Майка, перачка, готвачка... Ролята на жената според 81% от българите

Повечето обаче смятат, че има полово равенство на работното място
135
Майка, перачка, готвачка... Ролята на жената според 81% от българите
Снимка: flickr

81% от българите смятат, че най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството, сочи ново проучване на "Евробарометър" за половото равенство в Европейския съюз.

В другия край на класацията са жителите на Швеция, от които едва 11% смятат, че най-важната роля на жената е вкъщи.

Също така 81% от българите смятат, че най-важната роля на мъжа е да печели пари, в сравнение с Швеция, където едва 10% разсъждават по същия начин, предаде bTV.

България попада и в челната четворка на общества, които смятат, че е по-вероятно жените да вземат решения, базирани на емоциите си – 83% са отговорили с "да", което е равно на данните за Чехия и Словакия.

Въпреки това 62% от българите смятат, че е допустимо мъжете да плачат. Според изнесените данни България е на първо място по полови стереотипи в ЕС.

Противоположно на тези данни, голяма част от българите смятат, че в политиката у нас е постигнато полово равенство. 64% от нашите сънародници са отговорили с "да" на този въпрос. С най-висок процент в това отношение са отговорили жителите на Дания – 75%.

В другата крайност, на последно място, се намира Франция. Едва 32% от населението смята, че в политиката в страната е постигнато полово равенство. След тях са унгарците – 35%.

Българите отговорят положително и на въпроса дали има полово равенство в работната среда у нас – 67% са отговорили с "да" на този въпрос.

В дъното на класацията тук отново са французите, от които 29% смятат, че има полово равенство на работното място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има и жени учени, но на тях обикновено им куца всичко останало.
35
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
жената през 2017г. иска да ходи по кръчми като мъжете, да пие колкото мъжете, но стане ли въпрос за нещо неудобно "тя била жена, това не било женска работа"
34
14
 
14
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
Абе много ги рабирате вие нещата, нищо че над 80% от сте завършени deбили. Жени, коли, световна политика, спорт, туризъм, инженерни науки - ехеее никой не може да се мери с вас по тези въпроси. Големи тарикати сте от простолюдието. Затова и живота ви е един такъв... жалък. Довечера в кривата панелка пак ще зяпате биг брадър, докато "будалите" ще си пием уискито в някой хубав бар, ще слушаме хубава музика и ще си говорим за неща, които вие, тарикатите в живота, намирате за "скучни".
33
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А каква трябва да е ролята на жената, като тази в другата новина на първа страница ли!?!? "Каката на Николета, по нейните стъпки: дръзка и провокативна" ... Значи това е ролята на жената, да си развява гащите!?!? Е Предполагам повечето от мъжете тук може и да искат да се "заиграят" с такава, но надали ще са щастливи това да е майка им или дъщеря им! Иначе нормалността изчезна, жената не ще да ражда. Иска да е модел. Мъжът не иска да работи, иска да е мутра... егати ценностите!
32
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господи, благодаря, че моят мъж е от останалите 20%!
31
5
 
14
 
! Отговори
Караамджиклиев преди 6 години
Борисов намери ли си жена най-накрая ?!
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
близкия изток е все по-близко... ще си спомняме за тази анкета след години и ще жалеем за резултатите , ето в Германия да видим колко спокойно ще празнуват коледа-нова година жените сред емигрантите , или ще си стоят вкъщи на сигурно ?
29
15
 
6
 
! Отговори
жена преди 6 години
аз пък си обикалям от различни мъже получавам различни неща, всички приятелки го правят защо аз не? и помагам вкъщи с пари и съм домакиня и съм задоволена , товае реалността в БГ
28
2
 
27
 
! Отговори
друга жена преди 6 години
Аз пък бях с един мъж, който хем не искаше да ходя на работа(от ревност) хем постоянно ми искаше пари за общите и за личните му нужди! Е не съм ли била най-голямата шматка???Дано да съм била последната такава
27
13
 
10
 
! Отговори
до 20 преди 6 години
Българския, както и всеки друг мъж иска едно простичко нещо от жената до него. Да не дудне и да не мрънка. За теб, понеже очевидно си феминистка с паяжина това е непостижимо, но някои жени макар и трудно успяват да си подтискат бесовете.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 27На този етап всички разбрахме, че той визира маминка, горд от факта, че тя може да издържа 30 годишен търтей.
25
1
 
12
 
! Отговори
80те процента... преди 6 години
Тва онези 80% ли са?
24
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
анкетата не е вярна: 1.нацията се емацнипира и затова умира,2.жените искат кариера и получават точно това ,3. мисленето на българина се променя подобно на европа и резултатите са видими - отрицателен прираст
23
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До женен за германка (12)Ти не работиш ли?Ако жена ти е с външност на модел и в материално отношение е състоятелна, защо тогава си е взела мъж-жиголо?
22
0
 
8
 
! Отговори
Жена преди 6 години
До 23Не знам, питайте си вашата лична жена, моят мъж не е ***.
21
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама как си личи че 500 години сме били под турско... уж европейци, ама не съвсем.
20
6
 
28
 
! Отговори
Льольо преди 6 години
Мама заръча, ако до две години след сватбата оная не роди, да се разведа, щото сигурно е ялова.Мама заръча също, по доктори да обикаля само оная - бъдещата ми жена. Аз да не ходя, щото мене мама ме е гледала като писано яйце и ако нямаме деца, вината няма как да е у мен!Още не съм направил предложение за брак, щото мама още обикаля по адвокати и търси форма за предбрачен договор - ако се разведем, как да направим така, че оная нищо да не вземе от мен, а да ми плаща пожизнена издръжка!
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак какво мислели ония 80%...
18
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските мъже НЕ знаят какво искат.Ако жената е домакиня, не изкарва пари и е мързелива.Ако работи, е к..ка и кариеристка. Не дай Боже да печели повече от тях.Ако се опитва да е и двете, защо има само 1 дете...защо нямала повече като прабаба си. И изобщо угодия няма. Винаги за нещо жена му е крива, ако ще да е за цените, международното положение, политиката или футболното първенство. Изобщо да се смееш ли, да плачеш ли...
17
4
 
8
 
! Отговори
Жена преди 6 години
До до 17 Жена от ИвоИво, миличък, с този коментар само описваш единствения тип жени, който си способен да привлечеш поради личните си 'качества'. Явно си от описаните от мен миризливи мързели иначе все някоя свястна и поддържана жена щеше да ти пусне. :(