Колко и за кого коледни добавки? Ясно до седмица!

МТСП: Над 40 000 младежи са започнали работа през 2016 г.
13 ное 2017 13:23, Анисия Иванова
10
Колко и за кого коледни добавки? Ясно до седмица!
Снимка: Reuters, архив

Правят се разчети, като до края на седмицата ще има решение за коледните добавки на пенсионерите. Това коментира в Русе министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той обясни, че не може да каже нищо по-конкретно, защото решението се взема от Министерския съвет и зависи от това какъв ресурс може да се отдели от бюджета.

Министърът посочи, че нагласата е да има коледни добавки, но не за всички пенсионери. Ще се търси възможно най-справедливия подход за разпределение.

"Както и предишните години обикновено това е форма на подпомагане на пенсионерите, които са с най-ниски размери на пенсии, като обикновено границата е линията на бедността. Предполагам, че в тази посока ще бъде и тазгодишното решение", заяви Петков цитиран от БТА.

В крайдунавския град той участва в конференция "Образование, трудов пазар и бизнес", организирана съвместно от Русенския университет и Агенцията по заетостта.

Близо 31 300 младежи (до 29 години) са започнали работа на първичния пазар на труда чрез посредничеството на Агенцията по заетостта в периода януари-септември 2017 г. За цялата 2016 г. техният брой е 40 269, каза още министърът, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Петков подчерта, че постигането на баланс между търсенето и предлагането на работна сила в днешния глобализиран и високотехнологичен свят е трудна задача, за чието решаване са необходими съвместни усилия от образованието, бизнеса и институциите на пазара на труда.

В условията на ниска безработица и едва около 4000 безработни млади висшисти е особено важно всеки дипломиран специалист да бъде насочен бързо към подходящо работно място. За изпълнението на тази цел политиката по заетостта прилага разнообразни инструменти – индивидуализирани услуги, платени стажове, обучения по ключови компетентности, каза министър Петков.

Той посочи, че България изпълнява успешно Европейската гаранция за младежта, която осигурява на младите хора разнообразни възможности за обучение, заетост, получаване на първи опит, трудови навици и социална интеграция.

Ежегодно в Националния план за действие по заетостта се заделят средства за обучение и субсидирана заетост на безработни младежи. Успешно се прилага програма "Старт на кариерата" за работа в държавната, областната и общинската администрация, каза Петков.

Министърът на труда добави, че хиляди млади хора могат да започнат стажове или работа по схеми "Младежка заетост“, "Обучение и заетост на младите хора", "Готови за работа“, по които възнагражденията им се субсидират по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Данните показват, че през първите девет месеца на 2017 г. 6896 младежи са започнали работа с европейско финансиране. За цялата минала година техният брой е 19 064. Петков добави, че Министерството на труда и социалната политика е разработило прогнози за развитието на пазара на труда в България до 2030 г., които подпомагат системата на образованието при определяне на приема на ученици и студенти, както и другите институции при разработване на секторни политики.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правителството на Станишев е отпускало 150 лв. коледни през 2008 година .А сега ще видят пенсионерите по 150 лв. през крив макарон
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правят се разчети по колко стотин ще се нагуши администрацията, особено по върховете, а ако случайно остане нещо може да има и за някои пенсионери.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека сметнем - 240 депутати с увеличени заплати по 140 лева , защото може да умрат от глад.
7
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 4 МММ:Я ми припомни кога Станишев е дал 150лв?Или само да се намираме на приказки и лъжи.Особенно за лъжите-там сте царе.Айде посмали ***.нго,никога не е давал по 150лв,ако само не е делил народа на пенсионери и висшисти.
6
2
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Ами позаинтересувай се .Излишъка се ,,изнася на показ" през няколко месеца,през август беше 1 милиард и 700хиляди,сега е около 2 и 400.До края.На края на годината ще кажат окончателно,но никой няма да ти звънне в къщи да ти докладва невежи ленивецо.
5
5
 
0
 
! Отговори
До ,,умниците"п преди 6 години
Става дума за РАБОТЕЩИ и пенсионери .Вие не сте от тях ,какво каканижете тука.Висете по цял ден пред клавиатурата и чакайте .................да падне тавана./80% !?!?!?
4
2
 
21
 
! Отговори
МММ...... преди 6 години
СКЪПИ ПЕНСИОНЕРИ НЕ СЕ НАДЯВАЙТЕ НА 150ЛЕВА КАКТО ДАВАШЕ СТАНИШЕВ СЕГА ЩЕ ДАДАТ ТОЧНО КОЛКОТО Е ЗАКУСКАТА НА ТЕЗИ КОИТО РЕШАВАТ КОЛКО???
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще има много за държавната администрация.
2
0
 
20
 
! Отговори
Ние преди 6 години
сме много добре, дето се вика цъфтим и връзваме. Толкова излишни средства, че чак никой не се ангажира да каже точно на кой колко! Виж, Гърция понеже е в криза, казаха направо-дават по 1000 евро на пенсионер!
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко е излишъка в бюджета ? Hека се каже защo се крие и да се раздаде на всички по-равно. Всеки който работи и не получи нищо за Коледа нека осъди държавата за дискриминация Парите са на всички не са на ГРОБ, стига лъжи и измами полемики и магистралите са си наши въпреки че Тиквите ги оскъпиха и на туй ще му дойде края. Българина е прамахнал всички робства ще премахне и тиквеното.