Български бебета се раждат... Но повечето – в чужбина!?

Запазва се тенденцията повече млади хора да напускат страната
Обновена: 22 ное 2017 09:16 | 22 ное 2017 08:52,
100
Български бебета се раждат... Но повечето – в чужбина!?
Снимка: архив Reuters

Все повече българчета се раждат извън България. Расте броят и на децата от смесени бракове, които нямат българско гражданство, въпреки, че единият  им родител е българин. Това заяви "Дарик" председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

Той допълни, че негативната тенденция много млади хора да напускат страната се запазва.

Откроява се и друга тенденция - от чужбина в България се връщат основно мъже на възраст от 30 до 40 години. Тези от тях обаче, които не успеят да създадат семейства или да си намерят подходяща работа, след няколко месеца отново заминават.

"Негативната тенденция българи да напускат страната продължава. Можем да кажем, че има леко намаляване, има завръщане на част от българите, които живееха зад граница. В момента се връщат предимно мъже - над 30 и под 40 години. Това са мъже, които нямат семейства на Запад и просто искат да се оженят. Част от тях се връщат в България. но ако те не намерят тук реализация до няколко месеца, пак се връщат в Европа", коментира той.

"Най-лошата негативна тенденция е, че основно младите българки бягат и остават да живеят в Европа и раждат там българчета. Тази тенденция продължава. И е в момента български граждани, които са зад граница, неофициално, но все пак по данни,  свързани с официалните служби, са повече. Точният им брой не е ясен, но е между 2,7 и 3,5 млн. души. Една част от тях не са и български граждани - деца, които са родени от смесени бракове", поясни Харалампиев.

По неофициални данни българите, които живеят извън пределите на страната са повече от българите, които живеят в България.

"Извън тези български граждани, които живеят там, има и българи, които не са български граждани. Това са българите в Македония, Западните покрайнини, Сърбия, Молдова, Украйна, както и старата българска емиграция. Те са също достатъчно количество, така че можем да кажем, че за съжаления българите, които живеят извън пределите на границите на нашата държава, са повече отколкото тези в България", заяви още експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да отиде човек на село, като там са останали само ***. Ще си направиш удобства, а те ще те издебнат и ще берат джиляйзо и после трябва да ги лежа в затвора. Има ли смисъл?
76
10
 
4
 
! Отговори
бай х преди 6 години
До до 74ами продай си панелката и ще имаш и за къща на село и за животни да си купиш ...ама друго си да се покажеш с бмв то и нов жисием и да блееш в мола като 5 за 4 ... това е начина на мислене
75
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е, българите останали на територията сме около 3 милиона /половината в напреднала възраст/, ромите вече гонят 2 милиона /половината от които деца/ и останалото до 6 милиона са български турци и разни вносни екзотики, на които е дадено българско гражданство. Безнадеждно е положението!
74
2
 
5
 
! Отговори
Ти преди 6 години
Еми 3 милиона, от тях на изборите гласуват около 1.5 милиона, от тях 30% за победителя. И така се управлява България.
73
1
 
27
 
! Отговори
АЗ преди 6 години
Значи, истинското заглавие е: Българското население е под 3 милиона! Бежанската вълна от България застрашава съществуването на държавата! 80% от българите навън няма да се върнат. Имам впредвид от старото поколение. От младото 99%. Не защото не искат, а защото няма светлина в тунела.Докато не се смени тотално политеческата върхушка, полицейската система, администрацията, медицинската кака да я нареча -"система", хората ще емигрират.
72
3
 
23
 
! Отговори
до 74 преди 6 години
***... баба ти и дядо ти са имали земя, кокошки, крави и други животни! Правели са по сто деца, понеже друго занимание не са имали и което оцелее... оцелее! Важното е било да има работна ръка, за да се оре нивата и да се гледа градината - за това са правели по осем-девет деца! Сега като нямаш ни къща, ни двор, ни градина, а живееш в панелка и работиш за минимална заплата кви деца ще правиш?!
71
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом се раждат в чужбина,те вече не са българчета.Дори им слагат чужди имена,за да забравят по-бързо от къде са тръгнали.Тези деца едва ли някога ще се върнат тук.Затова нека не се заблуждаваме,а тези,които все пак остават тук,нека да раждат повече деца.На бабите ни не е било по-лесно,но са имали по пет деца.Защо трябва да оставяме красивата си страна в ръцете на хора,които не знаят какво да правят дори със себе си,камо ли с държавата.
70
0
 
11
 
! Отговори
ТАКА ТРЯБВА ! преди 6 години
Хората бягат от семейния кодекс и семейното правосъдие . Когато нещата в семейството са превърнати в средство за печалба на хората изхранващи се от платено правораздаване - ще бъде така . Нещата са такива още от края на войната . Особено са влошени около петдесета година . От тогава се оформя трайната тенденция - при такъв правов ред - такава раждаемост ! Сега нещата се влошиха по десет след като през деветдесета година се позволи на правовата система да превърне и щастието и нещастието на хората в средство за обогатяване . Резултата е на лице , причината също . Но се казва че причината е ико
69
10
 
