"Няма деца, няма проблем". Какви са причините за отказ от потомство?

Решението е основно свързано с личността - с образованието, религията...
Обновена: 18 ное 2017 18:40 | 18 ное 2017 18:39,
188
"Няма деца, няма проблем". Какви са причините за отказ от потомство?
Снимка: архив, Ройтерс

"Няма деца, няма проблем" - така е озаглавен доклад, който обобщава резултатите от проучване за съзнателното решение на двойките в Европа да нямат деца. Все по-често европейците се отказват от създаването на собствено поколение и причините са различни, показва наблюдение на Population Europe, финансирано от Европейския съюз (ЕС).

Статистиката показва, че това решение се взима най-често в обществата, в които има равенство между половете - Скандинавските страни, Южна и Източна Европа. Обяснението е просто - с равните възможности в тези страни се акцентира върху самостоятелността при взимането на решения, еманципацията и модернизацията.

Интересен факт е, че в страните от Източна Европа неодобрението, с което се сблъскват двойките, решили да нямат деца, е най-високо, макар и раждаемостта в тези страни да спада съществено след разпадането на СССР. Изследователите обясняват това разминаване с желанието на хората в тези държави да се придържат към традиционните ценности, включително и положителното отношение към децата, за да се чувстват по-сигурни.

Според проучването няма връзка между богатството на държавата (измерено чрез брутния вътрешен продукт), както и предлаганите грижи за децата и решението на една двойка да няма деца. Факторите по-скоро са свързани с личността - нивото на образование, религиозното възпитание и възрастта.

Младите хора и възрастните респонденти в проучването са по-негативно настроени към семействата без деца, отколкото хората на средна възраст. Младите хора, особено тези, които още нямат деца, се надяват някой ден да създадат свое семейство, а възрастните са традиционалисти, обясняват изследователите.

Като цяло жените по-често приемат решението на някого да няма деца. Това вероятно се дължи на факта, че жените губят повече от възможностите си за кариерното си развитие, отколкото мъжете, които са родители.

Хората с по-високо образование са по-толерантни към различието и това е едно от обясненията защо образованите европейци са по-склонни да приемат семейства без деца.

Религиозните хора пък не одобряват решението на двойките да нямат деца независимо от другите фактори, показват още данните от проучването. За тях бракът, семейният живот и децата са съществена ценност.

Още новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: раждаемостдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
9
 
26
 
! Отговори
лаборант преди 6 години
Т.нар. "еманципация" е лабораторно създаден вирус атакуващ основната клетка на обществото - семейството. Разпада на семейството, води до разпада и унищожението на обществото, държавата, народа.На печалившите, еманципатки, честито.
22
5
 
17
 
! Отговори
Просветление преди 6 години
Да погледнем кой е основния спонсор на ислямизацията - Сорос, чрез отворено общество - регистрирана в Русия, като чужд агент. А защо не и тук ? Защото сме вече тяхна собственост.Да погледнем малко и към причините затова - дестабилизация и предизвикване на хаос, както в Украина, Либия, Близкия изток и северна Африка.Целта? - Разделяй и владей.Резултата? - Нов световен ред, и форма робство, което дори и Сталин или Сев.Коре не са успели да постигнат.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма жива форма, която да разчита на защитни механизми от друг.Ето затова САЩ ще продължат да просперират и съвсем правилно обявяват целия свят за територия на своите интереси, а безумният ЕС ще затъва все повече.Не, че нещо, което е следствие на цяла поредица причини, може да се спре.
20
3
 
27
 
! Отговори
17 преди 6 години
За българското дете ,българската държава е установила ,че са предостатъчни около 35лв.
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де ако наистина богатоте влиятелни евреи не желаят бялата раса да съществува защо е това.Да кажем че светът се напълни с индийци които са доста тъмни,африканци и азиатци.И какво печелят от това?
18
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И на мен ми харесват най-много хората живели през 18-ти век.20-ти век прави живота на хората прекалено лесен, колкото по-лесен, толкова по-безмислен.
17
11
 
