Маршируващи деца, обучение по стрелба: При комунизма бе същото!

Мрачният спомен на източноевропейците може да стане делник
Обновена: 21 окт 2017 15:36 | 21 окт 2017 11:00, Петя Славова
228
Маршируващи деца, обучение по стрелба: При комунизма бе същото!
Снимка: Reuters

Бодро маршируващи деца и обучение по стрелба като част от учебния процес: това, което на мнозина източноевропейци им звучи като мрачен спомен за недалечното комунистическо минало, скоро може да стане делник в училищата - при това насред ЕС.

В Унгария премиерът Виктор Орбан възложи на две министерства - военното и това за човешките ресурси, до края на годината да разработят програма за "патриотично възпитание и отбрана на родината", която да залегне в учебните планове, пише Дойче веле.

"Националистическа и религиозна индоктринация"

"Правителството де факто контролира изцяло нашите училища. Заприличали са направо на казарми", казва за ДВ критичният унгарски образователен експерт Петер Радо и твърди, че от 2011 година насам правителството в Будапеща постоянно променя образователната система и на практика в страната вече не съществува свободен пазар на учебници. Унгарските учители вече могат да използват по отделните предмети само два официално одобрени учебника, добавя експертът и говори за "националистическа и религиозна индоктринация".

В Румъния пък министърът на образованието иска да има само по един учебник на предмет. Критици на идеята припомнят, че това представлява връщане назад към времето на комунистическия диктатор Чаушеску, когато за всеки предмет имаше само по един задължителен учебник.

Дарвиновото учение - "прекалено сложно"

Още по-драстични са примерите от Турция, където креационизмът се настанява все по-трайно в турските учебници. А съгласно най-новите разпоредби, Дарвиновото учение за човешката еволюция вече ще се преподава само бегло, защото теорията му била не само "прекалено сложна",  но и "много оспорвана", се казва в официалното становище на образователното министерство в Анкара.

Според Хатис Карахан, съветничка на турския президент Ердоган, отстраняването на Дарвиновото учение от учебните програми не било в разрез с прогресивната насоченост на турските училища: "Различните страни имат различни учебни програми. Много турски училища залагат предимно на техническите предмети", казва Карахан. На друго мнение са академичните среди и опозицията - техни представители критикуват остро решението на образователното министерство. "Да изхвърлиш от учебната програма едно доказало се учение означава да игнорираш знанията и науката. Правителството очевидно си е поставило за цел да ги замени с една програма, съдържаща принципите на шериата", казва Борис Яркадаш, депутат от опозиционната Републиканска народна партия. Критици като него се опасяват, че това е поредният опит на турското правителство да подкопае светските устои на държавата. Впрочем, идеологът и основател на модерната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк вече също ще се изучава само бегло.

"Вредно за здравето на децата"

Русия пък е христоматиен пример за превратно тълкуване на историята. В тази страна патриотизмът отдавна е залегнал в учебните програми. Така например учебник на историка Андрей Суслов за репресиите на Сталин се определя като "вреден за здравето на децата". В руските училища диктатурата на Сталин се легитимира като нещо, което е било необходимо в онези години. В момента Суслов води съдебна битка за "реабилитиране" на неговия учебник.

Но не е само възхваляването на стари национални герои - друг любим прийом е съвременни политици да бъдат увековечавани в учебниците по история. Така например в един нов унгарски учебник премиерът Виктор Орбан е представен като надпартиен "баща на нацията". Учениците могат да прочетат откъси от негова реч за бежанците, от която научават, че в културно отношение Унгария е една хомогенна страна, която - за разлика от бившите колониални сили - не е склонна да жертва тази своя хомогенност. От този учебник унгарските деца научават, че Орбан е фигура с възлово значение за модерна Унгария

"Така беше и при комунизма"

Един полски учебник пък дели мигрантите на добри и лоши: мигрантите от Украйна можели да попълнят празнините на полския трудов пазар, докато хората от други култури и религии щели само да засилят обществените напрежения.

"Не знам дали да плача или да се смея", казва в тази връзка полският учител по история Яцек Станишевски.

И още нещо: от тази година полските ученици вече не изучават античността. За тях историята започва чак през 10-и век, когато княз Мешко Първи основава полската държава и я отвежда в лоното на християнството. След това цяла една учебна година занимават децата с полските национални герои, обяснява Станишевски.

А във връзка с решението на правителството да възстанови 8-годишното начално образование, педагогът казва: "Така беше и при комунизма".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Напълно нормално ! Всеки човек иска най-доброто за себе си и околните.
34
8
 
7
 
! Отговори
до 45 преди 6 години
Кой ти е,давал да,стреляш по военно тъпаак,всичко беше една теория и час за спане...стрелал бил!!Я си помисли пак???
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 41Ти да не си продукт на родната образовтелна система?
32
4
 
8
 
! Отговори
от Гюнтер преди 6 години
И кво ми слагаш минус бе ***,аз ли знам или ти какво е било.Пиша истната която съм преживял..ай да ва ...и козяците плевнЯлийски!!!Ходихме на едно военно накрая за десет дена и там си беше купон и разврат и беше,супер моабет!!!ай да ва .....
31
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 39Къв преврат? СССР беше фалирал много преди 91-а година. Икономическата му система беше един голям балон който се спука и помете цяла източна европа. Не можеш да прозивеждаш нещо на една цена и да го продаваш много под нея. От страни изглежда много добре ама като дръпнеш чертата нещата не излиза. Китай го знаят много добре за това икономиката им е нещо съвсем друго от тази на СССР.
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как да не стреляхме? Стреляхме в училище в часовете по военно, които се водеха от ***, както и "морал и право".*** бяха.
29
14
 
