Лекар: Понятието фалшив болничен лист не съществува

При съмнения работодателят може да се свържи с НОИ или джипито
26 окт 2017 13:39, Анисия Иванова
34

"Понятието фалшив болничен лист" не съществува. Възможно е да има пациенти, които не спазват упоменатите в него режими и лечения. Това е основание той да не бъде изплатен. Бъркат се обаче понятията", посочи в студиото на "България сутрин" общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Тя бе категорична, че пациентите са големи хора и нито една институциия не е в състояние да ги задължи да правят каквото и да било.

Още по темата

Предложението да бъдат намалени парите за първите три дни от болничния предизвика широки обществени дебати и срещна сериозно недоволство. Преди ден премиерът Бойко Борисов обяви, че рестриктивната мярка ще бъде замразена за месец-два и нареди на държавните институции и полицията да направят "последен опит" да овладеят измамите с обезщетенията.

По думите на д-р Николова всеки издаден болничен лист съдържа в себе си препоръчания за пациента режим, т.е. дали е свободен, леглови или без напускане на населеното място.

"Ако работодателят има някакви съмнения за това как е издаден болничният, може да се свърже с личния лекар или да се обърне към НОИ и да сподели притесненията си", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Заради злоупотребите НОИ иска през първите три дни от болничния да се получава 50% от заплатата, а не 70%, както е сега. Тези дни се плащат от работодателя, а от четвъртия ден застъпва НОИ с 80% от заплатата. Срещу намалението на плащането няма намаление на осигуровката. В мотивите пише, че орязването е с цел облекчаване на работодателите и превенция на злоупотребите, но няма финансова оценка или оценка на ефекта на предложението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много добре казано!Права е, а ББ да дефинира понятието "фалшив" болничен.
5
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какъв е болничен лист,издаден на здрав човек срещу заплащане? Това лекарката май няма как да обясни!
4
7
 
19
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Въпроса тук който разбира се отбягват да коментират а и журналистите явно им е наредено да не задават е "Защо се издават болнични на ЗДРАВИ хора" ? Може ли 13:45 мин, да ми говорите глупости и да не отговорите на единствения важен въпрос? А и тази измислена лекарка определено целенасочено не отговори на подобно твърдение.
3
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лекарката е.абсолютно права. Ама как да го обясниш на неграмотните суджуци, на които парите все не стигат?
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки си е платил болтичния предварително, защото работодателя му е платил здравните осигоровки. Така, че работника с нищо не ощетява нито нои и нито работодателя.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"При съмнения работодателят може да се свържи с НОИ или джипито"Да се "свържИ" ?Купете си БУКВАР.