4
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
До 31Ама, кой ти говори за жена ***! Страх ме е за женско дете, ако ми се падне 300 ядове са...зор ми мене за жена ми - *** колко щеш
16
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всеки му става ясно, че семитите искат Европа за себе си. Ще вкарват повече бедуини за да се чувстват като у дома си в Израел. Белите са ненужни.
15
6
 
7
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Ш прайм аз потомство, да ми се падне некоя лигла дето ще смени всички автомобилни БГ. регистрации на коли. Като - РВ, СТ, Е, СА и тн...Требва да я лежим после, ама айде мани
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Точно в изброените държави и континенти правят и отглеждат деца с МНОГО "акъл". И ги оставят да се въргалят в мръсотията пред къщата голи, боси, гладни. И неграмотни. От 10 родени оцеляват 3-4 броя.Някога тревопасните динозаври, които нямат защитни израстъци и не могат да се грижат за поколението си, снасяли стотици яйца и ги оставяли на произвола на съдбата. Ако някое се излюпи и оцелее само, ще оцелее. И сега някои от 21. век се множат като динозаврите от преди милиарди години
13
7
 
12
 
! Отговори
до 8: преди 6 години
До Анонимен 8:Крайно време е да се откажем от соц.идеята ,че мъжете и жените са равни в труда-още няма мъже,които раждат ......А и има специфични професии за мъже и такива,по-подходящи за жени.Трябва да се плаща НОРМАЛНА заплата на жените,които отглеждат децата си до тръгване на училище. Сигурно е,че ще ги възпитат по-добре,отколкото в яслата и градината.
12
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това НИЕ не ми е понятно.Кои сме ние?!Всеки нормален български родител предпочита детето му да е в друга държава.Ясно е, че при тази раждаемост "новите" българи от български етнос ще са малцинство на тази територия.ИМА ЛИ НЯКОЙ, КОЙТО ДА НЕ ГО Е РАЗБРАЛ?!Естествено, че предпочитам внуците ми да не живеят сред роми.
11
11
 
39
 
! Отговори
Факт преди 6 години
За българите основната причина да не създават деца е мизеритя, в която ни вкара демокрацията след 1989-та година. Никой нормален българин не иска децата му да живеят по-зле, отколкото е живял той самият. Факт!
10
4
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
еми казаха ви го хората - равенството е смъртоносна за нацията болест. след 50 години равенство пак няма да има, щото тия дето го изповядват ще измрат
9
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За таз истатия трябва да ви съдят за пропаганда на геноцид !Колко ви платиха кукловодите Сорос и Ротшилд ??Знаем ви расистките планове за избиване на бялата раса и ислямизация на Европа!Изродди гадни искате по 4-5 мюсюлмански деца, а белите да спрат дас е възпроизвеждат и да изчезнат ! Това са новите либерално-прогресивни, леви ценности !Дори не трябва да има съд за такива като вас, директно линч и въжета, да висите по дърветата !!
8
9
 
48
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Ние имаме едно дете. Аз искам поне две, мъжът ми даже три. Обаче: жилището ни е малко, цената на ново непосилно, а и вече знаем какви допълнителни разходи изисква нормално (без глезотии) отглеждане на дете. С едно се справяме, при второ ще трябва да живеем с доста лишения. На тия в гетата може да не им пука, но за нормалните семейства парите са основния фактор
7
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно бъдеще казвате.Или липсата на такова?На тоя свят сигурно 1-2% от населението имат сигурно бъдеще.Останалото чака някой да поработи за да го направи такова.И пак стигаме до приказката.***,алчни и мързеливо-страхливи.Все чакат принцът на бял кон.Е,ще почакат.
6
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Принципно населението на планетата трябва да е до 4 милиарда.Лошото е, че 6 милиарда от хората не го разбират.
5
3
 
36
 
! Отговори
The big щепсел преди 6 години
Онова министърче, дето не можеше да си храни семейството с 2000 лева, смъкна кожата от гърба и на неродените деца, като разписа милиардите изтеглени от шайката. Кой иска да създава мъченици да плащат и хранят "новите българи"...!?
4
2
 
14
 
! Отговори
реалист преди 6 години
До Анонимен:Точно за там нито се правят с акъл, нито се гледат с акъл-по-вероятно за спазване традицията или от спортен интерес.Важно е да са много- все някое ще оцелее.