Като филм на ужасите: Стотици кучета в клетки с... кравите

Гледката в незаконния развъдник била ужасяваща, разказват свидетели
50
Като филм на ужасите: Стотици кучета в клетки с... кравите
Снимка: Кадър bTV

Стотици кучета от различни породи в тесни клетки, при ужасни условия, затворени в едно помещение с крави. За този филм на ужасите разказват свидетели, които стигнали до незаконния развъдник  в ямболското село Маломир в търсене на домашно куче.

Собственик на ужасяващото място е Христо Манолов. Той има десетки обяви в интернет, чрез които продава кучета. "Имаме пекинезчета, каракачанче, лабрадорче...", изрежда той при обаждане на обявата. Цените са различни – от 250 лв. до 700 лв.

"В една от клетките имаше десетдневно куче, а до него част от друго куче, което изглежда е изядено", описва ужаса пред bTV жена, стигнала до развъдника в търсене на животно.

Още по темата

Кметът на селото Йордан Тодоров разказва, че служител на НАП, който посетил развъдника, се хванал за главата и си тръгнал.

Хора, успели да зърнат зад металните врати на помещението, обясняват, че вътре кучетата стоят по 10-15 в много тесни клетки. В помещението има около 20-30 тона зърно, върху които животните се изхождат. Ветеринари споделят, че кучетата, купени от развъдника, умират след месец.

Фрапиращ в случая е страхът на хората, много от които са знаели за ужасното място, но са мълчали.

Самият Манолов живее в София, а развъдникът е наблюдаван от родителите му. Те отказват достъп до мястото.

Според природозащитничката Миглена Дерменджиева става въпрос за изключителна жестокост към животните и трябва веднага да се подаде сигнал към прокуратурата и към  Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), която контролира развъждането на животни. Кучетата трябва да бъдат иззети и да им се намери бързо собственик, призова Дерменджиева.

Това не е единственият незаконен развъдник в страната, има десетки подобни, коментира Явор Гечев от фондация "Четири лапи”. Сега е моментът БАБХ да покаже, че може да работи като контролен орган, допълни той.

Гечев призова хората да не купуват кучета от обяви в интернет, а да осиновяват или да отидат на място в лицензиран развъдник.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка на случая.


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
19
 
! Отговори
Пич преди 1 година
От заглавието някак си се разбира, че кравите са по-долни животни от кучетата. Тоест за кравите е ОК да седят по клетки, и да ги гледат като храна за хората, ама с кучетата не е редно. Забелязвате ли колко ограничени създания сме това хората?!
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей писна ми всеки ден да чета, че БАБХ не си върши работата, ми да разкарат управляващите там, явно не могат да си вършат работата.
44
2
 
2
 
! Отговори
пфу до 40 преди 1 година
И пак както сме фоби носим по-малко страдание по света отколкото *** като теб.
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЖЕСТОКОСТ

Глупости! Колко ум ли имаш в кратуната си, да измисляш такива лъжи!
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до Берлин -...нормалният човек може да се разхожда наблизо, да му се плези, да му вика БАУ...
ба си критериите за нормален човек!
41
1
 
1
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
До Онзи

И защо си мислиш, че никой не се е възмутил.
"Шведите", всичките бяха арестувани.
40
2
 
3
 
! Отговори
Do 37 преди 1 година
До пфу

Дам, знаем ви такива като теб.
Мразите всички "фили".
А, вие сте...всичките "фоби".
39
14
 
10
 
! Отговори
ЖЕСТОКОСТ преди 1 година
По времето на Бай Тошо и Соца имаше една Практика подкрепен със Закон .
Един Път в Годината се правеше хайка за убийство на кучета .Мобилизираха Регистрирани Ловци , правеха двойка с Милиционер и Кмета .Минаваха по къщи и апартаменти - ако не ти е регистрирано кучето в Общината и не плащаш Данък , и няма Личен Ветеринар , направо го убиваха от упор .
Патроните носеше Милиционера и ги даваше на Ловеца , даваше му заповед за разстрел .
38
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се взриви кучкарника с кучепродавеца заедно. Има куче, има проблем, няма кучелюб, няма проблем.
37
15
 
