Радев към студенти по медицина: Върнете доверието в здравеопазването!

"Знам, че имате сили, че можете", заяви държавният глава
Обновена: 8 ное 2017 19:17 | 8 ное 2017 19:17, Петя Славова
14
Радев към студенти по медицина: Върнете доверието в здравеопазването!
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев пожела на студентите по медицина да върнат доверието в българското здравеопазване. Знам, че имате сили, знам, че можете, каза държавният глава, който участва в НДК в отбелязването на 100 години от създаването на Медицинския университет, обръщайки се към присъстващите студенти, на които пожела успех.

Президентът ги поздрави с избора на една от най-хуманните професии, но също така напомни, че това не е просто професия, а призвание, което изисква от тях много интелект, постоянство, отговорност, всеотдайност, както и човечност и безгранична любов към хората. Знаете по-добре от мен какви проблеми ви очакват веднага след като завършите. Здравната ни система натрупа през последните години много негативи. Тя концентрира в себе си и недъзите на нашето общество.

Причините за тези проблеми са много - и чисто професионални, и организационни, особено финансови, както и обществени и етични, посочи президентът Радев. Вие сте млади хора, устремени и пълни с енергия, това не трябва да ви разколебава, защото имате уникалния шанс да промените тази система към по-добро, каза държавният глава. За промяната на системата са необходими лидери, добави президентът Радев. Надявам се, че ще направите така, че да се пресекат всякакви практики, в които на българския пациент да се гледа като на стока, изтъкна президентът.

Можем само да бъдем горди, че преди 100 години нашите предшественици решават и полагат основите на медицинската наука и образование в България, каза Румен Радев на честването. Той добави, че 100 години след основаването си висшето медицинско училище доказа своята необходимост и ефективност. За тези 100 години са обучени близо 40 000 студенти.

Президентът се обърна към преподавателския състав, на който благодари, че съхранява и развива традициите в българската медицинска школа и въпреки трудностите прилага съвременни тенденции в учебните планове и програми. А също и че превръща ентусиазираните младежи в лекуващи хора, верни на Хипократовата клетва.

Вековният юбилей е под патронажа на ректора на Медицинския университет проф. Виктор Златков. Сред присъствалите на честването бяха също заместник-председателите на парламента Цвета Караянчева и Нигяр Джафер, ръководството на Медицинския университет, преподаватели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
0
 
! Отговори
Etaara преди 6 години
Radef beter simulant ot romite...annaaaa....
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм от тази партия по-точно от никоя не съм но съм лекар завършил по времето когато беше еднолична и ще Ви кажа че тук и сега Ви лекуват професорите доц и медиците обучавали се по програмите на тази партия защото другите просто избягаха
12
2
 
0
 
! Отговори
Звучи преди 6 години
Доста обидно за сегашните представители.
11
3
 
6
 
! Отговори
Ни преди 6 години
Направи така, че тези студенти които учат и полагат усилия да останат в БГ. Имам племенник, който завършва с отличие, БЕЗ връзки, но казва чичо няма смисъл да ходиш да се опитваш в големите болници, местата са вече заети. От деца с връзки, ние не сме ги виждали много, много през 5те години, но завършват с хубави оценки. До скоро Радев, ти не си виновен , но твоята партия БКП/БСП е много виновна. Партията БСП създадена преди 26-28 години, НО има 49 конгреса, по два на година до сега. Честито
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Старшина, стига популизъм, бе! Толкова надежди за теб, а ти излезе чист ***! Това беше последното ми гласуване. Демагог нещастен!
9
4
 
14
 
! Отговори
Ох, боли преди 6 години
Млад лекар без специализация взима между 500 и 600 лв на месец в държавните болници. За толкова пари, да се напъва само за престижа на здравеопазването, не си заслужава. Ако живее на квартира с още един в апартамент - 200-300лв отиват за квартира и сметки, 300-400 за храна. Живот месец за месец. По-добре да отиде в козметичен салон за 800лв или дори сервитьор или барман, които с бакшиши докарват до 1000.
8
4
 
15
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
"Върнете доверието в здравеопазването!"...а срещу какво заплащане...
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато чуммата върне децата на хората. С какво да го върнат? Със 700 лв заплата?
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще го върнат ,когато веднага след дипломирането напуснат България,за какво ги обучавате,за да захранват другите здравни системи ли?
5
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-н Президент, истинските лекари бяха, когато са Ви лекували като дете! Сегашните са сбирщина от алчност, некадърност и нереализирани родителски комплекси.
4
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Знам, че имате сили, че можете", заяви държавният глава......и затова искаме да купим фърчила за 3 млрд. !
3
14
 
9
 
! Отговори
Янчо преди 6 години
Клепоухия да напусне като пръдния! Пародиен президент избран от пенсионерите, *** и бавноразвиващите се.
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С прдня боя? Че вие даже искате и да разреждате.
1
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да го върнат като няма образование и на нищо не ги учат а ако се научат, хората им ставаме стока за търгуване! Могат да лекуват дамо настинка и грип, за нещо по сериозно те пращат или в Турция или Германия или Израел.