9
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Май мун ата си облизала за дника...и казала:- Е те тва е вкус!НДК е типично грозен гютюрюмин в прекрасните традиции на Сталин!Приживе пирамида на чалмосаната татова щерка....за която България беше бащиния...а българите - роби!
28
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно пък кой, кога е доказал хипотезата, че има еволюция?Има много факти доказващи, че макроеволюцята (от един вид да се образува друг) е невъзможна.Възможна е само микроеволюцията (промени в рамките на вида).
27
5
 
16
 
! Отговори
Гюнтер Хитлерович преди 6 години
Марширували сме по празници и спартакиади и тям подобни и се кефихме щото скатавахме училище и забивахмв гаджета от други гимназии.А за стрелба,нещо не помбя някой да ме е карал да,стрелям или дори да държа оръжие!!!Много сте фейк продажнициии..От Соросчо захлебвате май!
26
3
 
24
 
! Отговори
обективен преди 6 години
Забелязвате ли как историята се повтаря. По-възрастните помнят. Навремето Полша, Унгария и Чехословакия (имаше и такава държава) бяха непослушните деца в соц. лагера, а България беше най-верният и послушен сателит на СССР. Днес е същото, само че в ЕС.
25
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доче Веле получават нервни пристъпи от това, че патриотизмът отново е на мoда. Кофти, хазарчета, свиквайте! Европа отново се изправя.
24
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА КОЕТО СТЕ НАПИСАЛИ СЕ ОТНАСЯ В НАЙ ГОЛЯМА СТЕПЕН ЗА НЕЗАКОННАТА(ДЪРЖАВА) ИЗРАЕЛ.ТАМ ДЕЦАТА ОТ НАЙ МАЛКИ И ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ С ВОЕНЩИНА ,С ТОВА,ЧЕ ЕВРЕИТЕ БИЛИ НЯКАКВИ (ИЗБРАНИ) И В ИЗРАЕЛ ВСЕКИ МЪЖ И ЖЕНА СЛУЖАТ В АРМИЯТА .В СЪЩОТО ВРЕМЕ ТОЧНО ЕВРЕИТЕ НИ УНИЩОЖИХА АРМИЯТА И ЕВРЕЙСКИ МЕДИИ И (РАЗБИРАЧИ) ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ НА НАШИТЕ ДЕЦА С ХОМОСЕКСУАЛИЗЪМ И РЕКЛАМА НА МАРИХУАНА И ДРУГА ДРОГА,КАТО ТАКА СЕ ЦЕЛИ ОТСЛАБВАНЕ НА СЪПРОТИВИТЕЛНИТЕ СИЛИ НА БЪЛГАРИНА
23
0
 
10
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 18Аз искам само да добавя, че дори НДК-то, макар и строено по времето на комунизма, си беше западноевропейско творение! Всички материали са закупени от "мpъcнитe" капиталистически държави: Дискотечното оборудване в първата по рода си дискотека там беше от Западна Германия, баща ми работеше там и съм разговарял с германските инженери. Фонтаните например бяха докарани от Испания. Нищо съветско нямаше например. И така нататък...
22
1
 
23
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
"Критици на идеята припомнят, че това представлява връщане назад към времето на комунистическия диктатор Чаушеску, когато за всеки предмет имаше само по един задължителен учебник."Е че какво лошо има в това да има един учебник по един предмет???Колко учебника трябва да има? Двеста ли???
21
2
 
21
 
! Отговори
Кон Дьо преди 6 години
А демокрацията ни научи, как по-бързо и ефикасно да изуваме гащите, за да ни о нодят,докато се чудим, дали не сме трето-полови!
20
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизмът беше толкова добре... Че сам СЕ РАЗПАДНА. ХАХАХАХАХАХА
19
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София, след Януари 1944 е срината от съюзническите бомбардировки, а след Септември е окупирана. Преди това е била нормален европейски град, далеч по-нормален от това, което имахме през 1980.
18
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
брех още ли има живи писично болни които бленуват по стартово "добро" време?
17
3
 
19
 
! Отговори
Найденов преди 6 години
ДЕЖУРНИТЕ РЕДАКТОРИ СА СЕ РОВИЛИ ЦЯЛА НОЩ В НЕТА ЗА ДА НАМЕРЯТ ПОРЕДНАТА СУПЕР ГАДНА НОВИНА ЗА РУСИЯ. И ПОНЕЖЕ НЕ СА НАМЕРИЛИ КОЙ ЗНАЕ КАКВА ОЧЕРНЯЩА И ВЦЕПЕНЯВАЩА, НАПРИМЕР ПУТИН Е УБИИЛ И ИЗЯЛ ДВАЙСЕТИНА НЕВРЪСТНИ ДЕЧИЦА, ИЛИ Е ЗАПОВЯДАЛ ДА СЕ ПОТУШАТ ЖЕСТОКО ДВА-ТРИ ОПОЗИЦИОННИ ПРОТЕСТА, НАМЕРИЛИ СА ТАЗИ МЕГА- СВЕТОВНА НОВИНА. БЕЗ НЕЯ ПРОСТО НЯМАШЕ ДА ЗАСПЯ! БЛАГОДАРЯ НА РЕДАКЦИЯТА. НАПРАВО НА СЕКУНДАТА СИ ПРОМЕНИХ МНЕНИЕТО ЗА РУСИЯ- ГАДНА СТРАНА Е!
16
7
 
3
 
! Отговори
БРАДАТА ЖЕНА преди 6 години
С какво мога да си оформя брадата като на Ленин?

Спонсорирани публикации