Лекар: Понятието фалшив болничен лист не съществува

При съмнения работодателят може да се свържи с НОИ или джипито
26 окт 2017 13:39, Анисия Иванова
34

7028 гледания   |  Още видео
"Понятието фалшив болничен лист" не съществува. Възможно е да има пациенти, които не спазват упоменатите в него режими и лечения. Това е основание той да не бъде изплатен. Бъркат се обаче понятията", посочи в студиото на "България сутрин" общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Тя бе категорична, че пациентите са големи хора и нито една институциия не е в състояние да ги задължи да правят каквото и да било.

Още по темата

Предложението да бъдат намалени парите за първите три дни от болничния предизвика широки обществени дебати и срещна сериозно недоволство. Преди ден премиерът Бойко Борисов обяви, че рестриктивната мярка ще бъде замразена за месец-два и нареди на държавните институции и полицията да направят "последен опит" да овладеят измамите с обезщетенията.

По думите на д-р Николова всеки издаден болничен лист съдържа в себе си препоръчания за пациента режим, т.е. дали е свободен, леглови или без напускане на населеното място.

"Ако работодателят има някакви съмнения за това как е издаден болничният, може да се свърже с личния лекар или да се обърне към НОИ и да сподели притесненията си", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Заради злоупотребите НОИ иска през първите три дни от болничния да се получава 50% от заплатата, а не 70%, както е сега. Тези дни се плащат от работодателя, а от четвъртия ден застъпва НОИ с 80% от заплатата. Срещу намалението на плащането няма намаление на осигуровката. В мотивите пише, че орязването е с цел облекчаване на работодателите и превенция на злоупотребите, но няма финансова оценка или оценка на ефекта на предложението.

 


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
7
 
11
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
До Георги
Болничният лист се издава на болни хора!!!Ако работодателят или НОИ сметнат че той е фалшив имат право да проверят и ако действително пациента е здрав или не спазва съответния режим могат съответно да го анулират/работодателят/ или не изплатят/НОИ/!!!Лекарят не носи за това никаква вина!!!
8
6
 
21
 
! Отговори
доктор Охболи преди 1 година
Абсолютно е права лекарката !
Просто това е поредната дъвка за отклоняване на вниманието . И най-вече обяснения и раздувки защо болничните ще се плащат на 50%
.До там ли опря т.нар. държава да спестява уж ?!
Всичко Мара втасала ...
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много добре казано!
Права е, а ББ да дефинира понятието "фалшив" болничен.
6
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какъв е болничен лист,издаден на здрав човек срещу заплащане? Това лекарката май няма как да обясни!
5
7
 
19
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Въпроса тук който разбира се отбягват да коментират а и журналистите явно им е наредено да не задават е "Защо се издават болнични на ЗДРАВИ хора" ? Може ли 13:45 мин, да ми говорите глупости и да не отговорите на единствения важен въпрос? А и тази измислена лекарка определено целенасочено не отговори на подобно твърдение.
4
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекарката е.абсолютно права. Ама как да го обясниш на неграмотните суджуци, на които парите все не стигат?
3
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки си е платил болтичния предварително, защото работодателя му е платил здравните осигоровки. Така, че работника с нищо не ощетява нито нои и нито работодателя.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А веществените доказателства от съда!
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"При съмнения работодателят може да се свържи с НОИ или джипито"

Да се "свържИ" ?

Купете си БУКВАР.