Българското военно чудо: Падането на непревземаемия Одрин

Битката, която е определяна като военен връх на българската армия
17 ное 2017 14:45, Александър Попов
69

Четвъртият филм от документалната поредица "Българско военно чудо" насочва вниманието ни върху сражението, което мнозина описват като връх във военната история на България – превземането на Одрин. 

Действието се развива в началото на Балканската война през октомври 1912 г. Тогава командването на генерал Никола Иванов има за задача да блокира Одрин – най-важният комуникационен възел в Източна Тракия. Той контролира единствената жп линия от и за България, което го превръща в изключително ценен ресурс.

След неуспешен щурм през октомври, се преминава към обсада на града. Това обаче е почти невъзможна мисия, защото крепостта разполага с 45 км отбранителнта линия, гарнизон от около 75 хил. души с 600 оръдия от различни калибри. По план запасите им трябва да стигнат за 6 месеца.

Командващият одринския гарнизон Шукри паша твърдо вярва, че Одрин е непревземаема крепост. Обективните предпоставки също подкрепят твърдението му, но от съдбата на Одринската крепост зависи изходът на войната. Одрин трябва да бъде превзет на всяка цена.

Българското правителство обаче не подкрепя идеята за щурм, защото ще доведе до огромен брой жертви, а шансът за успех е минимален – изчисленията на Военния съвет показват, че една атака ще коства между 10 и 15 хиляди убити. Всички усилия на армията ни жънат провал след провал. Нещо трябва да се промени.

Тази промяна идва в лицето на генерал Вазов. Негова е идеята за ненадейна атака, без никаква артилерийска подготовка през Източния сектор, откъдето да се сломи "непревземаемата крепост". Турците не очакват нападение оттам и е направено всичко възможно да бъдат заблудени. Цял февруари е използван за скрито преместване на обсадната артилерия в Източния сектор, а в началото на март всички приготовления са готови.

Главното командване обаче все още се колебае да даде зелена светлина и предлага алтернатива. На своя глава генерал Георги Вазов заповядва атака за превземане на града.

Когато негов подчинен му заявява, че ще изпълни дълга си, той отговаря: "Дълга ли? Смятате ли, че е достатъчно, ако ние утре изпълним само дълга си? След едно поражение всеки страхливец може да се оправдае, че е изпълнил добросъвестно дълга си. Слава, слава или смърт ни чака утре!".

Дългоочакваният ден настъпва на 12 март, когато е направена първата крачка към една драматична борба. Подробностите и развръзката може да проследите в четвъртия епизод от "Българско военно чудо".

Документалната поредица е част от образователната инициатива на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец", която цели да покаже по вълнуващ начин миналото на страната ни и да превърне историята в интересен учебен предмет.

Филмите от "Българско военно чудо" се прожектират и пред ученици и учители в десетки градове в страната по време на открити уроци, които авторите на проекта изнасят. Видеата се предоставят и безвъзмездно за образователни цели, за да може повече учители да обогатят учебните си часове с документалните филми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
11
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
"Б" само като ти прочета конспиративните термини, които подхвърляш без да мислиш ми става ясно колко си я закъсал. Който се чувства роб намира господари. Ако ти си имаш не вменявай на останалите че и те имат.Чувствай се щастлив сам и не мисли, че някой има нужда от хранилка както ти имаш.Природата ти ми е ясна. Българите за теб винаги са неспособни на каквото и да е.Само ако някой голям позволи.И ти се подмокряш като се сетиш,че Русия може да ти бъде господар и псуваш всички които отхвърлят това
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Победата определено не е била "чудо" предвид моралната и физическа сила на предците ни. Това е било преди повече от 100 г., нека да ги оставим да почиват в мир и да се вгледаме в "героите" на съвремието ни!
26
13
 
4
 
! Отговори
Б преди 6 години
До Българофилевреино !кажи ми едно нещо което се е произвеждало в Царство България тютюн и кожи - това е което Царство България произвежда ...."Япония на Балканите"по онова време нищожество необразовано Япония е била по-бедна и от България !Япония си ступва на краката когато изколват западните 'инвеститори" ....
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
E BILO E I NQMA DA SE POVTORI.PYK SEGA NI BYLGARSKA ARMIQ NI BYLGARSKI SOLDATI NA XORIZONTA SKORO I BG V MINALOTO TERITORIQ SE VLADEE S XORA SPRAVKA KOSOVO
24
11
 
6
 
! Отговори
Б преди 6 години
Българския войник превзе Одрин, обаче това се видя неприемливо за шенгенците и насъскаха Сърбия и Румъния срещу насюдо-масоните и англо-саксонските им роби винаги са ни мразели и сега ни мразят и грабят а на вас предатели долни, Американските ви господари дори визите не ви отмениха - толкова ви обичат англо-саксонците
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно тогавашните офицери не са изпитвали '' неразположение'' като сегашните *** от въздухарските сили.
22
6
 