18
 
! Отговори
пфу преди 1 година
Същите кучелюбци които реват сега си пускат животните навън, като не могат повече да ги гледат или купуват от *** като този. Един дол дренки сте вие животнофилите.
36
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до Берлин

Да, няма куче което да ритнеш, защото никой не си оставя животните на улицата, а в приюта. Говоря, ако ритнеш частно куче. Глобата минава 2000-3000 евро! Това се смята, не само за агресия срещу кучето, а че извършителя е потенциален агресор и опасен за обществото! Дори в суровия капиталистически САЩ за убийство на куче се влиза в затвор.
Хората са приели, че щом може да убиеш животно, си потенциален престъпник и може да посегнеш и на човек, и са прави.
35
2
 
17
 
! Отговори
Кучелюб преди 1 година
Развъдниците и търговията с кучета се поддържа от надути снобари, които искат всичко да им е марково. Чуете ли собственик на животно да нарече бездомно "бълхарник" и "***", питайте го дали е сигурен, че неговото е поколения назад чистокръвно. А самият собственик чистокръвен и породист ли е?
34
4
 
18
 
! Отговори
до Берлин преди 1 година
Защо не кажеш и каква е глобата ако куче те ухапе или дори уплаши? Значи в Германия който има куче го държи ЗДРАВО за късата каишка, а нормалният човек може да се разхожда наблизо, да му се плези, да му вика БАУ, но ако кучето "прояви агресия"...какво правим а!? Освен това там НЯМА улични кучета, и ако кучккар си изостави песса, може да отиде и в затвора. В Германия не може да оставиш паничка с вода или храна на улицата- за птички, куценца, мишки или др. душички. Там няма куче, което да ритнеш
33
8
 
16
 
! Отговори
Берлин преди 1 година
До До 26

Ще се намеся в спора, защото това абсолютно не е вярно.
Кучета в Германия можеш да водиш навсякъде, не само в автобуса, а дори и в таксито.
Единственото място където има табелка "Ние трябва да останем отвън" се намира на вратите на супермаркетите, където се продава храна. Тук ако ритнеш куче глобата е ужасно висока, а не дай си боже да му причиниш нараняване или да го убиеш - има десетки случаи на съдени с ефективни присъди, заради ритане на кучета на улицата. За другите животни също.
32
7
 
9
 
! Отговори
WAS PROBLEM преди 1 година
Този бизнесмен го глобете ако е продавал без касови бележки,фактури и не е плащал ДДС! Или ако кучета пречат на живущите наоколо. Иначе все едно гледа 300 прасета в 1 помещение, ха-ха! Кучето е лаещ инвентар да ни служи. Може и да го заколим за храна на лъв, прасе, а прасето да ядем, че е по-вкусно. И купилите кучета от него дали са ги регистрирали да плащат данък? Дали им чистят изпражненията по улиците? Дали ги водят на каишка, а!?
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 27,

да бе, не са развити. а българите не мислят въобще за пари, те са духовно извисени.
30
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме държавата на песовете, най-важното нещо са песовете, станели нещо с тях тридневен траур.
29
8
 
12
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Напротив това са кучелюбски простотии които изобщо не отговарят на истината. В изброените от страни, в градския траспорт има са кучета водачи, за домашните такива има строги правила, като свободна разходка и изхождане само в определени оградени терени, извън тях само на повод и намордник. Така че г-н кучелюб тези простотии си ги разправяйте само вашите сектански сбирки!
28
11
 
11
 
! Отговори
Петко преди 1 година
Решили сме всички проблеми в тая държава и опряхме до кучетата !
27
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долуспоменатите общества изобщо не са развити. На запад мислят само за пари а ние взимаме пример и също като тях има безброй случаи на зверства. Българското общество беше на светлинни години напред пред западното. Когато имаше контрол и мурите бяха в затворите, подобни изпълнения бяха невъзможни. Сега при слободията може всичко, хората се превърнаха в зверове ламтящи за пари и жестоки забавления.