9
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 6 години
поздрави от ав$$тралия, една от най развитите държави с най високи доходи на населението, по точно 4-та в класацията, а прехвалената Германия беше 9-та а USA 14-аТова е най райското място на Планетата, 4-та по доходи в света и ако не обичате зима, ако не си падате по карането на ски а вместо това обичате да се гмуркате в коралови рифове, да карате джипки по безкрайните плажове, да скитате из джунглите и водопадите (които са десетки само около Сидней) тогава ще се съгласите че съм насред рая
68
0
 
36
 
! Отговори
до 60 преди 6 години
Не съм гледала интервюто, но ако всичко това е вярно - държавата ни си заслужава съдбата. Как можеш да кажеш, че като няма кой да работи за ниски заплати, ще внасяш чужденци само и само, за да не вдигаш заплатите и да не увеличаваш разхода на администрацията?! Имам също много познати (българки), които родиха децата си тук в Германия (бащите също са българи). Децата не получават автоматично немско гражданство след като се родят - минава известно време след това. Държавата ни е за ***...
67
8
 
19
 
! Отговори
бай х преди 6 години
Родените в чужбина - не са български бебета !!! Моите близки и познати които си закараха децата в чужбина и тия които родиха там се погрижиха те да не знаят българския език ...
66
0
 
19
 
! Отговори
Работодател Бугарин преди 6 години
Търсим качествени ора да бачкат у складо ми, нем да ги обиждам ногу.Работата че е на 3 смени, че дават ногу нощни. Заплатата е 320 евро + 30 евро под формата на ваучери за рана.Търсим само сериозни кандидати. Работата е тежка.
65
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 60 АнонименАдминистрацията и системите (здравеопазване и образование) са галактически чудовища. За тях няма значение кой ще ги храни и ще им върти оборота. Важното е те да са на държавна хранилка докато са живи - докъм 90 години. Затова и ще повишат пенсионната възраст до 2020 г на 72 години.
64
7
 
14
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 64Това "бягство от хубавото" е явление, което според мен е започнало от 1944 година с "победата на комунизма" и продължава до ден днешен.Та значи, първи, втори и трети клас съм учил на село. Още тогава половината село имаше роднини в София, или който не може да стигне дотам - в съседните по-големи градове. Това бягство беше започнало още тогава, от селата към градовете. Телените мрежи ни пречеха да избягаме извън България. А след 1989 г. вече няма телени мрежи и бягаме навън.
63
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските бебета,които се раждат в чужбина,още с раждането си,не са български,даже и при най-добро желание от родителите им да бъдат такива,а повечето техни родители вече са отписали България.Освен всичко друго,още от детската градина,те ще бъдат подхванати от съответните образователни и социални системи,които направо ще ги обезличат,нещо,което се прави и у нас,резултат от глобалната система,за обезличаване на човека.Ще останат само в изборните списъци на политическата мафия!!!
62
4
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 59За да се изразя по-ясно, според мен е нужно едно уточнение за идеологията на националсоциализма в Германия:Според расовата и нацистка идеология на Хитлер, германците трябва да живеят само в Германия. За тази цел (нещо което може би не знаеш) насилствено са депортирали етнически германци от други държави, в това число и от България.Четох за едно селце (май беше във Врачанско) откъдето са ги натоварили във вагоните и хайде хоп - за "Новата Родина".
61
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не бяга от хубавото! Минаха 29 години, цяло едно поколение се смени, но животът тук вместо напред, върви все назад! Семейства е разпилени в 3-4 държави. Всички са добре, но на цената на какво? И като чуя загрижени политици да ми говорят по темата демографска криза ми идва да хвана гьостерицата и да подкарам наред!
60
6
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 59Бъркаш понятията май. Това за което говоря не е вариант. Това е факт.А втората част от коментара ти е съвсем друго понятие. И е вярно. Навсякъде където се установиш, ставаш гражданин на местното общество/държава.Но идеята за "гражданин на света" е идеята за свободното придвижване на хората, това е залегнало в основите на Европейския Съюз и идеята за Шенген.А както вече казах, Хитлер е бил на обратното мнение: Че евреите навсякъде се чувстват у дома си, за разлика от германците.
59
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един съвет от мен, реализиран ИТ специалист в Европа. Ако заминавата, заминавайте със семейството си. Ако отивате сами не е работа, не всичко е кариера и пари.Стандарта на живот не може а се сравнява с българският, всичко е уредено, не се ядосваш за нищо. Институциите работят,заплатата е редовна, проблеми от всякакво естество се решават мигновено. Найважните неща са две- да не сте сами и да заете език. Ако ги имате няма да помислете за България.
58
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такса солидарност с най долняшката индийска каста