12
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
"В", фанатизиране русофиле, Царство България е споменавано като "Япония на Балканите" от световноизвестни издателства като National Geographic и единствено непосилните репарации след ПСВ забавят и усложняват индустриалния възход на родината. И ако тръгнеш да обвиняваш царете ни, то пак ще си в грешка, щото целият ни народ единно е искал да си го върнем на съседите.Поне погледни снимките от онези години. Няма вече комунистическа цензура, която да възпре истината да излезе наяве! Свиквай!
21
15
 
5
 
! Отговори
B преди 6 години
До французинпреди 1944 така нареченото царство България е една 100% аграрна държава без никаква индустрия !Западните ти господари довеждат царство България до фалит 4 пъти, но ти си толкова глупав и необразован че дори и това не знаешБългария стана модерна държава благодарение на безвъзмездната Руска помощ - Русия построи ТЕЦ-ве, АЕЦ, мостове, заводи и язовири в БългарияКажи ми какво построиха Американските гадове за 28 години "демокрация" !?
20
3
 
11
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
ама големи експерти се навъдили тука. Ама от военно дело разбирали, от история колко щеш, от обсади на крепости и т.нат. Що не ви видим филма на който сте сценаристи и да изложите вашите експертни мнения? Щото аз съм виждал и в английски канали да се говори за тази обсада, статии на чужди езици които анализират щурма. ама вие щот не можете два камъка да сложите един върху друг си прехвърляте вашата невъзможност върху предците ни. В голяма грешка сте и от коментарите ви лъха на комплексарщина!!!!
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама генерал Вазов е бил Генерал, а не щабен коцкар, който си назначава любовницата за секретарка
18
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При пехотна атака са убити 1700 българи предимно от картечен огън и 800 турци.При атака с около 60 000 души, 1700 убити са твърде малка цифра. 800 убити защитници - още по-малка цифра.Истинските битки с които трябва да се гордеем са другаде.Тази битка трябва да митологизира Фердинанд, като голеееем военачалник.Останалите избити българи и турци са в резултат на артилерийски и картечен обстрел.
17
3
 
4
 
! Отговори
Стоимен преди 6 години
До АнонименВъв филма има сърби. Гледай по-внимателно. Това че не се казва на глас, не означава че позициите не са ги спазили. Сърбите са разсейвали заедно с българите в другите сектори, докато българите са щурмували от другата страна. Вечна слава на героите!
16
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля, че Одринската битка е малко или много митологизирана.Одрин е крепост, която не може да се превземе с пехотна атака. Има достатъчно оръдия, които обаче не са далекобойни. За това, след няколко неуспеш ни опита се започва масиран артиларийски обстрел с далекобойни оръдия, на които Одрин не може изобщо да се противопостави. Този обстрел разрушава укрепленията, избива 12-13 000 турци, деморализира останалите. След това, българи и сърби просто навлизат - за това има убити 1700 българи и 800
15
1
 
14
 
! Отговори
Володя преди 6 години
Българи, знайте своя Род, Език, История, Славни победи, Будители, Хора, отдали живота си за нас... Така сме просъществували до днес, иначе нямаше да ни има! Слава на героите!
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тези хора и още много други са дали живота си, за да може сега да сме свободни и демократични и окрадени от собствените си дупетати... каквото сам си направиш, никой не може да ти направи! жалко за хилядите отдали живота си, ако можеха сега да ни видят!
13
2
 
15
 
! Отговори
ии преди 6 години
маде ин Булгари-------------------------------Пикльо я вземи се стегни. Ти ако си нула ние не сме. Никои не ти пречи да си живееш достойно и почтено живота. Плочата ще се обърне ще се намерят достойни Българи да ни водят отново.
12
2
 
12
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Хайде дай си труд да видиш какво пише в сръбските учебници по история и тогава ръси сърбомански предложения
11
16
 
3
 
! Отговори
демократ костовист преди 6 години
И като бяхме влезнали в Цариград какво? Щяхме да го предадем в ръцете на руснаците до месеци. И сега съветския съюз щеше да е до нас! Сега поне турция е в НАТО!
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На нас от Дай България ни плащат, за да сме против великата история на България! Така че тази битка нищо не, само вкарва националистически нотки! Не е европейско!
9
21
 
10
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 6 години
Стига сте писали глу.пости! Не е важно какво сме били преди 105 години! Важното е, на какво дередже сме сега! А сега сме пълна 0 (с думи нула)!