От БАБХ: Месо, пълно с антибиотици?! Нищо подобно!

Практиката – забранена, данните – от 2014-а
7 ное 2017 07:00,
42
От БАБХ: Месо, пълно с антибиотици?! Нищо подобно!
Снимка: Reuters, архив

 Твърдението, че фермерите “тъпчат” животните с лекарства “за всеки случай” е невярно. Това коментираха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) във връзка с публикациите за прекомерна употреба на антибиотици в животновъдството.

Според агенцията че данните за употребата им у нас през 2014 г. са непълни, което не позволява коректен анализ на тенденциите. В тази връзка е некоректна интерпретацията за “скок” в употребата на антимикробни средства при животните в България, като се сравняват механично данните за 2015 г. /121,89 mg/PCU/ и данните за 2014 г. /82,93 mg/PCU/, посочват от БАБХ.

Още по темата
От 01.01.2006 г. в България е в сила забрана за използването на антибиотиците като растежни стимулатори и се спазва законовата разпоредба за нулева торерантност за съдържание на антибиотици в конвенционалните фуражи. За да бъде произведен един медикаментозен фураж, за същия трябва да има издадена рецепта от ветеринарен лекар.

Отпускането на антимикробни ВМП става само срещу рецепта издадена от регистриран ветеринарен лекар в която е посочен максималният брой ВМП, които могат да бъдат закупени, дозата и продължителността на приложението им.

През 2017 година до 30 септември са изпитани общо 290 броя проби за наличие на антибактериални субстанции. Не са констатирани несъответстващи проби за наличие на антибактериални субстанции в храни и суровини от животински произход.

Агенцията по храните счита, че взима всички законово установени мерки и предлаганите на пазара храни от животински произход са безопасни за консумация и не представляват риск за здравето на потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Инспектор преди 6 години
До ha ha ha 32 Внимавай какво говориш, че изпълнителния директор на БАБХ е комунист. От твоята завера е .
30
1
 
3
 
! Отговори
Некъф луд преди 6 години
Да е, всички вярваме на БАБХ, а не на Европейската Агенция по Лекарствата.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И знаете ли кое е най-прецаканото - че всичките тия антибиотици не просто ги плащаме в цената на месото, плащаме ги и със здравето си. Защото прекомерната им употреба значи 1) шанс за резистентни бактерии в самото месо, 2) шанс за резистентност в хората консумиращи месото, особено по-малките хора 3) шанс за напълняване, защото антибиотиците СА растежен фактор - те затова им ги дават, не за някакви въображаеми инфекции. Така че ние си плащаме многократно, а БАБХ само прибират парички...
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да попитам - кога най-накрая прокуратурата ще се самосезира срещу шефовете на БАБХ. Всички си спомняме случката с отровените яйца - колко време от БАБХ отричаха и се правеха на луди. И после изведнъж се оказа, че избрани производители (предполагам ненаши хора) ползвали филпронил, яйцата им конфискувани, кокошките избити за дюнери и т.н.Тази организация излага на риск българските потребители и хората в нея са за ЗАТВОР! Сега с месото същото - какво се правят, че не го дават за растеж?!
27
0
 
2
 
! Отговори
ha ha ha преди 6 години
до коментар 30Наистина ли мислите, че разходите за антибиотици не влизат в цената на месото?Разбира се, че се калкулират като разход.И както някой беше писал в предните коментари, нека да ни информират за количествата антибиотици, внесени от чужбина или произведени у нас. За да бъдат купувани от фермерите, следва, че се употребяват. А именно въз основа на внесените и закупени количества е направен изводът в ЕС, че у нас месото е пълно с антибиотициКоментарът на БАБХ заблуждава и е некоректен
26
2
 
8
 
! Отговори
пор преди 6 години
според всички изредили се по телевизии и радия, европа ни лъже.еми да излезем от ЕС юом юе пускат за нас фалщиви новини и неверни статистики с цел да подкопаят правителството на герб.а и съм сигурен че им са се отяли суджуци.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩОМ ОТ ЕВРОПА ГО КАЗВАТ, ЗНАЧИ Е ВЯРНО.НО СЕ СТРАХУВАМ ДА НЕ ЗАПОЧНАТ ДА НИ ВЗЕМАТ ПАРИ И ЗА АНТИБИОТИЦИТЕ.
24
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БАБХ в началото обясняваха как при нас не са дошли отровните яйца. След една седмица същите писаха как били направени сладоледи с отровни яйца. На тез не може и не трябва да се разчита - всеки ден различно казват - явно според платената сума. Няма корупция при тях, ама никаква.
23
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това едно, а другото е че *** Балкански няма култура на хранене и въобще култура. Нагъва мазнотии, сланини с ракии - балканска му тъ.потия
22
2
 
3
 
! Отговори
Ангел Маринов преди 6 години
Млекото, прясното. Купете си и опитайте да го подквасите. Аа, как антибиотиците отиват в прясното мляко потайте институциите.
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От БАБХ: Месо, пълно с антибиотици?! Нищо подобно!...... Явно тия пак са взели подкуп и сега го отработват.Ако държавата разчита на куция кон БАБХ никога нищо няма да се намери в храните.Това са същите, които обясняваха, че с яйцата няма нищо лошо, понеже отровата била малко. В същото време в Белгия за афери с такива яйца, вкараха хора в затвора.
20
1
 
21
 
! Отговори
Бай Х преди 6 години
направо са смущаващо категорични аз не мога да гарантирам че кокошките които дядото гледа и ги храни със зърно няма да дадът положителна проба, а те абсолютно гарантират за всички животновъди.
19
2
 
23
 
! Отговори
МЕСО(НЕ)ЯДЕЦ преди 6 години
Не мога да коментирам как БАБХ си вършат работата, но да отговорят на въпроса къде са отишли всички закупени от фермерите антибиотици за животни. Предполагам фермерите не ги купуват защото имат излишни пари за харчене.
18
3
 
20
 
! Отговори
От БАБХ преди 6 години
ручайте и се не бойте - в раковата болница бързо се освобождават местата
17
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На БАБХ затова им се плащат пари под масата... За да отричат...
16
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При режима на Пожарникаря е така - материалът ще нагъва пластмаса с антибиотици.Имаше един френски филм навремето КРИЛЦЕ ИЛИ КЪЛКА с Луи дьо Финес - много актуален.Ако не му харесва на материала - алтрнативата е да нагъва бахура на Суджука, което прави вече десет години, при това с мазохистично удоволствие.
15
1
 
44
 
! Отговори
ветеринарен лекар преди 6 години
От БАБХ отново си сложиха тенекия на гащите,понеже контрола им е фиктивен. Българските фермери редовно си купуват лекарства и в частност антибиотици свободно от ветеринарни аптеки и складове,прескачайки прегледите и издаването на рецепти от вет.лекар. Антибиотици се слагат поголовно и почти не се спазват т.нар. карентни срокове.Положението е същото и в хуманната медицина-там също свободно си купуваш антибиотик.
14
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да свикваме с новите еврохейски ценности - отровена храна, манифестация със знамена с цветовете на дъгата.Нали сме най-големите евроатлантици.Начело с главния Суджук - едновремешния разттивач на Тодор Живковите уши.
13
1
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
от 300 гр св месо излиза около 50 гр вода в тавичката под скарата вкус напластмаса 6=79 лв за кг пилешките бутчета са с чеврни кокали и месото около тяхсьщо
12
6
 
10
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Мдаа, само десни са, левите ги изнасят за Африка. Колко трябва да си глупав за да си мислиш, че и да споделяш подобни простотии.