Месо, пълно с антибиотици – с това се храним в България!

Според евродоклад фермерите у нас тъпчат животните с лекарства повече от другите държави
6 ное 2017 09:00,
112
Месо, пълно с антибиотици – с това се храним в България!
Снимка: Reuters

Месото, с което се храним в България, е пълно с антибиотици, а във фермите у нас тъпчат животните с лекарства "за всеки случай".

Това нарежда българските ферми сред тези в Европа, които злоупотребяват най-много с  медикаменти.

Изводите са част от седмия годишен доклад на Европейската агенция по лекарствата. Документът анализира продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави през 2015 г.

Според проучването българските ферми се нареждат на осмо място сред анализираните страни.  Данните разкриват шокиращи факти за употребата на лекарствата у нас, пише вестник "Сега".

У нас на 1 кг живо тегло се падат средно по 121 милиграма антибиотик. За сравнение при  отличниците стойностите са далеч по-ниски - 2 мг на 1 кг в Норвегия, 5 мг в Исландия, 12 мг в Швеция.

И докато европейската тенденция е употребата на лекарства във фермите да намалява, у нас, обратно, тя застрашително расте. От доклада става ясно, че през 2011 г.  тя е била  92 мг, през 2013  116 мг и рекордните 121 мг през 2015.

Сериозният проблем с безконтролната употреба на антибиотици е, че така се създава резистентност на бактериите, медикаментите спират да им влияят и се налага използването на нови и все по-мощни антибиотици във все по-големи количества.

Единственият успокоителен факт в доклада е, че България е доста далеч от рекордьорите по използване на антибиотици за животни - Кипър (434 мг/кг), Испания (402) и Италия (322). Но докато за Италия тенденцията е за намаляване спрямо предишни години, в Кипър и Испания, както и у нас, потреблението се увеличава.

"За да предотвратят инфекциите и да ускорят растежа на животните, фермите се застраховат и дават дори на здравите животни малки дози антибиотици", коментират експертите на "Активни потребители" по повод на данните в евродоклада.

Тези медикаменти са създадени за лечението на някога смъртоносните бактериални заболявания, но от години се използват безпричинно за превенция и профилактика на инфекции. Накратко - храната, която консумираме, се произвежда с големи количества антибиотици, а крайният продукт съдържа остатъчни количества от тях, изтъкват от "Активни потребители".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДо 103. Съглавен съм с вас и ние сме имали тоя проблем и то не само с посочената верига. Вече взимам само месо от село или от ферми, където колкото и да е трябва съм спокоен. Вслушах се в мението на 104 и взехме за Коледа от това говеждо на бредас , ми хубаво беше. Дай, боже нещата вече да тръгнат на добре и да не слушаме само негативни вести ....
97
0
 
1
 
! Отговори
nikolov преди 6 години
В България има сертифицирани ферми, чиято цел е да хранят животните изцяло пасищно. Да, факт са и бг фермерите, които тъпкат животните с какво ли не, но не слагайте всички под един знаменател. Предпочитам да платя повече, но да знам, че на масата ми ще има истинско месо. Ял съм и замразено говеждо и прясно и разликата е огромна. Без да го приемате за реклама (НЕ ПРАВЯ), по-скоро като съвет последно купихме от Бредас. Нека не се опорочава бг животновъдството.
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 98 и 106. Да абсолютно сте прави за термичната обработка.Преди около две седмици си купих кашон пилешки бутчета от Метро български,охладени.При консумация след варене на два пъти се чувствах много зле.В областта на стомаха! При печене във фурната всичко ми е наред!Това месо със сигурност е натъпкано с химия!
95
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евроатлантически ценности- да ядем буклуци и да умираме от рак на 50 години.България да стане буферна зона м/у Ислямския свят и цивилизованата Западна Европа , тук да се заселят араби, турци и роми.Засега всичко върви по план. Не се вижда спасение.Целта е българите да станем максимум 4 милиона.Още ли се чудите?Няма нищо случайно!
94
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 94Точно така е, при термична обработка антибиотиците търпят деструкция и не са толкова вредни.Глобализация - свиквайте.Това е по-малкото зло от ГМО.
93
0
 
18
 
! Отговори
Минка преди 6 години
България е прекрасна страна и лоша държава! Природните дадености са уникални а държавниците са ни трагични! Имаме страна ,родина но няма държава която да се грижи за народа си! И тъй като народа прави държавата време е да се вземе в ръце и да насмете продажниците и душманите!
92
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България храната е прекрасна пред немската
91
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами знаете ли какви *** ядат германците
90
0
 
7
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Това ееропейския съюз,Липса на отговорност и контрол,корупция и експорт на *** в бедните страни.И това са фактитееее,еврогеййцииии..
89
6
 
7
 
! Отговори
Месояд преди 6 години
По добре месо с антибиотици да ям отколкото да стана веган!
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И не казвайте кои производители са злоупотребили с АБ в животновъдството, така като и стана и със сладоледа и контаминираните яйца.Нека да е тайно....***-ти тайната!
87
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва ли да съм шокиран и изненадан? В *** живеем бре хора, в страната на неограничените възможности.
86
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната глупост за да съсипят и остатъка от животновъдството
85
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трите основни групи антибиотици - бета-лактами, аминогликозиди и макролиди се разрушават при висока (колкото при печене на месото във фурна например, варенето може да не е достатъчно за всички) температура, така че, не се панирайте чак така. Проблемът основно не е чак толкова в консумирането (освен ако не ядете много сурово/пушени меса и подобни без топлинна обработка), проблема е при самите живи животни, там могат да се появят супер-бактериите, с резистентност и после да окаже влияние и на хора
84
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още ли не сте разбрали, че всички храни и лекарства в България са второ и трето качество?Това е част от геноцида над БГ-народ, заедно с ниските заплати и пенсии.
83
4
 
3
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Може пък ти да измреш , щом си толкова *** като си мислиш ,че щом не е от България значи е стока. Няма проблем , яж 20 годишно месо , замразявано и размразявано безброй пъти. То бива да сте стадо , ама чак пък от една статия с някакви измислени цифрички да сиправтие изводи е...меко казано идиотщина!
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бойте се бе.То в големите вериги /откъдето предимно пазари народа/ няма българско месо.Пък туй дето го внасят е една стока................
81
0
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 86 Браво приятел.И аз така правя.
80
1
 
5
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До 83 Така е, всички знаем защо , само ти не знаеш.И какво лошо има да хапваш безплатно антибиотици ? Модерно превантивно лечение.
79
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та значи,в момента както нещо се разболявам,дето ще давам пари за антибиотици,да ида да си взема кило вратна пържола.За вит. С ще я полея с лимонче,а за антиоксидант ще затуля с червено вино.