90% от българските мъже живеят с мама и татко. Защо ли?

Страната ни изостава при въпроса за еманципиране на домакинята
22 окт 2017 14:41, Петя Славова
171
90% от българските мъже живеят с мама и татко. Защо ли?
Снимка: архив, Булфото

България и Словения са на най-предни позиции в ЕС по процент на жените в ръководството на големите фирми. В над 10 процента от най-големите 50 фирми в тези две държави жени държат топ-позициите в мениджмънта. България стои много добре и по отношение на достъпа на жените до високи позиции в политическото управление и администрацията. След Швеция, където жените заемат половината от тези позиции, и след Латвия и Словения с малко над 40%, България се нарежда на четвърто място с около 37 на сто женско присъствие по горните етажи на управлението и администрацията, съобщава "Дойче веле".

Числа и факти

Евростат подробно е проучил и разликите в заплащането, което получават мъжете и жените. Най-големи са тези разлики в Естония, Чехия и Германия. В Германия една жена на ръководна позиция изкарва 34 евро на час, докато мъжете на същата позиция взимат 46 евро на час.

Норвежците са най-щастливите хора на света. Това става ясно от Доклада за световното щастие. Българите са далеч зад скандинавците, но пък са много по-щастливи, отколкото през 2012. От какво зависи щастието им?

Ето и още любопитни информации, които ни предлага обширното проучване за жените и мъжете в ЕС, публикувано днес от Евростат. Готвенето и домакинството са женска работа - тази консервативна и банална истина все още е актуална в повечето държави от ЕС, където средно 79% от жените и само 34% от мъжете поемат такива задължения. Тук България много изостава. Заедно с Португалия, Италия и Гърция страната е на едно от последните места по еманципиране на домакинята.

Жените готвят, а мъжете ядат. Така шеговито могат да се обобщят данните за затлъстяването в Европа, от което са засегнати над 57% от мъжете и само 43 на сто от жените. Горе-долу същата пропорция наблюдаваме и при употребата на алкохол.

Младите български мъже живеят доста дълго в бащиния си дом, научаваме още от проучването. Във възрастовата група от 18 до 24 години близо 90% от българските младежи още живеят с мама и татко, като процентът на младите български жени в същата ситуация е под 70 на сто. Само в Унгария, Словакия, Словения, Малта, Франция, Естония и Кипър младежите от тази група са по-пасивни. Горе-долу същото е положението и в следващата възрастова група - 25-29 години, в която 70 на сто от българите и около 40 на сто от българките още не са отлетели от семейното гнездо.

57% от европейците са доволни, че живеят в ЕС

Изследването на Евростат, публикувано под заглавието "Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет", обхваща няколкостотин страници с много графики и таблици. Те са поместени в отделни глави като „Живот, израстване и остаряване", "Учение, работа и пари" и "Хранене, пазаруване, интернет, социални контакти". От проучването научаваме и това: 57 на сто от европейските граждани са доволни, че живеят в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
2
 
30
 
! Отговори
GG преди 6 години
До КратунАбсолютно си прав! Това представлява съвременният роб. Другият вариант е да излезеш на квартира. Имам такива колеги. От провинцията и излязли на квартира тук. Горките нямат друг избор. Да ви кажа ли как живеят? Еми не живеят. Не излизат никъде, защото не им остават пари. И не работят като обикновени продавачи или рецепционисти, както спомена един умник по-долу, а работят в международна банка. Не ядат навън, а си носят буркани с манджа от вкъщи и през обедната почивка са в кухнята..
105
10
 
36
 
! Отговори
вече неЖенен преди 6 години
Майката е единствената жена на света,която няма да те предаде. Всички останали жени са леш братко Петко....прав си
104
8
 
44
 
! Отговори
петко преди 6 години
предпочитам с майка ми а не с нашенска усойница безскруполна дето ще ти вземе и жилището на края,почти всичката гад е една и съща след някоя година. аре нема нужда...
103
9
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната феминистка статия, лъхаща на мъжемразство. Петя нахрани ли котките или в момента пишеш статия колко е яко да си фригидна стара мома?
102
1
 
14
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Имах кредити, изплатих ги и стига толкова!
101
1
 
39
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Да преглъщате обиди и стрес и да си отидете от инфаркт на 46 години, за да не товарите пенсионната система? К'ви мъже сте, че не искате да живеете така?
100
3
 
56
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Как така не ви е срам да не се нагърбите с 30 гошни кредити, да връщате 2,5 пъти това, което сте взели, след като банката n-пъти е променяла едностранно такси и лихви? Не ви ли е срам да не се заробвате да работите за банка и брокер, да се влачите болни на работа, защото билничните са половината от заплатата или пък шефът може да ви уволни? Да ви се хили в лицето, когато искате повишение на заплатата, защото знае, че я сте напуснали, я банката ви е взела жилището?
99
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки живее там, където си иска. Подобни стъкмистики не са интересни. Страшното е, когато безотговорно мъже изоставят семейството, което сами са създали. Това е трагедията на обществото ни. И държавата хич не и пука.
98
36
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъжленцата не могат сами и гащите в пералнята да сложат. Маминка им ги пере, готви, чисти, а синчетата само се оплакват, че вземат малки заплати, щото акълът им стига да са продавачи и рецепционисти за 500лв. Ако трябва да плащат наем, ще се преспециализират бързо. Но без казарма е така... Епилирани, оскубани, наконтени, а един пирон не могат да забият
97
4
 
