Маршируващи деца, обучение по стрелба: При комунизма бе същото!

Мрачният спомен на източноевропейците може да стане делник
Обновена: 21 окт 2017 15:36 | 21 окт 2017 11:00, Петя Славова
228
Маршируващи деца, обучение по стрелба: При комунизма бе същото!
Снимка: Reuters

Бодро маршируващи деца и обучение по стрелба като част от учебния процес: това, което на мнозина източноевропейци им звучи като мрачен спомен за недалечното комунистическо минало, скоро може да стане делник в училищата - при това насред ЕС.

В Унгария премиерът Виктор Орбан възложи на две министерства - военното и това за човешките ресурси, до края на годината да разработят програма за "патриотично възпитание и отбрана на родината", която да залегне в учебните планове, пише Дойче веле.

"Националистическа и религиозна индоктринация"

"Правителството де факто контролира изцяло нашите училища. Заприличали са направо на казарми", казва за ДВ критичният унгарски образователен експерт Петер Радо и твърди, че от 2011 година насам правителството в Будапеща постоянно променя образователната система и на практика в страната вече не съществува свободен пазар на учебници. Унгарските учители вече могат да използват по отделните предмети само два официално одобрени учебника, добавя експертът и говори за "националистическа и религиозна индоктринация".

В Румъния пък министърът на образованието иска да има само по един учебник на предмет. Критици на идеята припомнят, че това представлява връщане назад към времето на комунистическия диктатор Чаушеску, когато за всеки предмет имаше само по един задължителен учебник.

Дарвиновото учение - "прекалено сложно"

Още по-драстични са примерите от Турция, където креационизмът се настанява все по-трайно в турските учебници. А съгласно най-новите разпоредби, Дарвиновото учение за човешката еволюция вече ще се преподава само бегло, защото теорията му била не само "прекалено сложна",  но и "много оспорвана", се казва в официалното становище на образователното министерство в Анкара.

Според Хатис Карахан, съветничка на турския президент Ердоган, отстраняването на Дарвиновото учение от учебните програми не било в разрез с прогресивната насоченост на турските училища: "Различните страни имат различни учебни програми. Много турски училища залагат предимно на техническите предмети", казва Карахан. На друго мнение са академичните среди и опозицията - техни представители критикуват остро решението на образователното министерство. "Да изхвърлиш от учебната програма едно доказало се учение означава да игнорираш знанията и науката. Правителството очевидно си е поставило за цел да ги замени с една програма, съдържаща принципите на шериата", казва Борис Яркадаш, депутат от опозиционната Републиканска народна партия. Критици като него се опасяват, че това е поредният опит на турското правителство да подкопае светските устои на държавата. Впрочем, идеологът и основател на модерната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк вече също ще се изучава само бегло.

"Вредно за здравето на децата"

Русия пък е христоматиен пример за превратно тълкуване на историята. В тази страна патриотизмът отдавна е залегнал в учебните програми. Така например учебник на историка Андрей Суслов за репресиите на Сталин се определя като "вреден за здравето на децата". В руските училища диктатурата на Сталин се легитимира като нещо, което е било необходимо в онези години. В момента Суслов води съдебна битка за "реабилитиране" на неговия учебник.

Но не е само възхваляването на стари национални герои - друг любим прийом е съвременни политици да бъдат увековечавани в учебниците по история. Така например в един нов унгарски учебник премиерът Виктор Орбан е представен като надпартиен "баща на нацията". Учениците могат да прочетат откъси от негова реч за бежанците, от която научават, че в културно отношение Унгария е една хомогенна страна, която - за разлика от бившите колониални сили - не е склонна да жертва тази своя хомогенност. От този учебник унгарските деца научават, че Орбан е фигура с възлово значение за модерна Унгария

"Така беше и при комунизма"

Един полски учебник пък дели мигрантите на добри и лоши: мигрантите от Украйна можели да попълнят празнините на полския трудов пазар, докато хората от други култури и религии щели само да засилят обществените напрежения.

"Не знам дали да плача или да се смея", казва в тази връзка полският учител по история Яцек Станишевски.

И още нещо: от тази година полските ученици вече не изучават античността. За тях историята започва чак през 10-и век, когато княз Мешко Първи основава полската държава и я отвежда в лоното на християнството. След това цяла една учебна година занимават децата с полските национални герои, обяснява Станишевски.

А във връзка с решението на правителството да възстанови 8-годишното начално образование, педагогът казва: "Така беше и при комунизма".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
13
 
8
 
! Отговори
Циник до 64 преди 6 години
Комунизма е грозна утопия!Шепа демагози присвоили си правото да манипулират народи! Марксистка измислица (Енгелс е син на фабрикант) Няма "равенство в приподата! Всеки вид се стреми към доминация!Оцеляват само най-силните...и добре приспособени! Извратена форма на феодализъм - в която масата се труди за шепа партийни търтеи! Капитализъм - но не според способностите - а по партийна принадлежност!
54
2
 
15
 
! Отговори
до 64 преди 6 години
напълно си прав .разликата м/у комунизъм и псевдо демокрацията или по точно капитализъм е една , при комунизмът се стремяха да няма бедни и богати а средна класа а капитализма е световен тумор при който шепа хора забогатяват за сметка на гладуващите, така ще бъде докато не разстрелят олигарсите или ги избесят по стълбовете , ама нали сме си овчо стадо и търпим
53
0
 
