арестувани.
40
2
 
3
 
! Отговори
Do 37 преди 10 месеца
До пфу

Дам, знаем ви такива като теб.
Мразите всички "фили".
А, вие сте...всичките "фоби".
39
14
 
10
 
! Отговори
ЖЕСТОКОСТ преди 10 месеца
По времето на Бай Тошо и Соца имаше една Практика подкрепен със Закон .
Един Път в Годината се правеше хайка за убийство на кучета .Мобилизираха Регистрирани Ловци , правеха двойка с Милиционер и Кмета .Минаваха по къщи и апартаменти - ако не ти е регистрирано кучето в Общината и не плащаш Данък , и няма Личен Ветеринар , направо го убиваха от упор .
Патроните носеше Милиционера и ги даваше на Ловеца , даваше му заповед за разстрел .
38
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да се взриви кучкарника с кучепродавеца заедно. Има куче, има проблем, няма кучелюб, няма проблем.
37
15
 
18
 
! Отговори
пфу преди 10 месеца
Същите кучелюбци които реват сега си пускат животните навън, като не могат повече да ги гледат или купуват от *** като този. Един дол дренки сте вие животнофилите.
36
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До до Берлин

Да, няма куче което да ритнеш, защото никой не си оставя животните на улицата, а в приюта. Говоря, ако ритнеш частно куче. Глобата минава 2000-3000 евро! Това се смята, не само за агресия срещу кучето, а че извършителя е потенциален агресор и опасен за обществото! Дори в суровия капиталистически САЩ за убийство на куче се влиза в затвор.
Хората са приели, че щом може да убиеш животно, си потенциален престъпник и може да посегнеш и на човек, и са прави.
35
2
 
17
 
! Отговори
Кучелюб преди 10 месеца
Развъдниците и търговията с кучета се поддържа от надути снобари, които искат всичко да им е марково. Чуете ли собственик на животно да нарече бездомно "бълхарник" и "***", питайте го дали е сигурен, че неговото е поколения назад чистокръвно. А самият собственик чистокръвен и породист ли е?
34
4
 
18
 
! Отговори
до Берлин преди 10 месеца
Защо не кажеш и каква е глобата ако куче те ухапе или дори уплаши? Значи в Германия който има куче го държи ЗДРАВО за късата каишка, а нормалният човек може да се разхожда наблизо, да му се плези, да му вика БАУ, но ако кучето "прояви агресия"...какво правим а!? Освен това там НЯМА улични кучета, и ако кучккар си изостави песса, може да отиде и в затвора. В Германия не може да оставиш паничка с вода или храна на улицата- за птички, куценца, мишки или др. душички. Там няма куче, което да ритнеш
33
8
 
16
 
! Отговори
Берлин преди 10 месеца
До До 26

Ще се намеся в спора, защото това абсолютно не е вярно.
Кучета в Германия можеш да водиш навсякъде, не само в автобуса, а дори и в таксито.
Единственото място където има табелка "Ние трябва да останем отвън" се намира на вратите на супермаркетите, където се продава храна. Тук ако ритнеш куче глобата е ужасно висока, а не дай си боже да му причиниш нараняване или да го убиеш - има десетки случаи на съдени с ефективни присъди, заради ритане на кучета на улицата. За другите животни също.
32
7
 
9
 
! Отговори
WAS PROBLEM преди 10 месеца
Този бизнесмен го глобете ако е продавал без касови бележки,фактури и не е плащал ДДС! Или ако кучета пречат на живущите наоколо. Иначе все едно гледа 300 прасета в 1 помещение, ха-ха! Кучето е лаещ инвентар да ни служи. Може и да го заколим за храна на лъв, прасе, а прасето да ядем, че е по-вкусно. И купилите кучета от него дали са ги регистрирали да плащат данък? Дали им чистят изпражненията по улиците? Дали ги водят на каишка, а!?
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 27,

да бе, не са развити. а българите не мислят въобще за пари, те са духовно извисени.
30
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ние сме държавата на песовете, най-важното нещо са песовете, станели нещо с тях тридневен траур.
29
8
 
12
 
! Отговори
До 26 преди 10 месеца
Напротив това са кучелюбски простотии които изобщо не отговарят на истината. В изброените от страни, в градския траспорт има са кучета водачи, за домашните такива има строги правила, като свободна разходка и изхождане само в определени оградени терени, извън тях само на повод и намордник. Така че г-н кучелюб тези простотии си ги разправяйте само вашите сектански сбирки!
28
11
 
11
 
! Отговори
Петко преди 10 месеца
Решили сме всички проблеми в тая държава и опряхме до кучетата !
27
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Долуспоменатите общества изобщо не са развити. На запад мислят само за пари а ние взимаме пример и също като тях има безброй случаи на зверства. Българското общество беше на светлинни години напред пред западното. Когато имаше контрол и мурите бяха в затворите, подобни изпълнения бяха невъзможни. Сега при слободията може всичко, хората се превърнаха в зверове ламтящи за пари и жестоки забавления.