37
 
! Отговори
б преди 6 години
а къде да живеят при тези мизерни заплати.
96
2
 
37
 
! Отговори
ex преди 6 години
С тая заплата в БГ най много да си платя самолетния билет за страна, в която ще изкарвам повече пари.
95
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мои познати на 37 г. никога не е работил, игра го студент години, не завърши. Издържат го, защитават го, няма гадже и си мислят, че са супер родители с всичко което правят, а истината е, че постоянно диктуват живота му. Така няма стимул за работа, отговорност за жена и дете, защото така е по-лесно. Това са българските родители. Жените не падат по-ниско, мама чисти, готви, къде си, с кого си. Внимавай мъжете са използвачи. И тя е сама. Осакатени млади хора от супер грижовни родители.
94
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо в тия статистики никога не се споменава как се плаща квартира, сметки, храна и пр. с 600-1000 лв заплата? Може, но това значи да работиш за да съществуваш и да нямаш възможност да живееш като бял човек, да цепиш стотинката и да купуваш само на промоция.. не ни сравнявайте със западните младежи. Не от хубаво човек стои при родителите си. По-добре да си спокоен и да имаш лукса да си отстояваш позицията, отколкото да прекланяш глава пред малумния си шеф и да си мишкуваш, за да не те уволни..
93
35
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АРО БЪЛГАРСКИЯТК МЪЖ.МИ ЩО НЕ СИ СПЕЧЕЛИШ ПАРИ, ГЛУПАВ ЛИ СИ, НЕКАДЪРЕН ЛИ СИ?НАПРАВИ СИ ФИРМА, ЗАВЪРТИ БИЗНЕС И ТРУПАЙ.ХОРАТА ДАВАТ КРЕДИТИ ЗА БИЗНЕС И СПОСОБНИТЕ ДЕЙСТВАТ.
92
23
 
5
 
! Отговори
xxx преди 6 години
Точно миграцията е от големите градове към ''селата''(или така наречените квартали,станали такива в близките 15 години),сега ако ти имаш достатъчно излишни пари за харчене и искаш да живееш близо до студентски град за да избиваш комплекси това е друг въпрос.Нормалните хора се задомяват рано,стига да има разбран човек насреща,независимо от пола.В България остават мързеливите(който не са решителни да мръднат от населеното си място),или хората който изкарват пари чрез шуробаджанащина.Замислете се !
91
13
 
7
 
! Отговори
До ОТИ НИКОЙ НЕ САКА преди 6 години
КАТО УМРАТ МАМА И ТГАТЕ, КОЕТО РАНО ИЛИ КЪСНО СЕ СЛУЧВА, ТОГАВА РОЖБАТА ЩЕ СЕ МОЛИ И ЗА 200 ЛЕВА.А КАТО ОДЪРТЕЕ И С ЛЕВИТЕ СИ РЪЦ.Е НЕ СИ Е ОСИГУРИЛ БОГАТСТВО, ТОГАВА ЩЕ ЖИВЕЕ4 СЪС СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ.
90
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой направил ли си е труда да установи колко от мъжете живеят с родителите си за да има кой да храни тези родители с мижави пенсии?
89
6
 
47
 
! Отговори
я,бейби преди 6 години
Много обичам някой да ми казва как ди си живея живота! Мъжеството е поведение, отстояване на позицията, човек обичащ справедливостта и истината, а не някой, които се дупи всеки ден, за да живее самостоятелно. Има много по-важни неща от това къде живееш и това какво правиш вкъщи и кой те пере си е проблем само на отделното семейство,а не на *** и Пульо. Мъж е човек, на който може да се разчита и никога няма да те предаде. Я се замислете тия качества дали ти се дават с новата къща?
88
6
 
35
 
! Отговори
Оти никой не сака да преди 6 години
Младите не сакат да бачкат за тея пари и са прави. Техните от странство му пращат и той и без това си живее. За какво му е да търпи на Бай *** "работодателя" глупостите за 500 лв. С тея 500 лв. какво може да си осигури? Едно нищо.Нито наем, нито храна, нито нищо.А така му пращат от чужбина 700 евро всеки месец и той си прави каквото иска и не цепи басмата на дерибеите дето се държат с теб като с роб за 250-те евро дето ти ги дават със 100 зора.И "нема кадри". Ами нема и да има.
87
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
наскоро имаше проучване сред 100 бг мъже и жени, до 35г. възраст. резултатите 23 мъже със собствени жилища и 0 жени; около равен брой % мъже и жени въобще не се бяха замисляли да си купуват жилище; почти всички жени отговаряха, че мъжът трябва да осигури жилище, не малка част от мъжете пък чакаха бащите на жените им да дадат също пари. от тези 200 човека, имаше само 4, които казаха, че мислели ЗАЕДНО да изтеглят кредит за жилище и да го изплащат съвместно. ей това ще ви отговори на въпросите :)