Българското военно чудо – героичните срaжения за "Родопската Шипка"

Подвигът на полковник Серафимов и 21-ви Средногорски полк
10 ное 2017 13:25, Александър Попов
37

Третият епизод от документалната поредица "Българско военно чудо" пресъздава бойния подвиг на средногорци от 1912 г., известен в българската история като "Родопската Шипка".

Късометражният филм разказва за героичните сражения на полковник Серафимов и 21-ви Средногорски полк срещу турския Родопски отряд начело с Явер паша, по време на Балканската война.

Още по темата

Още по време на първата битка на 7 октомври, войската на полковник Серафимов успява да освободи Девин и да отстрани опасността турските армии да прекъснат съобщенията по долината на река Марица. Всяка следваща мисия на 21-и Средногорски полк е все по-трудна, но полковник Серафимов не се отказва и прекъсва връзката между турските войски в Тракия и Македония. Средногорската армия е тържествено посрещната от жителите на Пашмакли, Райково и Устово (днешен Смолян).

На свой ред Явер паша организира настъпление през Рудозем, застрашавайки тила на българите, които обсаждат Одрин. В тежки битки на 19 и 20 октомври първа и втора дружина на 21-и полк обединяват сили и смазват трикратно по-многобройния турски противник.

Разколебани относно силата и намеренията на вражеската войска, част от 21-и полк е пренасочен към старата граница от щаба на бригадата. Полковник Серафимов е против тази смяна на стратегията, защото ще остави българските села в района в ръцете на противника. Чувството за дълг към новоосвободените жители и мисълта за тяхната съдба не напускат съвестта на офицерите. Целеустремен, полковник Серафимов заявява твърдо: "Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител. През трупа ми трябва да се мине!".

На 21 октомври, след двукратен отказ за оттегляне на полка от страна на Серафимов, съдбоносният бой започва...

Развръзката на запечатаната в историята ни борба за "Родопска Шипка" и храбростта на Българската армия можете да проследите във видеото.

Третият късометражен филм от документалната поредица "Българско военно чудо" е част от образователната инициатива на сдружение "Българска история" и ЗАД „Армеец“. Тя има за цел да разкаже по интригуващ начин за ключовите битки на Българската Армия, въвличайки учениците в славните моменти на нашата история по един съвременен начин.
Документалните филми се прожектират в десетки образователни заведения в страната, като от "Българска история" изнасят открити уроци пред учениците. Късометражните филми се предоставят на учителите за образователни цели, за да може да обогатят учебните часове и да запалят интереса на учениците към родната история.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Около век по-късно българският премиер ходи на официално посещение в Турция, където не развяват българското знаме в негово присъствие, какъвто е протокола. А той - ухилен до уши.
10
0
 
15
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Защо тези филми не се излъчват по някоя тв.Може да гледаме всеки ден за Сома.Пърл Харбър и Ватерло а нашите битки само на ...кино.
9
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ *** ЗАПРИКАЗВАХМЕ СЕ ЗА ИСТОРИЯ ,НЕКА ДОБАВЯ ,ЧЕ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ Е БИЛА ЕДНА ОТ НАЙ-МОГЪЩИТЕ ИМПЕРИИ И ДОРИ РУСИЯ НЕ УСПЯВАЛА ДА Я ПОБЕДИ БЕЗ ПОМОЩТТА НА ДРУГИ НАРОДИ , ФИНЛАНДЦИ , УКРАИНЦИ, БЪЛГАРИ ,РУМЪНЦИ И ПРОЧИЕ ,ВСИЧКИ ТЕ СА ПОМАГАЛИ НА РУСИЯ ЗА ДА ПОБЕДИ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ !ТУРЦИТЕ СА НАЦИЯ ,КОЯТО САМО МОЖЕ ДА СЕ ГОРДЕЕ С ИСТОРИЯТА СИ ! ЖАЛКО ЧЕ СА БИЛИ АГРЕСОРИ ,НО ПО ТЕЗИ ВРЕМЕНА ВСИЧКИ ИМПЕРИИ СА БИЛИ ТАКИВА !
8
0
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
***, как ще обясниш тогава следния цитат ,,Дивизията Кастамуни настъпва с боен вик Аллах - маллах, Слава на султана и така...''. Става въпрос за срещните боеве в началото на войната. Къде е областта Кастамуни. Сигурно на Бяло море, а!? Виж и си признай!
7
0
 
15
 
! Отговори
aaa преди 6 години
сега дайте да уточним някои неща- през 1912г. няма такава държава наречена Турция, а има Османска империя. второ в никой учебник по история в Балканските страни (Гърция, Сърбия, Македония, Албания, Босна и Херцеговина и др.) не се пише- руско - турска освободителна война, а война между Руската империя и Османската империя.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите тогава се проявили като сдружен от национална кауза народ, енергични и способни. Скатавките познати през следващите войни и години още са били нищожни.Великите сили ни набиха канчетата и вече стигнахме до там да ни командват едни дебилитетни тикви! Факт! В събрани спомени от Хайтов на войници от 21 и 10 полк има много примери. Настъплението ни е спряно в планината, идва един подофицер артилерист, самороден талант изстрелва 2 снаряда сякаш снайпер и *** се разбягали от хребета.
5
0
 
5
 
! Отговори
2 преди 6 години
Думите на полковника и ордените не са за Междусъюзническата, а за падналите есента на 1912 г. Наградени са и казани по време на междусъюзническата явно с цел повдигане духа на войската.Дори казва ,,....тези, които загинаха при Булаир, Люлебургаз, Селиолу....''.
4
0
 
4
 
! Отговори
batevale преди 6 години
Браво , Сашо ! Това , което си направил е важно .
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Междусъюзническата война е срам за България, но не и за неините воини. Не съм съгласен с втория коментар изцяло. Турците не успяват да пробият българската стена при Аламидере заради бойния дух както на средногорци така и на родопчани, а не заради някакви конспиративни теории с еврейско участие. Какво става след това е друг въпрос който не е целта на филма. За него трябва цял друг филм
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко по реално. Просто евреите са решили как и колко трябва да се настъпи и кому какво ще се даде! Ходихте, ходихте и до къде стигнахте? - До обратно! Храбреците загинаха, останалите живи получиха ордени! Не съм го казал аз, а един полково командир през трагичния юни 1913!
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И всичко за да има турска партия в парламента.