8
 
! Отговори
До Циник преди 6 години
Живеех в Берлин когато ги реставрираха. Беше много повече от освежаване и се хвърлиха доста сериозни пари. Месеци наред след това (особено събота и неделя) имаше тълпи по бул. Карл Маркс за да ги разглеждат. Наемите за магазини и заведения там са убийствени, по-високи отколкото на Kudamm. Не казвам, че ми харесва, но хората правят пари и съхраняват историята, каквато и да е тя.
52
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В КРЪВТА НА АРИЙСКИТЕ НАРОДИ МОМЧЕТАТА ОТ НАЙ МАЛКИ ДА БЪДАТ ОБУЧАВАНЕ ДА СА ВОИНИ И СИЛНИ МЪЖЕ,СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА НАШИТЕ ПРЕДЦИ-ТРАКИТЕ И ПРАБЪЛГАРИТЕ ,ОБАЧЕ НА ЮДЕО-МАСОНССКИЯ ЕЛИТ ВОИНИ И СИЛНИ МЪЖЕ АРИЙЦИ СА ЗАПЛАХА ЗА ПЪКЛЕНИТЕ ИМ ПЛАНОВЕ ЗА ПОРОБВАНЕ НА БЯЛАТА ХРИСТИЯНСКА РАСА ЗАТОВА СЕ ПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА СЕ УНИЩОЖАВАТ УСТОИТЕ НА ТАКИВА БЕЛИ СТРАНИ,КАТО СЕ НАСАЖДА ХОМОСЕКСУАЛИЗЪМ,ДРОГА МУЛТИ-КУЛТИ И,ЧЕ Е ЛОШО ДА СИ ИСТИНСКИ МЪЖ И ДА СЛУЖИШ В КАЗАРМАТА
51
1
 
15
 
! Отговори
Кико преди 6 години
И какво сега, проблема на Европата не бил в това, че уберизвратеняците Меркел, Юнкер, оная тахтaба Оланд и подобията им я превърнаха в ислямски клoзет, а бил е това, че родолюбецът Виктор Орбан въвел в училищата предмета Родинознание! Ясно, благодаря за ценната информация!
50
2
 
3
 
! Отговори
Циник до 60 преди 6 години
Ти знаеш за кои "близнаци" говоря....Иначе - да ! Освежили са ги - та поне малко да се "вписват"Ein Mahnmal... в много отношения!!!Грозотията им е неоспорна!
49
0
 
11
 
! Отговори
ДО 49 преди 6 години
Основи на Комунизма се учеше само във Висше Училище , съмнявам се да си завършил повече от Средно . Сега е модерно да се казва Предмета - Мениджмънт , Бизнесадминистрация ,Социология , Хора и Процеси . И смешното е че всички Завършили е България тези Основи работят като Фризьори или Камериерки , да не кажа Компаньонки и Компаньони и Миньони .
48
11
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Напълно разбираемо е соросопитеците да държат на Дарвин и своите предци - маймуните.
47
1
 
2
 
! Отговори
до 57 преди 6 години
Извинявай тогаз.доста по малък съм,и помен нямаше от такива предмети когато аз учех.
46
3
 
17
 
! Отговори
До Циник преди 6 години
В Берлин сталинските сгради по Karl Marx allee (бивша Stalinallee) са много повече от две. Не само, че не ги разрушиха, но са основно реставрирани и са обявени за паметник на културата.
45
1
 
18
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Аз направо не мога да повярвам как се опитват разни козяци тук,болшинството бивши комсомолски активисти и дечица на нименклатурата,да си измислят история и нещо които никога не са се случвали..още сме живииии,като измрем тогава лайте квото си искате...
44
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 55Не те знам кой набор си аз съм 56-и и в основното имахме часове по Основи на Комунизма.
43
4
 
7
 
! Отговори
Циник до архитекта преди 6 години
Има 2 подобно грозни сгради близнаци в Източен Берлин - те трябвало да са началото на път - Берлин - Москва!Немците не са ги разрушили - та тези грозотии , да им напомнят за миналото.Макарче....бих предпочел руска инвазия ..предИнвазията днес!
42
1
 
7
 
! Отговори
д 49 преди 6 години
Кога си учил в училище основи на комунизма бе???..имаше обществозмание и морал и право!Май избирателно у дома.
41
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистическия строй не е в човешката природа. Всеки (или поне повечето от нас) целят да постигнат нещо повече от останалите които просто са се пуснали по течението и се задоволяват с малко. Тези търтии още ги има. Жалкото поколение останало от времето на Живков което в момента освен да мрънка друго не може.
40
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НДК е едно грозно творение на правешката принцеса, специално построено за комунистически сборища, т.е. конгреси на БКП. Струваше ни огромните за времето си 1 млрд лв. За тези пари и през 1980 можеше да се направи многофункционална зала.
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много си беше хубаво военното обучение. Учителят ни водеше "сред природата" , никога не сме стреляли. Носехме си и сандвичи. Доколкото знам такива обучения има и в западните страни и никой не ги нарича "ужасни". Поредната пропагандна статия. Единствената разлика беше, че на Запад децата ги учеха каво да правят ако лошите комунисти ги нападнат. Нас пък ни учеха за лошите капоталисти.
38
2
 
12
 
! Отговори
ЛОШО преди 6 години
В Унгария ядат деца , не знам защо ЕС не се обади на САЩ да насочат Ядрени Ракети към Комунистите , както правят в Северна Корея ?
37
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Маркс и Дарвин са един дол дренки. Лъжци.
36
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като си спомня какви неща учихме само... имахме час по Основни на Комунизма. Занимаваха ни с пълни простотии...